Tibetaanse massage cursus | Ekãyano

Sweda is een verzamelnaam voor Tibetaanse massage technieken waarbij zowel het fysieke, emotionele, mentale en energetische lichaam van belang is. Onbalans in het lichaam ontstaat ergens en uit zich ergens; er is dus oorzaak en gevolg. Sweda gaat hier naar op zoek en probeert er iets mee te doen.

Tijdens deze cursusweek leer je deze massagetechnieken.

Voor wie is deze cursus geschikt

Dit betreft geen workshop maar een cursus inclusief certificaat. We zijn dagelijks 6 uur met massage (geven én ontvangen) en massagetechnieken bezig en leren ons eigen lichaam zo goed te verplaatsen en in te zetten tijdens het masseren.

Het belangrijkste is dat je een stevige interesse hebt in massage. Je moet in staat zijn om langdurig op een mat te masseren en je mag geen besmettelijke huidaandoeningen hebben.

Verder is iedereen welkom. Ervaren, onervaren, leeftijd of lichaamsvorm maakt niets uit.

Sweda

Je kan massage zo makkelijk en moeilijk mogelijk maken. Uiteindelijk gaat het om aanraking van het lichaam waarbij het lichaam ontspant of in een bepaald proces terecht komt. Welk proces dat is kun je met massage sturen:

– een fysieke massage waarbij huid, bindweefsel, spieren, pezen, aanhechtingen en organen worden gestimuleerd
– een energetische massage waarbij er gewerkt wordt op de energiehuishouding van het lichaam
– een massage op meridianen, marmapunten en chakra’s waardoor de energieën stromen

Sweda combineert deze massages, luistert naar het lichaam en anticipeert daarop. Binnen de eigenlijke massage zitten er ook onderdelen van yoga in waarbij bijvoorbeeld een arm/schouder gedraaid wordt zodat onder het schouderblad gemasseerd kan worden.

Bij Sweda werken we met de verschillende energie stromingen in het lichaam om zodoende rust in het lichaam te krijgen. Deze energieën stromen door meridianen en chakra’s en middels marmapunten en massagetechnieken kunnen we invloed uitoefenen.

Massagetechnieken

Binnen Sweda zijn er meerdere vormen van massage en massagetechnieken die we de revue laten passeren:

  • attributen: Tok Sen, Guasha en tamponeren. Masseren met stokjes, hamertjes en latjes dus om op een geheel andere manier spieren en bindweefsel los te maken
  • Vedische massage: de vederlichte massage waarbij je met lichte aanraking schokjes en spiercontracties in het lichaam creëert die diep in het lichaam effect hebben
  • Tè-technieken: trillen, pulseren en wiegen. Dit kan als methode op zich en je kan wiegend masseren. Trillen en pulseren maakt vrij, wiegen voert energie af en troost
  • met én zonder olie: leer beide want er zit een wereld van verschil in
  • masseren met tijger-balsem en andere kruidenmengsels
  • yoga én massage: de massage primair en de massage ondersteunend of de massage primair en de yoga ondersteunend
  • massage in de sauna: de warmte maakt het lichaam vrij en soepel en je masseer met zweet in plaats van olie. Maar het kan ook allebei
  • posities: als iemand ligt, op de zij ligt, zit of desnoods staat, maakt dat de massage en het effect ervan anders
  • overall: al deze methoden die elkaar versterken en ondersteunen in 1 lange massage

Opbouw van de cursus

De cursus heeft een logische opbouw waarbij we eerst naar het gehele lichaam kijken en dan met de verschillende massagetechnieken gaan inzoomen op dat lichaam. Elke dag kent een lezing maar veel theorie wordt op de mat tijdens de massage gegeven. We oefenen veel op elkaar en zodoende word je dus ook veel gemasseerd.

Elk lichaam is anders en hetzelfde. Bij iedereen is de schouder een kogelgewricht met dezelfde aanhechtingen, bindweefsel en spieren. Toch gedraagt iedere schouder zich anders en daarom wisselen we veel bij het oefenen om zodoende binnen korte tijd zowel de overeenkomsten als de verschillen te ervaren tussen verschillende schouders van jonge en oudere mensen, man en vrouw, sportief of niet.

Het dagprogramma ziet er als volgt uit:

06.30 opstaan
07.00 – 08.00 bewegingsoefeningen
08.00 – 9.30 ontbijt en pauze
9.30 – 11.00 lezing en uitleg
11:00 – 13:00 blok 1
13:00 – 14.30 lunch en pauze
14:30 – 16:30 blok 2
16:30 – 18:00 vrij
18.00 – 19.00 yoga
19:00 – 20.00 diner
20:00 – 22.00 blok 3
22.00 klaar

Bewegingsoefeningen

Omdat we masseren op een mat moeten we goed rekening houden met onze eigen lichaamshoudingen. Hoe zit je, hoe verplaats je, hoe geef je druk? Sweda heeft een serie lichaamsoefeningen waarin je precies leert door aanvoelen hoe je moet zitten, bewegen, verplaatsen, etc…

Yoga
“Wil je goed kunnen masseren, doe yoga”. Een bekende uitspraak binnen de oosterse massagevormen. En het klopt, je gaat het lichaam nergens zo goed begrijpen als in de yoga omdat je actief aan het observeren bent wat je lichaam ervaart bij een bepaalde houding of beweging.

Blok 1, 2 en 3
In blok 1 (ochtend) en blok 2 (middag) worden de methoden en technieken op de mat uitgelegd en voorgedaan waarna we in tweetallen gaan oefenen op elkaar. Tijdens het oefenen geef je feedback op elkaar en er wordt veel gewisseld om dezelfde techniek op meerdere lichamen uit te voeren. Zo leer je de techniek steeds maar weer aan te passen aan het gestel van de persoon die je masseert. In blok 3 (avond) maken we van alles wat we die dag, en voorgaande dagen, geleerd hebben 1 sessie van een uur. Dit om van alle geleerde technieken 1 vloeiend geheel te maken.

Het masseren zelf kan in de grote zaal plaatsvinden, in de serre, de tuin… wat jij wil.

Eten en drinken
Alle maaltijden zijn vegetarisch. Vooraf krijg je een formulier waarin je je dieet-wensen (allergieën) op kunt aangeven. In de ochtend en avond is er koffie, de rest van de dag is er thee en fruitwater.

Slapen
Je slaapt in een ruime 2 of 3 persoonskamer op een 1 persoons matras. Er is genoeg ruimte om je spullen kwijt te kunnen. De douches, wc’s en de sauna hebben een eigen ruimte.

Ekãyano
De cursus wordt gegeven op Ekãyano, een mooie boerderij uit 1819 midden in de natuur van de Champagne-Ardennen. Hier is stilte en rust. We eten en masseren buiten als het weer het toelaat en er is genoeg vrije tijd voor een wandeling, de sauna of de hangmat.

De cursus zal altijd gegeven in een kleine groep van maximaal 10 personen en 2 leraren. We doen het rustig aan en hoewel het programma duidelijk is, is er altijd mogelijkheid tot aanpassingen om bijvoorbeeld eens een wandeling te kunnen maken. Masseren is goed naar het lichaam luisteren, genieten en problemen oplossen daar waar ze liggen en verder niet te ingewikkeld doen. Die houding is belangrijk, voor ons in ieder geval. En die zal deze week ook zeker naar voren komen.

Deze cursus wordt gegeven door Baukje en Ivar.

Als je vóór 15 september 2019 je boeking doet betaal je €540,00 p.p. all-in. Boek je na deze datum dan zijn de kosten €600,00 p.p. all-in.

Maandag 28 oktober 20:00 – zondag 3 november 2019 12:00 uur Aanmelden

Locatie: Ekãyano, 2 La Fosse Mouillée, 08270 Viel-Saint-Remy, Frankrijk

Voor meer informatie kun je contact opnemen via de mail of telefonisch via 06-38897756.

3.1 8.1