De schokkende realiteit

vergankelijkheid

Vorige week stierven twee mensen kort achter elkaar. Een kind van 14 en een man van 41. Hun dood was een schok en het maakte dat ik me realiseerde dat het leven in één klap voorbij kan zijn.

Alles is vergankelijk. Alles wat leeft sterft en alles dat ontstaat vergaat. Het proces van geboorte en dood gaat eindeloos door. Het universum en alles daarin, staat geen moment stil. Ook niet als het lijkt alsof de wereld stilstaat door een schokkende gebeurtenis. Alles gaat oneindig door. Ook als jij er niet meer bent.

Hoe vaak gebeurt het dat je bezig bent met je dagelijkse dingen, dat de tijd ongemerkt voorbij vliegt en dat als je terugkijkt je niet meer weet wat je hebt gedaan? We staan niet stil bij het moment. We zijn bezig met dingen uit het verleden of in de toekomst. In onze gedachten spoken tienduizenden gedachten rond die ons afleiden van wat er werkelijk is. We verblijven in een soort droomtoestand.

Om volledig te kunnen leven, moeten we aanwezig zijn in het nu en gewaarzijn van wat is. Wanneer je beseft dat alles voortdurend onderhevig is aan verandering en je stopt met proberen dit tegen te houden en je vast te klampen, pas dan leef je in de realiteit.

Alles komt op, blijft enige tijd en vergaat weer.

Wil jij leren hoe je bij het moment kunt blijven? Doe dan eens mee met een meditatieavond of -training.