Collectief verbonden

Het Coronavirus houdt de hele wereld bezig. Ondanks (of misschien wel dankzij) de dood die zij met zich meebrengt, verbindt zij de mensheid met elkaar. Het individu maakt plaats voor het collectief. Een mooie ontwikkeling die hopelijk ook na Corona blijft bestaan.

Als gevolg hebben we weer tijd om te lezen, te schrijven, te koken, te mediteren, te fantaseren, te studeren en te genieten van de natuur, van onszelf en van elkaar. We hebben tijd voor ons gezin en bellen opa eens een keer extra.

Alles is aan verandering onderhevig

Mijn praktijk is door de omstandigheden voorlopig stil komen liggen en dat betekent verandering voor mijn plannen. Ik zou namelijk in april een nieuw pand betrekken en op 3 mei de grote opening hebben. Vanwege de financiële gevolgen van Corona, heb ik besloten het huurcontract niet te tekenen waardoor die plannen voorlopig uitgesteld worden.

Daardoor ontstaat er nu ruimte voor andere plannen zoals het opnemen van online lessen en de start van een online Sangha.

Ik kies ervoor om de tijd die ik nu heb te gebruiken voor mijn ontwikkeling en voor het versterken van de verbinding met mezelf en de mensen om me heen.

Wat doe jij met de tijd die je heb gekregen?

Zien zoals wij zijn

Mijn schuin benedenbuurvrouw heeft een balkon vol Boeddhabeelden, planten met plastic, rondvliegende vlinders en knipperende lampjes. Het doet allemaal heel ‘spiritueel’ aan en daarom denken mensen die voor het eerst bij mij komen, dat ik daar woon 🙂

We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien de dingen zoals wij zijn

Hoe je iets ziet is afhankelijk van jouw interpretatie en jouw conditioneringen. Wanneer er iets in jou geraakt wordt (positief of negatief), zie je alleen datgene wat binnen het kader van je conditionering past.

Het bewustwordingsproces draagt bij aan het opruimen van deze conditioneringen, zodat je meer en meer gaat zien wat de werkelijkheid is.

Meer leren? Op 4 april is er weer een boeddhistische meditatietraining waarin dit uitgebreid besproken wordt.

Valentijnsdag, dag van de liefde

Het is vandaag 14 februari. Valentijnsdag. De dag waarop liefde en romantiek wordt gevierd.

Al in 496 werd 14 februari uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn. De sterfdag van de heilige Sint Valentinus. Sint Valentinus stond bekend om zijn betrokkenheid voor de minder bedeelden, kwetsbaren en zieken in de maatschappij. Hij was een toegewijd verzorger van de kloostertuin en bracht voor ieder die hij bezocht een bloem mee.

Vanuit de VS is de nadruk komen liggen op het uiten van de anonieme liefde. Niet vanuit betrokkenheid, maar uit commercieel oogpunt. Sinds midden jaren 90 werd Valentijnsdag ook in Nederland een commercieel succes.

Binnen het boeddhisme wordt de term liefde weinig gebruikt. Wat de meeste mensen onder liefde verstaan valt in het boeddhisme eerder onder begeerte (ego) dan onder ware, onvoorwaardelijke liefde en is daarmee een bron van lijden.

Dat wil niet zeggen dat je beter geen liefdespartner kunt hebben. Want juist binnen de liefdesrelatie kun je geweldig mooi oefenen op liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.

Kun jij werkelijk liefhebben, zonder begrenzing, belemmering, voorwaarden en onafhankelijk van de persoon?

Tijdens de Hart Chakra Meditatie van zondag 24 mei gaan we dit bij onszelf onderzoeken.

Laat je (aan)raken

Aanraking is een belangrijke vorm van contact die in onze cultuur weinig aandacht krijgt. Het gaat dan om simpele aanrakingen zoals een knuffel, hand op de schouder en hand vasthouden en niet om seksualiteit.

Wanneer mensen voor het eerst een massage ondergaan komen ze er vaak pas achter wat een enorme behoefte aan aanraking er opgeslagen lag. Ze hadden huidhonger. Lieza Röben maakte hier een film over met de gelijknamige titel Huidhonger.

massage

Ook in mijn praktijk merk ik dat mensen niet gewend zijn aangeraakt te worden. Ze komen vaak met lichamelijke of mentale problemen en ervaren voor het eerst sinds lange tijd de helende werking van liefdevolle aanraking. Vaak zijn ze volledig verrast door de verbinding die ze ervaren. Niet zozeer in het contact met mij, maar met zichzelf.

Ook tijdens de yogalessen of de Hart Chakra Meditatie, wanneer ik iemand help dieper in de houding te komen, ervaart men een bevrijdend gevoel door middel van de aanraking. Zowel het lichaam als de geest ontspannen.

Het contact herstellen

Als je een partner hebt is het wellicht gemakkelijker om je te laten aanraken. Maar wanneer je partner (of jijzelf) niet geleerd heeft aan te raken zonder seksuele lading, kan de huidhonger toch heel sterk zijn en loont het de moeite om hier samen over te praten en in te oefenen.

Ben je alleenstaand en heb je niemand om mee te oefenen? Naakt slapen, jezelf aanraken, bewegen en naar de sauna gaan, helpen om het contact met je lichaam te herstellen.

Mocht je behoefte hebben aan begeleiding, laat je dan eens door mij masseren en ontdek wat liefdevol lichamelijk contact voor jou kan betekenen.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Suyo was een zeer gerespecteerde Zen-meester in de twaalfde eeuw. Hij leefde in een klooster op het Japanse eiland Takeshima en leidde alle meditaties. Ook toen hij zijn einde voelde naderen. Om makkelijker te kunnen zitten en geen last te hebben van zijn aambeien had hij twee kussens die hij voor elke meditatie onder zijn billen schoof. Om dit te doen hupte hij van de ene naar de andere bil, bukte tenslotte voorover om het kleed achter hem weer recht te trekken en begon zijn meditatie met een gelukzalig gezicht. Zijn belangrijkste leerling Saicho en tevens zijn lijfarts zat steevast links van hem. Saicho was de enige die van zijn ongemak wist.

Toen Suyo op 92 jarige leeftijd overleed was het de bedoeling dat Saicho hem zou opvolgen, maar deze kondigde aan dat hij eerst voor drie jaar op retraite zou gaan. Twee leerlingen zouden zolang het klooster leiden. Na drie jaar kwam Saicho terug van zijn retraite. Om weer te wennen aan het kloosterleven liet hij de leiding van het klooster nog een half jaar bij de twee leerlingen rusten en deed als monnik mee aan de meditatie

Tot zijn verbazing zag hij dat iedereen twee kussentjes bij zich droeg. Eén werd onder de linkerbil geschoven en de ander onder de rechterbil. Vervolgens hupste elk monnik enige malen en ronde dit af met een buiging. Vervolgens begon de meditatie. Dit ritueel herhaalde zich bij elke meditatie. Na enkele dagen vroeg Saicho de beide interim-abten waarvoor dit ritueel was. Zij antwoordden dat zij dit overgenomen hadden van Suyo omdat deze grote meester dit altijd deed om vervolgens tot een gelukzalige meditatie te komen…

Moraal van het verhaal: Neem niets zomaar aan. Blijf alert en verval niet in patronen die geen doel dienen. 

Wie ben Ik?

“Een nieuw jaar. Stel jezelf voor. Wat zijn de vijf dingen die de meeste mensen niet van je weten.”

Leuke vraagstelling om iemand te leren kennen. Wat vertel je? Wat verzwijg je? Waarom zeg je het ene wel en het andere niet?

Wie ben Ik?

Het woord ego komt uit het Latijn en betekent Ik.

Maar wat is nou die Ik?

Hallo, Ik ben Baukje en Ik ben Body & Mind coach….ben Ik dat? Als ik in de spiegel kijk, zie Ik dan wie Ik ben? Maar als Ik kaal word, of een ledemaat verlies, mis Ik dan ook een stuk Ik? Of zit het Ik in mijn hoofd? Maakt het wat ik denk en doe, als een klein mannetje achter het controlepaneel? Wie ben Ik?

Ik is niet hetgeen je ziet in de spiegel, het is de identificatie met hetgeen je ziet in de spiegel. Je hebt een beeld van jezelf, zowel letterlijk als figuurlijk, en daarmee identificeer je jezelf.

Vanuit deze identificatie gaan we situaties aan en wil je het beeld dat je van jezelf hebt beschermen. Je vertelt bijvoorbeeld iets niet, want dan gaat hij of zij anders over jou denken. Of je zegt juist iets waardoor mensen je gaan waarderen. Zo versterk je je Ego, je Ik-beeld.

Wanneer je je dat ten diepste realiseert hoef je jezelf ook niet meer zo serieus te nemen. Je bent immers niets meer dan een zelf gecreëerd idee. En het mooie hiervan is dat je je beeld dus altijd kunt bijstellen.

 

Meer weten? Op de website van Dharma-Lotus kun je alles lezen over de boeddhistische filosofie. Wil je liever in de praktijk lessen volgen? Ik geef regelmatig workshops en trainingen in Veldhoven en aanstaande zondag kun je luisteren naar de Presentatie Boeddhisme voor Beginners in Valkenswaard.

 

Garantie op een gezond en gelukkig leven

Gisteren keek ik de documentaire Be Here Now over Andy Whitfield en zijn gevecht tegen kanker. Hij was de ster in de serie Spartacus waar hij vocht voor de vrijheid van slaven. Na de opnames werd bij hem non-hodgkinlymfoom vastgesteld en vocht hij voor zijn leven.

Naast de gebruikelijke chemotherapie en bestraling, maakte Andy gebruik van complementaire therapie. Hij ging naar India voor een Ayurvedische behandeling, deed aan yoga en meditatie en zette acupunctuur in om zijn ziekte te bestrijden.

Garantie

Het zou een mooi verhaal zijn als ik nu zou schrijven dat hij dankzij de complementaire behandelingen op miraculeuze wijze genezen zou zijn. Dat is niet zo. Ondanks alle behandelingen, regulier en complementair, sterft hij op 39 jarige leeftijd aan kanker.

Gezond leven geeft je geen garantie op een lang en gelukkig leven. Mijn dagelijkse yoga en meditatie practice kan me niet beschermen tegen ziekte en dood. Ook al leef ik gezond en mindful, ook ik kan ziek worden en sterven.

Juist daardoor besef ik hoe fantastisch het is dat ik NU gezond ben en hoe belangrijk het is om elke dag het beste van mezelf en mijn leven te maken. Voor mij betekent dat, door meditatie, yoga, gezonde voeding en mindfulness, in balans blijven. Want vanuit balans ben ik de beste versie van mezelf en kan ik anderen inspireren om ook de beste versie van henzelf te worden.

Het leven heeft een deadline. Maak er het beste van!

De helende kracht van voeding, beweging en mindset

Laat ik beginnen met dat ik ontzettend goed nieuws heb gehad! Ik ben zo gezond als een vis!

Dat leek een paar maanden geleden echter wel anders. Ik had namelijk ernstige buikklachten. Sinds de pubertijd heb ik al last van mijn buik en dat is altijd mijn zwakke plek gebleven. De zwangerschappen, waaronder een miskraam, curettage en een keizersnee maakten het niet beter. In 2004 kreeg ik de diagnose endometriose, een ziekte waarbij er verklevingen en littekenweefsel tussen de buikorganen ontstaat. Een operatie en medicijnen zorgden dat ik lange tijd zonder klachten door het leven ging. Tot een paar maanden geleden dus. De pijn was heftig en de angst voor nieuwe verklevingen was groot. Ik moest echter lang wachten op onderzoeken en een behandelplan, dus ging ik met mijn eigen kennis en de steun van een lieve vriendin aan de slag.

Lichaamswerk

Mijn expertise ligt op het gebied van massage, meditatie en yoga, maar ik ben ooit gestart als voedingsdeskundige. Daardoor wist ik dat ik op dat vlak nog winst kon behalen. Niet dat ik ongezond at, maar er zijn ook ‘gezonde’ voedingsmiddelen die het lichaam kunnen belasten. Ik startte met een eliminatie dieet waarbij ik binnen een periode van drie weken in zeven stappen bepaalde voedingsmiddelen wegliet. Het hormoon reset dieet van Sara Gottfried. Daarna voegde ik ze weer toe om een reactie uit te lokken. Deze test maakte dat ik vrij snel ontdekte dat suiker en rood vlees de pijn erger maakten. Niet vreemd dat ik sinds een paar maanden weer buikpijn had, want ik was in die periode meer suikers gaan eten.

Mijn dagelijkse yoga practice richtte ik voornamelijk op zachtheid en het openen van heup- en borstgebied. Ik ging naar Jill, een osteopate die met haar behandeling ook meer zachtheid en ruimte in het bekken bracht en tijdens mijn meditaties bracht ik me naar de ruimte in mezelf waar ik vrij was van pijn en emotie.

Na enkele weken was ik nagenoeg klachtenvrij!

Het behandelplan

Afgelopen woensdag kreeg ik dan eindelijk de uitslag van de onderzoeken. De arts vertelde dat mijn baarmoeder gekanteld ligt waardoor er continu spanning op het bekkenbodem staat. Daardoor worden er voortdurend prikkels naar het zenuwstelsel gestuurd. Als omliggende organen vervolgens overprikkeld of overbelast raken, dan sturen zij deze overprikkeling eveneens door naar de zenuwstelsel, met als gevolg: pijn. Dat wil zeggen dat het belangrijk is dat omliggende organen kalm blijven.

Het advies van de arts was dan ook om een speciaal dieet te volgen en o.a. rood vlees en suiker te laten staan. Geen operatie, geen medicijnen, maar een leefstijladvies! Ik ben blij dat het effect van voeding, beweging en ontspanning tot steeds meer artsen is doorgedrongen.

Leefstijl als medicijn

Zonder dat ik wist wat er aan de hand was, deed ik dus al precies wat goed voor me was! Voorheen at ik al weinig rood vlees en suiker, maar blijkbaar toch nog teveel voor mijn lichaam. Ook zuivel, gluten, fructose en (is het nodig om te zeggen?) alcohol en koffie zijn belastend voor de darmen en daarmee je hele systeem.

Met de stappen die ik de afgelopen jaren heb gezet is de endometriose verdwenen, heb ik een gezonde buik én (zoals de arts zei) een mooi stel eierstokken! Nu is het een kwestie van in balans blijven. Hé, laat ik daar nu eens het één en ander van weten 😉

Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer

Een terugblik

Op 11 mei 2016 schreef ik ‘Bewust in Balans met Baukje’ in als onderneming bij de Kamer van Koophandel. Ik werkte toen 24 uur per week bij RVS Marketing en twee dagdelen in de week in mijn praktijk op de Dorpstraat 173 in Veldhoven.

In december 2017 ging ik 8 uur minder bij RVS werken en een dagdeel extra in de praktijk. Toen ook die praktijkuren te weinig bleken te zijn besloot ik te stoppen met mijn loondienstfunctie. 21 december 2018 was mijn laatste werkdag bij RVS en in januari 2019 werd ik fulltime ondernemer.

Een vooruitblik

Bewust in Balans is uitgegroeid tot een boeddhistisch centrum voor bewustwording en spirituele ontwikkeling. Een plek voor vertraging in de vorm van meditatie en yoga, ontwikkeling door workshops en lezingen en voor ontspanning en healing via massage en lichaamswerk.

Het nu

Mijn eerste jaar zelfstandig ondernemerschap heeft mij ongelofelijk veel gebracht en ik ben erg blij dat ik de sprong heb gewaagd om 100% voor mijn bedrijf te gaan. Ik kan met een goed gevoel terugkijken op een succesvol ondernemersjaar en ik ben dankbaar voor iedereen die mij hierin heeft gesteund en voor alle cliënten die hun vertrouwen aan mij geschonken hebben.

Ik verheug mij op de ontwikkelingen die ik het komende jaar in gang ga zetten en ga realiseren. Met veel plezier ga ik aan de slag met alle mooie bezigheden die voor 2020 op de planning staan en de nieuwe uitdagingen die op mijn pad komen.

Jullie zijn van harte welkom om deelgenoot te worden van mijn avonturen via FacebookLinkedInTwitterInstagram en mijn nieuwsbrief.

Ik wens jullie fantastische feestdagen en een zowel zakelijk als privé succesvol 2020!

Warme groet,
Baukje

Een schril contrast

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dankbaarheid wordt getoond. Dit wordt vaak met de hele familie gevierd met kalkoen en andere traditionele gerechten. In de Verenigde Staten werd deze dag gisteren, donderdag 28 november gevierd.

Dankbaarheid

Gisteren was ook mijn hele familie bij elkaar. Dit vanwege de uitvaart van mijn oma. Ook wij genoten met zijn allen van een diner en spraken woorden van dankbaarheid naar elkaar uit. Dankbaar voor de familieband die er altijd is, dat we allemaal bij elkaar konden zijn en hoeveel liefde we voor elkaar voelen. Dat had oma heel mooi gevonden.

Vandaag is het vrijdag en het is bij ons in de familie stil, de maanden van intensieve zorg zijn voorbij, de week van regelen en organiseren is gedaan. Er is verdriet, maar ook rust.

Een schril contrast

Vandaag is het vrijdag. Traditioneel de dag waarop iedereen begint met het inkopen van cadeautjes voor kerstmis. Black Friday, de dag dat de winkels stunten met hun prijzen en mensen gek worden van hebberigheid.

Een dag na de dag waarop je dankbaar bent voor wat je hebt.

Een schril contrast…