Ontsla je innerlijke criticus!

Ik weet als geen ander wat stress met je doet en welke klachten aan stress gerelateerd zijn. Binnen mijn praktijk begeleid ik mensen naar een zowel mentaal als fysiek gezonde levensstijl. Ik behandel ze met massage en voedingsadvies. Ik leer ze meditatie en yoga toe te passen in hun leven. Mijn kennis komt voort uit mijn studies en ook een groot deel uit ervaring.

Ja, ik kan wel zeggen dat ik stresskundige ben. Maar dat staat minder mooi op een visitekaartje, dus noem ik mezelf Body&Mind Coach. Dat klinkt toch beter 😉

Vanwege mijn kennis en het toepassen daarvan, ben ik me sterk bewust van mijn lijf en gedachtepatronen en voel ik snel aan wanneer het teveel wordt. Ik heb alleen één probleem…ik heb een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en wil het iedereen naar de zin maken. Dus daarom ga ik vaak toch door, ondanks dat het eigenlijk niet gaat. Het is een destructief patroon en ondanks mijn inzichten loop ik er nog steeds tegenaan.

Dit soort patronen komen voort uit onze prille jeugd waarin we leren dat bepaald gedrag waardering oplevert (een plasje op het potje; applaus!) en ander gedrag een correctie (een plasje op de vloer; bah, dat mag niet!). Een kind leert dus dat het aan voorwaarden moet voldoen om zich goed en gewaardeerd te voelen. Dat is een heel normaal ontwikkelingsproces en dat hoef je je ouders dus niet te verwijten, maar het legt wel een bepaalde basis voor hoe je kunt voelen over jezelf. Het afleren van deze patronen gaat dus ook niet over één nacht ijs.

Voel jij je niet goed genoeg, waardeloos, lelijk, er niet toe doen, slecht, zwak, slap? Dat is niet wie je bent, dat weet je eigenlijk ook wel. Het is je innerlijke criticus die je straft voor bepaald gedrag. Tijd om hem te ontslaan!

Wanneer je van jezelf weet welke afwijzing jij op jezelf toepast kun je aan de slag gaan. Hoe je dat doet? Mediteer! Observeer! Word jezelf bewust van je gedachtepatronen! Kijk ernaar vol liefde en mededogen. Omarm ze. Deze patronen afwijzen levert alleen maar meer zelfafwijzing op. Je bent niet je gedachten, je bent zoveel mooier dan dat!

Heb je hulp nodig bij je zelfonderzoek? Mijn praktijk staat open voor jou!

Self