Sta elke dag om 5.00 uur op en ga om 22.00 uur naar bed. Behalve donderdag, dan werk je de hele nacht door. Sport elke dag een uur. Werk met superfocus aan je doelen. Eet gezond. Geen social media tijdens werktijd. Geen tv. Doe alles met aandacht. Welkom bij de Helweek!

De tijd vliegt voorbij en voordat je het weet is je tijd om. Wat wil jij nog in dit leven doen? Wat maakt jou blij? Wat is belangrijk voor jou? Geef je dat genoeg tijd en aandacht?

Met deze vragen in mijn hoofd heb ik voor mezelf een week gepland waarin ik uit mijn dagelijkse routine stap en met superfocus ga werken aan wat ik belangrijk vind. Een zogenaamde Helweek. Alhoewel ik het liever Heelweek noem. Het is een week waarin je het beste uit jezelf haalt en breekt met oude patronen. Elke week heeft een thema en een opdracht, die je naast je gewone werk en dagelijkse leven, uitvoert.

Deze week wordt aan de hand van het boek van Erik Bertrand Larssen door Marco Jonker in groepsverband via Zoom begeleidt.

Ik heb deze week ingericht als een soort retraite waarin ik gewoon werk, maar daarnaast ook veel mediteer en studeer. De wekker gaat om 5.00 uur, ik begin met een kop koffie en mediteer vervolgens 45 minuten. Daarna start mijn (werk)dag. Ik sluit de dag af met een boek en ga om 22.00 uur naar bed. Behalve op donderdag…

Maandag: vaste gewoonten

Iedereen weet wel hoe moeilijk het kan zijn om gewoonten te veranderen. Het begint dan ook met zien welke gewoonten je hebt en welke je vervolgens wil veranderen. Met deze lijst ga je op maandag aan de slag.

Een gewoonte verander je niet zomaar. Er moet een noodzaak zijn. Vaak een pijnpunt. Zolang er comfort aan een gewoonte zit, blijf je eraan vastzitten. Zoek dus het pijnpunt op.

Een gewoonte waar ik vanaf wil is doelloos door de verschillende social media apps scrollen. Het kost me heel veel tijd. Ik schrik vaak van het aantal uren dat ik op mijn telefoon doorbreng. Tijd die ik veel leuker en nuttiger had kunnen besteden. Auw!

De apps gaan dus op een timer. Ik mag alleen in mijn pauzes op social media. De zakelijke berichten heb ik al voor de hele week vooruit gepland staan dus daar hoef ik alleen de reacties op te checken (en dat hoeft dus niet elke 20 minuten ;-)) Het gaat beter dan gedacht. Lekker hoor, zo zonder afleiding doorwerken!

Dinsdag: Focus en Modus

Op dinsdag gaat het om de verschillende modi waar je in zit. Ik heb op een dag verschillende rollen: o.a. moeder, masseur, leraar, vriendin, huishoudster, voorzitter en sporter. Het doel is om in elke modus volledig gefocust aanwezig te zijn.

Dat focussen is niet zo moeilijk voor mij. Dat heb ik al geleerd met de meditaties. Leuk om die switch tussen de verschillende modi bewust te maken en in elke rol met aandacht aanwezig te zijn.

Halverwege de dag heb ik een soort black-out. Ik kan me niet meer focussen, weet niet meer wat ik aan het doen was of wat ik ging doen. Ik pak mijn planning erbij en zie dat ik nog wat mailtjes zou beantwoorden. Als ik dat wil doen, stopt Outlook ermee. Als ik mijn reis voor zondag wil gaan plannen, doet de 9292ov-app het niet meer. Tijd voor een pauze! Ik maak een smoothie, maar ondanks dat hij groen is, kikker ik er niet echt van op. Ik gun mezelf een powernap. 20 minuten effectief rusten. Daarna gaat het weer en werk ik de rest van dag lekker door. ’s Avonds lees ik mijn boek uit. Ook iets dat op mijn lijst van dingen-die-ik-deze-week-wil-doen stond.

Woensdag: Timemanagement

Oef, het vroege opstaan is vandaag te voelen. Ik ben moe! Maar toch weer om 5.00 uur op en aan de slag!

Vandaag gaat het over timemanagement. Ik werk al een tijd met een planner, maar ik gebruikte hem niet zo efficiënt. Deze helweek heb ik in de voorbereidingsweken al volledig gepland. Alle meditatie-, sport- en eetmomenten. Tijdblokken voor werk, studie en huishouden. Afspraken en ontspanning.

Timemanagement is een topic waar ik altijd mee worstel. Ik kan heel goed alles noteren en plannen, maar het vervolgens ook doen en vooral prioriteiten stellen is mijn struikelblok. Vandaag loopt de dag anders dan gepland en dan vind ik het al helemaal moeilijk om mijn planning te halen. Als ik de tijd loslaat en gewoon doe wat ik op dat moment kan doen, lukt het toch. Niet teveel vasthouden aan tijd dus!

Donderdag: Buiten je comfortzone

Vandaag gaat het over je grenzen opzoeken. Kun je een nacht doorwerken zonder te slapen? Ik begin de dag goed en fit en doe mee met de ochtendsessie om het groepsgevoel te vergroten tijdens de komende 24 uur. Aansluitend doe ik mijn eigen meditatie en daarna start de dag.

Ik vergis me in de tijd met een cliënt en heb daardoor ineens extra tijd als ik in mijn studio kom. Lekker alles gepoetst en opgeruimd. De sessie daarna is heftig en loopt uit, dus mijn ochtendplanning ligt weer lekker overhoop haha! Ik had gepland om naar huis te gaan om me om te kleden en daarna naar een vergadering te gaan. Ik heb echter nog maar een half uur en ik ben op de fiets maar, het is Helweek, dus ik sjees naar huis, kleed me vliegensvlug om en sjees naar de vergadering. Poeh mooi op tijd! Ik pak mijn rol als voorzitter van het Drukke Dames Netwerk als lid van Veldhoven Verbindt, dus ik notuleer en communiceer er op los. Eenmaal thuis werk ik de notulen direct uit en maak een planning voor de taken voor het komende event. Later in de middag doe ik nog wat huishoudelijke klusjes en werk ik mijn website, socials en boekingssysteem bij met nieuwe workshops.

Dan is het al gauw tijd om te eten en daarna weer terug naar de studio te gaan voor de yogales. Ik ben op tijd, dus ik Zoom nog even mee om iedereen een goede nacht te wensen. De yogales maakt emoties los bij een dame en weer loopt het uit. Ik heb er patent op vandaag! Om 22.00 uur ben ik thuis en maak ik me klaar voor de komende nacht. Ik ben nog hartstikke fit van al dat fietsen (16 km van hot naar her) en de yoga, dus om 0.30 uur ben ik nog fris en fruitig tijdens de Zoom. Het geeft een positieve zwiep aan de nacht om zo met z’n allen te praten en te lachen.

Ik had gepland om mijn foto’s uit te zoeken. Maar de app loopt vast en ik geef er na een tijdje de brui aan. Dan maar de to-do’s van de vergadering voor het event. Dat gaat als een speer! Ik verzamel alle informatie en maak een contentkalender en een persbericht, een planning en een mail. Vanmiddag ga ik daarmee verder samen met een mede-lid. Voordat ik het weet is het 4.30 en gaan we weer Zoomen. Wauw! Wat een nacht! Niks hel, ik vond het fantastisch!

Na de ochtendsessie ben ik gaan wandelen en ondanks mijn bleke toet, voel ik me prima. Nu hup, naar de studio en aan het werk!

Vrijdag: Rust en herstel

Na de ademsessie ga ik vlug wat eten en daarna aan de wandel. Ik voel dat ik moet bewegen om wakker te blijven. Het is nog donker en stil buiten en tijdens de wandeling zie ik het lichter en drukker worden. Mooi is dat! Als ik bijna thuis kom is de zon ook op. Het wordt een mooie dag!

Ik heb 3 massages en een brainstormsessie staan vandaag. Voordat ik begon aan de helnacht, was ik bang dat ik kracht zou verliezen door niet te slapen. Gelukkig was daar niets van te merken. Ik voel wel wat vermoeidheid, maar het valt heel erg mee. Tot na de 2e massage. Ik werd heel licht in hoofd. Alsof ik helemaal los kwam van mijn lijf. Een akelig gevoel. Gelukkig had ik een proteïne shake bij me en kon ik met die boost naar huis fietsen, lunchen en een powernap doen. Effectief rusten is dan ook de opdracht van vandaag.

De rest van de middag verliep prima. Ik had zelfs nog energie toen ik weer thuiskwam. Fijn om de groep weer online te zien. Prachtig hoe je in korte tijd zo verbonden met elkaar kunt raken. Ik ga iedereen nog missen straks!

Na de Zoom ga ik nog wat studeren en de cursus voor morgen voorbereiden. Maar om 21.00 uur is mijn batterij helemaal leeg. Ik voel dat ik niet nog meer van mezelf kan eisen en besluit te gaan slapen. Morgen weer om 5.00 uur op.

Zaterdag: Innerlijke dialoog

Wat zeg je tegen jezelf? Welke gesprekken voer je in je hoofd? Alle handelingen en dus ook gedachten ontstaan door hoe we geconditioneerd zijn. De opdracht is om uitsluitend positief te denken. Ik buig deze om naar een oefening uit de Vipassana meditatie. Wat als je nu eens heel bewust naar je gedachten gaat luisteren. Zijn ze dan zinvol of zinloos?

Om 5.00 gaat de wekker weer en even denk ik…nee, maar dan spring ik toch gauw uit bed, want wat mijn geest me te vertellen heeft, doet er even niet toe. Ik doe mijn eigen meditatie en daarna ga ik nog even wat voorbereiden voor de massage themadag van vandaag. Dit is de eerste van een reeks en ik heb er zin in! De 6 deelnemers gaan enthousiast aan de slag met de Tibetaanse massagetechnieken. Ik geniet er enorm van om te zien hoe ze binnen een paar uur al een mooie deelmassage kunnen neerzetten. Het bevestigt voor mij maar weer dat ik op het juiste pad zit.

Thuis doe ik nog een powernap en daarna maak ik een lekkere maaltijd klaar. Als ik klaar ben met eten gun ik mezelf een kwartiertje privé social media. Even wat likes en hartjes strooien. Ik heb minimaal gebruik gemaakt van social media (alleen zakelijk wel) en merk dat ik Instagram en Facebook een beetje mis. Ik haal daar echt plezier uit. Van Twitter had ik zakelijk een poosje geleden al afscheid genomen en ik beslis op dat moment dat ik er helemaal mee stop. Dat scheelt weer een app!

Dan is het tijd voor Zoom. We zijn met een heel klein groepje vanavond, maar wat hebben we fijne gesprekken! Ik ben superblij dat ik me hiervoor heb opgegeven en deze mooie mensen heb ontmoet. Ik verheug me op de meet en greet!

Zondag: Plaats je leven in perspectief

Waarom ben ik aan deze week begonnen en wat heeft hij me gebracht? De zondag is voor reflectie.

Opstaan gaat een stuk moeilijker vandaag en ik ben blij dat er een ademsessie is op Clubhouse. Als ik nu in stilte moet zitten, val ik geheid terug in slaap.

Tijdens de ademsessie kwam er emotie in me op. Ik moest zo huilen. In eerste instantie dacht ik dat het de vermoeidheid was, maar tijdens de meditatie die ik daarna deed, werd het duidelijk. Ik word gelukkig van het groepsgevoel, ergens bij horen. Ik ben vroeger vaak in de steek gelaten en nu voel me nog steeds vaak alleen. Dat is ook een van de redenen om mee te doen aan deze Helweek. De wetenschap dat ik het niet alleen doe en de ervaringen kan delen met een groep, maken dat ik me gesteund voel. Het is ook deels waarom ik zo graag lesgeef. Daarmee creëer ik immers ook een groep gelijkgestemden.

Ik weet dat het alleen zijn slechts een gevoel is, want ik heb zoveel fijne mensen om me heen. Maar het gevoel is er en mag er zijn.

Vandaag ga ik wandelen met een lieve vriendin. Samen met haar kijk ik terug naar de afgelopen week. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan. Ik kan zoveel meer dan ik soms denk. Bovendien ontdekte ik dat vast hou aan tijd. Ik hou wel van structuur, maar kan daar ook te stug in zijn. Met name het vroege opstaan en de nacht overslaan heeft me doen inzien dat tijd maar gewoon bedacht is. Als je er niet aan denkt dat het nog nacht is en je hoort te slapen, kun je gewoon opstaan en doorgaan.

Een nieuwe week

De komende weken pak ik elke week een keer terug op een topic. Deze week is dat Rust en Herstel. Bijkomen van de intensieve, leerzame week. Ondertussen ga ik een nieuwe Helweek plannen. Want dit is een ervaring die het herhalen waard is! Wil jij ook meedoen? Stuur dan een mailtje naar Marco voor meer info en aanmelden. Ik wens je alvast a hell of a week!