Kum-nye

De Kum-nye is een visie vanuit het Tibetaans boeddhisme (het Tantrisme).

In oorsprong was het de bedoeling dat de Kum-nye een school zou worden die de vier grote scholen binnen het Tantrisme (Kagyu, Nyingma, Sakya en Gelug) ging vervangen. Deze vier scholen bleven echter bestaan en Kum-nye werd meer een overkoepelende visie waar alleen de zuivere leer vanuit de vier scholen terecht kwam. Hierdoor ontwikkelde de Kum-nye zich steeds meer als een interpretatievrije stroming, zonder dogma’s, leefregels en voorwaarden.

Tegenwoordig wordt de Kum-nye niet zozeer meer in kloosters onderwezen, maar veel meer in een losser verband. De leer en het onderwijssysteem is echter onveranderd gebleven.

Lees meer…

Kom in balans en blijf in balans.

Balans betekent hierin balans vanuit Prana (levensenergie). Het boeddhisme leert ons dat begeerte en aversie bronnen van lijden zijn. Balans is vrij van lijden en vol van Prana.

In balans komen lukt meestal wel. In balans blijven is vaak het probleem.

De leer van de Kum-nye is heel duidelijk:

Kijk naar de bronnen van onbalans en haal ze weg.
Kijk naar de bronnen van balans en vergroot deze.

Hierop is het aanbod van Bewust in Balans gericht.

Kum nye volgens Tarthang Tulku

Tarthang Tulku is een Tibetaanse leraar die opgegroeid is vanuit de Tibetaanse Nyingma traditie en van zijn vader de basis van de Kum-nye heeft geleerd. In 1972 richtte hij het Nyingma instituut op en ontwikkelde de ‘Kum nye-ontspanning’ die kortaf Kum-nye werd genoemd. Tarthang Tulku geeft in zijn boek “Tibetaanse ontspanning, Kum nye: massage en beweging” (Altamira-Becht, Haarlem, ISBN: 9069636336) duidelijk aan dat zijn ‘Kum nye-ontspanning’ anders is dan de oorspronkelijke Kum-nye.

“Hoewel de kum nye-ontspanning die in dit boek wordt gepresenteerd gebaseerd is op de oorspronkelijke beginselen van de Kum-nye, is die volledig eigentijds, voortgekomen uit mijn ervaring en speciaal aangepast aan de behoefte van deze tijd. De aanpassingen hebben geleid tot het complete systeem van oefeningen dat ik kum nye-ontspanning noem”.

Om elke vorm van verwarring te voorkomen maken we hierbij duidelijk dat wij niet de Kum nye-ontspanning volgens Tarthang Tulku, maar de oorspronkelijke Kum-nye aanbieden.