Op doktersvoorschrift

Een man wordt ziek en gaat naar de dokter om hulp te vragen. De dokter onderzoekt hem en schrijft een recept uit voor een geneesmiddel. De man heeft groot vertrouwen in zijn dokter. Hij gaat naar huis en in zijn gebedsruimte plaatst hij een prachtige afbeelding van de dokter. Dan gaat hij zitten en vereert die afbeelding: hij buigt drie keer en offert bloemen en wierook. Dan haalt hij het recept te voorschijn dat de dokter heeft geschreven en leest het plechtig voor: ‘Twee pillen ’s morgens! Twee pillen ’s middags! Twee pillen ’s avonds!’ Dag in dag uit blijft hij het recept oplezen, maar helaas helpt het hem niet.

De man gaat terug naar de dokter en vraagt waarom het recept hem niet helpt. De dokter vraagt wat hij ermee heeft gedaan en de man vertelt dat hij het elke dag heeft opgelezen. De dokter vertelt hem dat hij met het recept naar de apotheek moet gaan om daar de pillen op te halen. De man is blij met het advies en rent naar de apotheek om zijn pillen op de halen.

Thuis zet hij de potjes op zijn altaar en elke ochtend, middag en avond legt hij naast de bloemen en wierook ook twee pillen neer, maar helaas het helpt hem niet.

De man besluit dat hij meer over de pillen wil weten, dus haast hij zich naar de dokter en vraagt hem: ‘Waarom hebt u deze pillen voorgeschreven? Hoe zullen ze me helpen?’ De dokter legt uit: ‘Wel kijk, dit is je kwaal en dit is de diepere oorzaak van je kwaal. Als je het geneesmiddel inneemt dat ik je heb voorgeschreven, zal het de oorzaak van je kwaal wegnemen. Als de oorzaak is weggenomen, dan zal de ziekte automatisch verdwijnen’.

Je kunt naar allerlei wijze raad luisteren en erover lezen en praten. Pas wanneer je de raad opvolgt en er daadwerkelijk iets mee gaat doen, zal het je helpen. Je moet zelf het geneesmiddel innemen.

Vrij naar het verhaal in ‘Een leven als kunst’ door William Hart

Boeddhisme met Baukje

“De boeddhistische filosofie hoe kom je daar zo bij?” Deze vraag werd mij gesteld door een nieuwe connectie op LinkedIn. Best een leuke vraag en dus schreef ik er een blog over.

In 2005 begon ik met yoga en maakte ik kennis met de filosofie uit het oosten. Ik leerde naast de houdingen ook over chakra’s en energie en begon met meditatie. Het boeddhisme werd wel eens genoemd, maar speelde nog geen grote rol. Tot ik in 2013 voor het eerst op meditatie retraite ging.

De meditatiezaal

Vipassana retraite

Na een roerige tijd was ik toe ik een periode van afzondering om tot mezelf te komen. Ik had al eens van Vipassana meditatie gehoord, maar tot dan toe zag ik nogal op tegen 10 dagen van absolute stilte. Nu kon ik niet wachten tot ik mocht gaan!

De lessen in het Vipassana meditatiecentrum worden via audio gegeven. De dag begint op 4.00 uur ‘s morgens en eindigt om 22.00 uur. Je mediteert ongeveer 12 uur verspreid over 8 meditatieblokken. Aan het eind van de dag is er een lezing en tussendoor zijn er vaste momenten om vragen te stellen aan de leraar waar je je voor kunt intekenen. Dat is ook het enige moment waarop je mag spreken. Verder ben je volledig stil. Niet praten, geen contact met anderen, niet lezen, schrijven of luisteren naar muziek. Geen gym of andere vorm van beweging, 2 maaltijden en 1 fruitmaaltijd per dag. Het was een hardcore training!

Inzicht

Tijdens de lezingen aan het eind van de dag maakte ik pas echt kennis met de boeddhistische leer. Ik ging begrijpen waar meditatie toe diende en ervoer tijdens de meditatieblokken aan den lijve wat er verteld werd. Lijden kwam in allerlei vormen voorbij. Inzicht kwam echter ook en aan het eind van de retraite voelde ik dat ik mijn pad had gevonden. Het was allemaal zo logisch!

Meditatie Ekãyano
Vipassana retraite Ekãyano
Levensleer

In de jaren daarna ben ik bij Dharma-Lotus in de leer gegaan. Ik heb meerdere retraites gevolgd en ben “In de Voetsporen van de Boeddha” door India en Nepal getrokken. Het boeddhisme is inmiddels een onderdeel van mezelf geworden. Het is geen religie of leer die je klakkeloos moet aannemen. Het is een levensleer en dient zelf ondervonden worden. Alleen als je jezelf onderzoekt verkrijg je, door dat wat je ontdekt, inzicht.

Meer leren? Sluit eens aan bij de Sangha. Daar behandelen we de filosofie naar aanleiding van je meditatieproces.

Thuis op retraite

Nu we aan huis gebonden zijn ligt ons leven onder een vergrootglas. Je wordt je bewust van alles waaraan je gewend was te doen en wat je nu niet meer kunt doen. Je bent ineens heel veel meer tijd samen met je partner, je kinderen of juist alleen met jezelf. Dat roept onvermijdelijk iets in je op.

Misschien ervaar je boosheid, frustratie of angst. Misschien juist wel opluchting, rust en blijdschap. Allemaal interessante gemoedstoestanden om eens nader te bestuderen.

Op retaite in eigen huis

In rust kom je nader tot jezelf. Een retraite of stiltedag is daarvoor uitermate geschikt. Deze kan georganiseerd worden door iemand van buitenaf (door mij bijvoorbeeld), maar je kunt het ook zelf organiseren. Door een dag of meerdere dagen achter elkaar tijd te nemen om jezelf te observeren, ga je gewoontepatronen en emoties herkennen en begrijpen zodat je tot nieuwe inzichten kunt komen.

Plan je thuisretraite

Als je hebt besloten om je eigen retraite te organiseren is enige voorbereiding wel handig.
1. Prik een dag waarop je tijd voor jezelf maakt.
2. Maak afspraken met je gezin en/of vrienden en familieleden zodat je niet gestoord wordt.
3. Zorg dat je voldoende eten en drinken in huis hebt en zet je maaltijden eventueel alvast klaar.
4. Maak een planning voor jezelf. Wil je mediteren? Yoga doen? Maak een tijdtabel en hou je eraan.

Een voorbeeld

07.00 uur opstaan
07.30 meditatie
08.30 ontbijt en rust
09.30 yoga
10.30 studie/reflectie moment
11.00 loopmeditatie
12.30 lunch en rust
14.00 meditatie
15.00 studie/reflectie moment
16.30 yoga
18.00 diner en rust
19.30 wandelen
20.30 meditatie
21.30 studie/reflectie moment
22.00 slapen

Tijdens de retraites die ik heb gevolgd werden de verschillende blokken steeds door een bel aangegeven. Dit kun jij ook doen door een alarm in te stellen. Liefst niet op je telefoon omdat je waarschijnlijk geneigd bent om het internet op te gaan zodra je het alarm uitzet.

5. Punt vijf is dan ook: zet je telefoon en computer uit. Als je een meditatie app op je telefoon gebruikt, kun je eventueel alle andere apps tijdelijk verwijderen. Of je moet je zelfdiscipline willen trainen.
6. Stilte is stilte, dus zet ook geen muziek of televisie aan. Dit zorgt alleen maar voor afleiding.
7. Heb niet te hoge verwachtingen van jezelf. Je zult best even tijd nodig hebben om te wennen aan de stilte. Er zullen vast ongemakkelijke momenten zijn. Momenten waarop je emoties sterk naar voren komen en je geconfronteerd wordt met jezelf. Probeer gelijkmoedig naar jezelf te blijven kijken en heb geduld. Je oude patronen zijn ook niet in één dag ontstaan.

Warme groet,
Baukje

Collectief verbonden

Het Coronavirus houdt de hele wereld bezig. Ondanks (of misschien wel dankzij) de dood die zij met zich meebrengt, verbindt zij de mensheid met elkaar. Het individu maakt plaats voor het collectief. Een mooie ontwikkeling die hopelijk ook na Corona blijft bestaan.

Als gevolg hebben we weer tijd om te lezen, te schrijven, te koken, te mediteren, te fantaseren, te studeren en te genieten van de natuur, van onszelf en van elkaar. We hebben tijd voor ons gezin en bellen opa eens een keer extra.

Alles is aan verandering onderhevig

Mijn praktijk is door de omstandigheden voorlopig stil komen liggen en dat betekent verandering voor mijn plannen. Ik zou namelijk in april een nieuw pand betrekken en op 3 mei de grote opening hebben. Vanwege de financiële gevolgen van Corona, heb ik besloten het huurcontract niet te tekenen waardoor die plannen voorlopig uitgesteld worden.

Daardoor ontstaat er nu ruimte voor andere plannen zoals het opnemen van online lessen en de start van een online Sangha.

Ik kies ervoor om de tijd die ik nu heb te gebruiken voor mijn ontwikkeling en voor het versterken van de verbinding met mezelf en de mensen om me heen.

Wat doe jij met de tijd die je heb gekregen?

Zien zoals wij zijn

Mijn schuin benedenbuurvrouw heeft een balkon vol Boeddhabeelden, planten met plastic, rondvliegende vlinders en knipperende lampjes. Het doet allemaal heel ‘spiritueel’ aan en daarom denken mensen die voor het eerst bij mij komen, dat ik daar woon 🙂

We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien de dingen zoals wij zijn

Hoe je iets ziet is afhankelijk van jouw interpretatie en jouw conditioneringen. Wanneer er iets in jou geraakt wordt (positief of negatief), zie je alleen datgene wat binnen het kader van je conditionering past.

Het bewustwordingsproces draagt bij aan het opruimen van deze conditioneringen, zodat je meer en meer gaat zien wat de werkelijkheid is.

Meer leren? Tijdens de boeddhistische meditatietraining wordt dit uitgebreid behandeld.

Valentijnsdag, dag van de liefde

Het is vandaag 14 februari. Valentijnsdag. De dag waarop liefde en romantiek wordt gevierd.

Al in 496 werd 14 februari uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn. De sterfdag van de heilige Sint Valentinus. Sint Valentinus stond bekend om zijn betrokkenheid voor de minder bedeelden, kwetsbaren en zieken in de maatschappij. Hij was een toegewijd verzorger van de kloostertuin en bracht voor ieder die hij bezocht een bloem mee.

Vanuit de VS is de nadruk komen liggen op het uiten van de anonieme liefde. Niet vanuit betrokkenheid, maar uit commercieel oogpunt. Sinds midden jaren 90 werd Valentijnsdag ook in Nederland een commercieel succes.

Binnen het boeddhisme wordt de term liefde weinig gebruikt. Wat de meeste mensen onder liefde verstaan valt in het boeddhisme eerder onder begeerte (ego) dan onder ware, onvoorwaardelijke liefde en is daarmee een bron van lijden.

Dat wil niet zeggen dat je beter geen liefdespartner kunt hebben. Want juist binnen de liefdesrelatie kun je geweldig mooi oefenen op liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.

Kun jij werkelijk liefhebben, zonder begrenzing, belemmering, voorwaarden en onafhankelijk van de persoon?

Tijdens de Hartchakra Meditatie gaan we dit bij onszelf onderzoeken.

Hartchakra meditatie

Laat je (aan)raken

Aanraking is een belangrijke vorm van contact die in onze cultuur weinig aandacht krijgt. Het gaat dan om simpele aanrakingen zoals een knuffel, hand op de schouder en hand vasthouden en niet om seksualiteit.

Wanneer mensen voor het eerst een massage ondergaan komen ze er vaak pas achter wat een enorme behoefte aan aanraking er opgeslagen lag. Ze hadden huidhonger. Lieza Röben maakte hier een film over met de gelijknamige titel Huidhonger.

massage

Ook in mijn praktijk merk ik dat mensen niet gewend zijn aangeraakt te worden. Ze komen vaak met lichamelijke of mentale problemen en ervaren voor het eerst sinds lange tijd de helende werking van liefdevolle aanraking. Vaak zijn ze volledig verrast door de verbinding die ze ervaren. Niet zozeer in het contact met mij, maar met zichzelf.

Ook tijdens de yogalessen of de Hartchakra Meditatie, wanneer ik iemand help dieper in de houding te komen, ervaart men een bevrijdend gevoel door middel van de aanraking. Zowel het lichaam als de geest ontspannen.

Het contact herstellen

Als je een partner hebt is het wellicht gemakkelijker om je te laten aanraken. Maar wanneer je partner (of jijzelf) niet geleerd heeft aan te raken zonder seksuele lading, kan de huidhonger toch heel sterk zijn en loont het de moeite om hier samen over te praten en in te oefenen.

Ben je alleenstaand en heb je niemand om mee te oefenen? Naakt slapen, jezelf aanraken, bewegen en naar de sauna gaan, helpen om het contact met je lichaam te herstellen.

Mocht je behoefte hebben aan begeleiding, laat je dan eens door mij masseren en ontdek wat liefdevol lichamelijk contact voor jou kan betekenen.

Kijk hier naar een filmpje over de dieptemassage ~ Sweda door Baukje

Goed voorbeeld doet goed volgen

Suyo was een zeer gerespecteerde Zen-meester in de twaalfde eeuw. Hij leefde in een klooster op het Japanse eiland Takeshima en leidde alle meditaties. Ook toen hij zijn einde voelde naderen. Om makkelijker te kunnen zitten en geen last te hebben van zijn aambeien had hij twee kussens die hij voor elke meditatie onder zijn billen schoof. Om dit te doen hupte hij van de ene naar de andere bil, bukte tenslotte voorover om het kleed achter hem weer recht te trekken en begon zijn meditatie met een gelukzalig gezicht. Zijn belangrijkste leerling Saicho en tevens zijn lijfarts zat steevast links van hem. Saicho was de enige die van zijn ongemak wist.

Retraite

Toen Suyo op 92 jarige leeftijd overleed was het de bedoeling dat Saicho hem zou opvolgen, maar deze kondigde aan dat hij eerst voor drie jaar op retraite zou gaan. Twee leerlingen zouden zolang het klooster leiden. Na drie jaar kwam Saicho terug van zijn retraite. Om weer te wennen aan het kloosterleven liet hij de leiding van het klooster nog een half jaar bij de twee leerlingen rusten en deed als monnik mee aan de meditatie.

Tot zijn verbazing zag hij dat iedereen twee kussentjes bij zich droeg. Eén werd onder de linkerbil geschoven en de ander onder de rechterbil. Vervolgens hupste elk monnik enige malen en ronde dit af met een buiging. Vervolgens begon de meditatie. Dit ritueel herhaalde zich bij elke meditatie. Na enkele dagen vroeg Saicho de beide interim-abten waarvoor dit ritueel was. Zij antwoordden dat zij dit overgenomen hadden van Suyo omdat deze grote meester dit altijd deed om vervolgens tot een gelukzalige meditatie te komen…

Moraal van het verhaal: Neem niets zomaar aan. Blijf alert en verval niet in patronen die geen doel dienen. 

Wie ben Ik?

“Een nieuw jaar. Stel jezelf voor. Wat zijn de vijf dingen die de meeste mensen niet van je weten.”

Leuke vraagstelling om iemand te leren kennen. Wat vertel je? Wat verzwijg je? Waarom zeg je het ene wel en het andere niet?

Wie ben Ik?

Het woord ego komt uit het Latijn en betekent Ik.

Maar wat is nou die Ik?

Hallo, Ik ben Baukje en Ik ben Body & Mind coach….ben Ik dat? Als ik in de spiegel kijk, zie Ik dan wie Ik ben? Maar als Ik kaal word, of een ledemaat verlies, mis Ik dan ook een stuk Ik? Of zit het Ik in mijn hoofd? Maakt het wat ik denk en doe, als een klein mannetje achter het controlepaneel? Wie ben Ik?

Ik is niet hetgeen je ziet in de spiegel, het is de identificatie met hetgeen je ziet in de spiegel. Je hebt een beeld van jezelf, zowel letterlijk als figuurlijk, en daarmee identificeer je jezelf.

Vanuit deze identificatie gaan we situaties aan en wil je het beeld dat je van jezelf hebt beschermen. Je vertelt bijvoorbeeld iets niet, want dan gaat hij of zij anders over jou denken. Of je zegt juist iets waardoor mensen je gaan waarderen. Zo versterk je je Ego, je Ik-beeld.

Wanneer je je dat ten diepste realiseert hoef je jezelf ook niet meer zo serieus te nemen. Je bent immers niets meer dan een zelf gecreëerd idee. En het mooie hiervan is dat je je beeld dus altijd kunt bijstellen.

Meer weten? Op de website van Dharma-Lotus kun je alles lezen over de boeddhistische filosofie. Wil je liever in de praktijk lessen volgen? Ik geef regelmatig workshops en trainingen in Veldhoven en je kunt komen luisteren naar de Presentatie Boeddhisme voor Beginners.

Garantie op een gezond en gelukkig leven

Gisteren keek ik de documentaire Be Here Now over Andy Whitfield en zijn gevecht tegen kanker. Hij was de ster in de serie Spartacus waar hij vocht voor de vrijheid van slaven. Na de opnames werd bij hem non-hodgkinlymfoom vastgesteld en vocht hij voor zijn leven.

Naast de gebruikelijke chemotherapie en bestraling, maakte Andy gebruik van complementaire therapie. Hij ging naar India voor een Ayurvedische behandeling, deed aan yoga en meditatie en zette acupunctuur in om zijn ziekte te bestrijden.

Garantie

Het zou een mooi verhaal zijn als ik nu zou schrijven dat hij dankzij de complementaire behandelingen op miraculeuze wijze genezen zou zijn. Dat is niet zo. Ondanks alle behandelingen, regulier en complementair, sterft hij op 39 jarige leeftijd aan kanker.

Gezond leven geeft je geen garantie op een lang en gelukkig leven. Mijn dagelijkse yoga en meditatie practice kan me niet beschermen tegen ziekte en dood. Ook al leef ik gezond en mindful, ook ik kan ziek worden en sterven.

Juist daardoor besef ik hoe fantastisch het is dat ik NU gezond ben en hoe belangrijk het is om elke dag het beste van mezelf en mijn leven te maken. Voor mij betekent dat, door meditatie, yoga, gezonde voeding en mindfulness, in balans blijven. Want vanuit balans ben ik de beste versie van mezelf en kan ik anderen inspireren om ook de beste versie van henzelf te worden.

Het leven heeft een deadline. Maak er het beste van!