FAQ
Meditatie
Hoe vaak en hoe lang moet ik mediteren?
Dat hangt helemaal af van je intentie. Er is niet één juist antwoord, wel richtlijnen die je kunnen helpen:
Wil je tot rust komen?
Dan is 10 tot 20 minuten per keer een mooi begin.
Wil je je concentratie verbeteren?
Dan werkt een langere meditatie van 30 tot 45 minuten vaak beter.
Zoek je verdieping of inzicht?
Daarvoor heb je meestal meer tijd nodig. Denk aan een uur of langer.
Wat betreft frequentie: elke dag is natuurlijk ideaal, maar drie keer per week is voor veel mensen beter haalbaar én al zeer waardevol.
Misschien ken je deze bekende uitspraak:
“Mediteer twintig minuten per dag. Tenzij je het druk hebt… dan een uur.”
Met een knipoog, maar niet zonder waarheid.
Ik kan niet mediteren, want ik heb steeds gedachten. Hoe stop ik met denken?
Het korte antwoord is: niet. Je kunt je gedachten niet zomaar uitzetten. Als dat zo eenvoudig was, zouden we onszelf wel vaker moeiteloos sturen, toch?
Maar dat betekent niet dat je geen invloed hebt. Je hebt wél keuze in hoe je met je gedachten omgaat. Je hoeft er niet in mee te gaan, je hoeft ze niet te geloven. Meeslepen worden door alles wat je geest je vertelt, zorgt vaak voor onrust of lijden.
Door te mediteren leer je ruimte te creëren tussen een prikkel en je reactie. Je leert om gedachten te zien voor wat ze zijn: tijdelijke verschijningen. Geen feiten. Geen bevelen.
Hoe vaker je oefent, hoe meer bewustzijn er ontstaat. En hoe meer bewustzijn je hebt, hoe meer innerlijke rust en keuzevrijheid je ervaart.
Moet ik boeddhist zijn om jouw lessen te volgen?
Nee, je hoeft niets te ‘zijn’ om mijn lessen te volgen.
De lessen van de Boeddha zijn universeel en bedoeld voor iedereen, ongeacht je achtergrond, geloof of levensvisie. Je hoeft geen boeddhist te worden of iets aan te nemen dat niet bij je past.
Iedereen kan de technieken leren en toepassen om met meer aandacht, wijsheid en compassie in het leven te staan.
Ik kan niet stilzitten, kan ik dan wel mediteren?
Ja, zeker. Je hoeft niet stil te zitten om te kunnen mediteren.
De Boeddha sprak over vier houdingen voor meditatie: zittend, staand, lopend en liggend. Met andere woorden: mediteren kan in elke houding en zelfs in beweging.
Loopmeditatie is een prachtige vorm van meditatie in actie. In plaats van stilzitten, beweeg je met aandacht. Je voelt hoe je voeten de grond raken, hoe je spieren en botten samenwerken, hoe je lichaam beweegt in het moment. Dat hoeft niet overdreven langzaam. In het begin gaat het vaak wat trager, omdat je leert voelen dat je loopt. Maar met oefening kun je in een natuurlijk tempo meditatief bewegen.
Loopmeditatie werkt het best op blote voeten, zodat je optimaal contact maakt met de grond.
Hoe moet ik zitten tijdens de meditatie?
Er is geen perfecte meditatiehouding alleen die houding die voor jou werkt.
Je kunt mediteren op een kussen of bankje, op een matje op de grond, tegen de muur, op een stoel, staand of zelfs in beweging. Het belangrijkste is dat je een houding vindt waarin je lichaam stil en ontspannen kan blijven, zonder dat je ergens pijn krijgt of je adem wordt belemmerd.
De fysieke houding is ondersteunend, maar niet bepalend.
Wat echt telt, is je innerlijke houding:
Openheid. Aandacht. Mildheid.
Of, zoals vaak gezegd wordt: de morele houding is belangrijker dan de fysieke.
Dus: zit zoals je kunt en wees aanwezig zoals je bent.
Wat is een Sangha?
Een Sangha is meer dan een groep mensen die samen mediteren. Het is een gemeenschap, een plek waar je je gedragen voelt en waar je inspiratie kunt vinden.
In de Sangha delen we inzichten, leren we van elkaar en versterken we elkaars energie.
Lees meer in mijn blog.
Yoga
Ik ben niet lenig, kan ik dan wel yoga doen?
Ja, absoluut. Yoga is er voor iedereen ongeacht hoe soepel, stijf, jong, oud, dik, dun, ervaren of onervaren je bent.
Je hoeft niet eerst lenig te zijn om te beginnen; lenigheid is geen voorwaarde, maar soms een gevolg van regelmatige beoefening.
Yoga gaat niet over prestatie of perfectie. Het gaat over verbinding: met je lichaam, je adem, en je innerlijke rust. Over bewust bewegen en voelen wat er in je leeft.
Je bent dus helemaal welkom, precies zoals je nu bent.
Ik heb last van mijn knieën. Kan ik wel yoga doen?
Ja, dat kan. Pijn in de knieën kan weliswaar lastig zijn bij sommige yogahoudingen, maar betekent zeker niet dat yoga uitgesloten is.
Knieklachten hebben vaak te maken met een beperkte mobiliteit in de heupen of een verstoord contact met de voeten. Juist daaraan kun je op een zachte en bewuste manier werken met yoga.
Ik geef graag aanpassingen waar nodig en denk met je mee. Een plat kussentje onder je knieën of een alternatieve houding kan al veel verschil maken.
Of je nu fysieke klachten hebt of niet: het belangrijkste is dat je blijft luisteren naar je lichaam. Yoga gaat niet over presteren, maar over voelen, ademen en aanwezig zijn, precies zoals jij bent.
Massage
Wat is het verschil tussen een energetische massage en een dieptemassage?
Naast dat de energetische massage over de kleding heen en de dieptemassage met olie op de blote huid gegeven wordt, is er een duidelijk onderscheid:
Een energetische massage is zacht, langzaam en meditatief. Deze vorm van aanraking nodigt je uit om diep te ontspannen, om los te laten wat niet meer nodig is en om weer in contact te komen met je innerlijke rust. De aanraking werkt op het energetisch systeem en brengt lichaam en geest subtiel in balans. Vaak wordt deze massage als koesterend, helend en verdiepend ervaren.
Een dieptemassage werkt meer op de fysieke lagen van het lichaam. Met gerichtere technieken wordt spanning in spieren en bindweefsel uitgenodigd om los te laten. Dit helpt bij vastgezette energie, blokkades of lichamelijke klachten. Toch blijft ook deze massage afgestemd en intuïtief met respect voor jouw tempo en grenzen.
Beide vormen ondersteunen je lichaamsbewustzijn en zelfherstel, elk op hun eigen manier. Welke massage het meest geschikt is, stemmen we altijd samen af.
Ik ben zwanger, kun je mij masseren?
Ja, als je zwanger bent kun je gewoon gemasseerd worden.
Of je nu kiest voor een dieptemassage, energetische massage of yogamassage, we stemmen vooraf altijd samen af hoe jij je voelt en wat je nodig hebt op dat moment. Dat kan per fase van je zwangerschap verschillen.
Als je niet meer op je buik kunt liggen, masseer ik je in rug- of zijligging. Met de juiste ondersteuning van kussens zorgen we voor een comfortabele en veilige houding, zodat jij helemaal kunt ontspannen.
Zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Een massage kan juist dan extra waardevol zijn.
Coaching
Werk je ook met kinderen?
In principe werk ik met jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen.
De lessen en massages die ik aanbied vragen om een bepaald bewustzijnsniveau en lichaamsbesef, iets wat vaak pas vanaf een wat latere leeftijd tot ontwikkeling komt.
Dat betekent niet dat het nooit mogelijk is om een jonger kind te begeleiden. Soms is er wél ruimte voor een uitzondering, bijvoorbeeld in overleg met ouders, bij specifieke vragen of als een kind al heel bewust en gevoelig in het leven staat. Neem gerust contact op als je twijfelt of een vraag hebt.