Sinds ik bij de boeddhistische organisatie Dharma-Lotus ben aangesloten, krijg ik regelmatig de vraag of ik ook tantra massages geef. Dharma-Lotus staat immers bekend om zijn tantra workshops, cursussen en opleidingen, massages en sessies. Tijd voor wat uitleg…

Kom in balans

Toen ik na een langdurige periode van stress, waaronder het einde van mijn huwelijk, op het randje van een burn-out stond maakte ik een beslissing die mijn leven veranderde. Ik leerde mediteren.

Van meditatie leerde ik dat stress niet veroorzaakt wordt door de omstandigheden, maar door je gedachten daarover. Met dat inzicht ging ik op zoek naar een opleiding waar ik dat praktisch kon leren toepassen.

Al snel vond ik de website van Dharma-Lotus. Ik las over balans en over hoe je in balans komt komen en blijven. Nou, als ik iets wilde, is het in balans komen. Wie niet?

Ik volgde op dat moment een opleiding tot voedingsdeskundige en zag dat ze een workshop tantristische voeding organiseerden. Dat leek me een mooie workshop om kennis te maken met de organisatie.

Dharma-lotus logo
Kum-nye tantra

Het werd een bijzondere middag. De leraar, Ivar, sprak over Kum-nye tantra, over wat balans is en hoe je in balans kunt komen. “Tantra is een levensfilosofie die elk onderdeel van het leven omvat. De leer van de tantra zegt dat de natuurlijke staat van de mens ‘balans’ is en dat onze conditioneringen redenen tot onbalans zijn. Tantra laat je zien welke conditioneringen dit zijn en nodigt je uit deze te verplaatsen of weg te halen. Hoe minder conditioneringen, hoe minder bronnen van onbalans. De praktische uitoefening hiervan is massage, meditatie, yoga en een combinatie van dit alles”.

Nou, dat wilde ik wel leren! Ik begon met de opleiding tot Kum-nye tantrika en leerde de boeddhistische filosofie, massage, meditatie en yoga.

Shiva en Parvati

Tantra is werken met prana, levensenergie. Om prana te laten ontstaan, worden eerst de mannelijke en vrouwelijke kant van de energie opgewekt, Shiva en Parvati. Pas als zij samenkomen ontstaat er prana en ben je in tantra. Alles daarvoor heet Sweda. De Sweda techniek richt zich ook op Shiva en Parvati energie maar gaat juist met deze energie werken om blokkades op te heffen. Deze technieken spraken mij het meest aan en daarvan maakte ik uiteindelijk mijn beroep.

Inmiddels ben ik -naast eeuwige leerling- lid van Dharma-Lotus. We werken regelmatig samen en dat doen we voornamelijk op ons retraitecentrum Ekãyano. Hier worden allerlei workshops, cursussen en retraites gegeven die te maken hebben met onze missie; Kom in Balans en Blijf  in Balans. Een enkele keer help ik mee bij een tantra workshop, maar in mijn praktijk blijf ik Sweda massages geven. Dit is wat bij mij als professionele masseur het beste past. Ik werk in mijn praktijk met kennis en kunde vanuit mijn opleiding en met empathie en compassie vanuit mijn hart.

Mocht je toch interesse hebben in een tantra massage, dan kun altijd terecht bij één van mijn collega’s.

Ben je juist nieuwsgierig geworden naar de Sweda? Dan kun je altijd bij mij terecht.