Goed voorbeeld doet goed volgen

Suyo was een zeer gerespecteerde Zen-meester in de twaalfde eeuw. Hij leefde in een klooster op het Japanse eiland Takeshima en leidde alle meditaties. Ook toen hij zijn einde voelde naderen. Om makkelijker te kunnen zitten en geen last te hebben van zijn aambeien had hij twee kussens die hij voor elke meditatie onder zijn billen schoof. Om dit te doen hupte hij van de ene naar de andere bil, bukte tenslotte voorover om het kleed achter hem weer recht te trekken en begon zijn meditatie met een gelukzalig gezicht. Zijn belangrijkste leerling Saicho en tevens zijn lijfarts zat steevast links van hem. Saicho was de enige die van zijn ongemak wist.

Toen Suyo op 92 jarige leeftijd overleed was het de bedoeling dat Saicho hem zou opvolgen, maar deze kondigde aan dat hij eerst voor drie jaar op retraite zou gaan. Twee leerlingen zouden zolang het klooster leiden. Na drie jaar kwam Saicho terug van zijn retraite. Om weer te wennen aan het kloosterleven liet hij de leiding van het klooster nog een half jaar bij de twee leerlingen rusten en deed als monnik mee aan de meditatie

Tot zijn verbazing zag hij dat iedereen twee kussentjes bij zich droeg. Eén werd onder de linkerbil geschoven en de ander onder de rechterbil. Vervolgens hupste elk monnik enige malen en ronde dit af met een buiging. Vervolgens begon de meditatie. Dit ritueel herhaalde zich bij elke meditatie. Na enkele dagen vroeg Saicho de beide interim-abten waarvoor dit ritueel was. Zij antwoordden dat zij dit overgenomen hadden van Suyo omdat deze grote meester dit altijd deed om vervolgens tot een gelukzalige meditatie te komen…

Moraal van het verhaal: Neem niets zomaar aan. Blijf alert en verval niet in patronen die geen doel dienen. 

Wie ben Ik?

“Een nieuw jaar. Stel jezelf voor. Wat zijn de vijf dingen die de meeste mensen niet van je weten.”

Leuke vraagstelling om iemand te leren kennen. Wat vertel je? Wat verzwijg je? Waarom zeg je het ene wel en het andere niet?

Wie ben Ik?

Het woord ego komt uit het Latijn en betekent Ik.

Maar wat is nou die Ik?

Hallo, Ik ben Baukje en Ik ben Body & Mind coach….ben Ik dat? Als ik in de spiegel kijk, zie Ik dan wie Ik ben? Maar als Ik kaal word, of een ledemaat verlies, mis Ik dan ook een stuk Ik? Of zit het Ik in mijn hoofd? Maakt het wat ik denk en doe, als een klein mannetje achter het controlepaneel? Wie ben Ik?

Ik is niet hetgeen je ziet in de spiegel, het is de identificatie met hetgeen je ziet in de spiegel. Je hebt een beeld van jezelf, zowel letterlijk als figuurlijk, en daarmee identificeer je jezelf.

Vanuit deze identificatie gaan we situaties aan en wil je het beeld dat je van jezelf hebt beschermen. Je vertelt bijvoorbeeld iets niet, want dan gaat hij of zij anders over jou denken. Of je zegt juist iets waardoor mensen je gaan waarderen. Zo versterk je je Ego, je Ik-beeld.

Wanneer je je dat ten diepste realiseert hoef je jezelf ook niet meer zo serieus te nemen. Je bent immers niets meer dan een zelf gecreëerd idee. En het mooie hiervan is dat je je beeld dus altijd kunt bijstellen.

 

Meer weten? Op de website van Dharma-Lotus kun je alles lezen over de boeddhistische filosofie. Wil je liever in de praktijk lessen volgen? Ik geef regelmatig workshops en trainingen in Veldhoven en aanstaande zondag kun je luisteren naar de Presentatie Boeddhisme voor Beginners in Valkenswaard.

 

Garantie op een gezond en gelukkig leven

Gisteren keek ik de documentaire Be Here Now over Andy Whitfield en zijn gevecht tegen kanker. Hij was de ster in de serie Spartacus waar hij vocht voor de vrijheid van slaven. Na de opnames werd bij hem non-hodgkinlymfoom vastgesteld en vocht hij voor zijn leven.

Naast de gebruikelijke chemotherapie en bestraling, maakte Andy gebruik van complementaire therapie. Hij ging naar India voor een Ayurvedische behandeling, deed aan yoga en meditatie en zette acupunctuur in om zijn ziekte te bestrijden.

Garantie

Het zou een mooi verhaal zijn als ik nu zou schrijven dat hij dankzij de complementaire behandelingen op miraculeuze wijze genezen zou zijn. Dat is niet zo. Ondanks alle behandelingen, regulier en complementair, sterft hij op 39 jarige leeftijd aan kanker.

Gezond leven geeft je geen garantie op een lang en gelukkig leven. Mijn dagelijkse yoga en meditatie practice kan me niet beschermen tegen ziekte en dood. Ook al leef ik gezond en mindful, ook ik kan ziek worden en sterven.

Juist daardoor besef ik hoe fantastisch het is dat ik NU gezond ben en hoe belangrijk het is om elke dag het beste van mezelf en mijn leven te maken. Voor mij betekent dat, door meditatie, yoga, gezonde voeding en mindfulness, in balans blijven. Want vanuit balans ben ik de beste versie van mezelf en kan ik anderen inspireren om ook de beste versie van henzelf te worden.

Het leven heeft een deadline. Maak er het beste van!

De helende kracht van voeding, beweging en mindset

Laat ik beginnen met dat ik ontzettend goed nieuws heb gehad! Ik ben zo gezond als een vis!

Dat leek een paar maanden geleden echter wel anders. Ik had namelijk ernstige buikklachten. Sinds de pubertijd heb ik al last van mijn buik en dat is altijd mijn zwakke plek gebleven. De zwangerschappen, waaronder een miskraam, curettage en een keizersnee maakten het niet beter. In 2004 kreeg ik de diagnose endometriose, een ziekte waarbij er verklevingen en littekenweefsel tussen de buikorganen ontstaat. Een operatie en medicijnen zorgden dat ik lange tijd zonder klachten door het leven ging. Tot een paar maanden geleden dus. De pijn was heftig en de angst voor nieuwe verklevingen was groot. Ik moest echter lang wachten op onderzoeken en een behandelplan, dus ging ik met mijn eigen kennis en de steun van een lieve vriendin aan de slag.

Lichaamswerk

Mijn expertise ligt op het gebied van massage, meditatie en yoga, maar ik ben ooit gestart als voedingsdeskundige. Daardoor wist ik dat ik op dat vlak nog winst kon behalen. Niet dat ik ongezond at, maar er zijn ook ‘gezonde’ voedingsmiddelen die het lichaam kunnen belasten. Ik startte met een eliminatie dieet waarbij ik binnen een periode van drie weken in zeven stappen bepaalde voedingsmiddelen wegliet. Het hormoon reset dieet van Sara Gottfried. Daarna voegde ik ze weer toe om een reactie uit te lokken. Deze test maakte dat ik vrij snel ontdekte dat suiker en rood vlees de pijn erger maakten. Niet vreemd dat ik sinds een paar maanden weer buikpijn had, want ik was in die periode meer suikers gaan eten.

Mijn dagelijkse yoga practice richtte ik voornamelijk op zachtheid en het openen van heup- en borstgebied. Ik ging naar Jill, een osteopate die met haar behandeling ook meer zachtheid en ruimte in het bekken bracht en tijdens mijn meditaties bracht ik me naar de ruimte in mezelf waar ik vrij was van pijn en emotie.

Na enkele weken was ik nagenoeg klachtenvrij!

Het behandelplan

Afgelopen woensdag kreeg ik dan eindelijk de uitslag van de onderzoeken. De arts vertelde dat mijn baarmoeder gekanteld ligt waardoor er continu spanning op het bekkenbodem staat. Daardoor worden er voortdurend prikkels naar het zenuwstelsel gestuurd. Als omliggende organen vervolgens overprikkeld of overbelast raken, dan sturen zij deze overprikkeling eveneens door naar de zenuwstelsel, met als gevolg: pijn. Dat wil zeggen dat het belangrijk is dat omliggende organen kalm blijven.

Het advies van de arts was dan ook om een speciaal dieet te volgen en o.a. rood vlees en suiker te laten staan. Geen operatie, geen medicijnen, maar een leefstijladvies! Ik ben blij dat het effect van voeding, beweging en ontspanning tot steeds meer artsen is doorgedrongen.

Leefstijl als medicijn

Zonder dat ik wist wat er aan de hand was, deed ik dus al precies wat goed voor me was! Voorheen at ik al weinig rood vlees en suiker, maar blijkbaar toch nog teveel voor mijn lichaam. Ook zuivel, gluten, fructose en (is het nodig om te zeggen?) alcohol en koffie zijn belastend voor de darmen en daarmee je hele systeem.

Met de stappen die ik de afgelopen jaren heb gezet is de endometriose verdwenen, heb ik een gezonde buik én (zoals de arts zei) een mooi stel eierstokken! Nu is het een kwestie van in balans blijven. Hé, laat ik daar nu eens het één en ander van weten 😉

Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer

Een terugblik

Op 11 mei 2016 schreef ik ‘Bewust in Balans met Baukje’ in als onderneming bij de Kamer van Koophandel. Ik werkte toen 24 uur per week bij RVS Marketing en twee dagdelen in de week in mijn praktijk op de Dorpstraat 173 in Veldhoven.

In december 2017 ging ik 8 uur minder bij RVS werken en een dagdeel extra in de praktijk. Toen ook die praktijkuren te weinig bleken te zijn besloot ik te stoppen met mijn loondienstfunctie. 21 december 2018 was mijn laatste werkdag bij RVS en in januari 2019 werd ik fulltime ondernemer.

Een vooruitblik

Bewust in Balans is uitgegroeid tot een boeddhistisch centrum voor bewustwording en spirituele ontwikkeling. Een plek voor vertraging in de vorm van meditatie en yoga, ontwikkeling door workshops en lezingen en voor ontspanning en healing via massage en lichaamswerk.

Het nu

Mijn eerste jaar zelfstandig ondernemerschap heeft mij ongelofelijk veel gebracht en ik ben erg blij dat ik de sprong heb gewaagd om 100% voor mijn bedrijf te gaan. Ik kan met een goed gevoel terugkijken op een succesvol ondernemersjaar en ik ben dankbaar voor iedereen die mij hierin heeft gesteund en voor alle cliënten die hun vertrouwen aan mij geschonken hebben.

Ik verheug mij op de ontwikkelingen die ik het komende jaar in gang ga zetten en ga realiseren. Met veel plezier ga ik aan de slag met alle mooie bezigheden die voor 2020 op de planning staan en de nieuwe uitdagingen die op mijn pad komen.

Jullie zijn van harte welkom om deelgenoot te worden van mijn avonturen via FacebookLinkedInTwitterInstagram en mijn nieuwsbrief.

Ik wens jullie fantastische feestdagen en een zowel zakelijk als privé succesvol 2020!

Warme groet,
Baukje

Een schril contrast

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dankbaarheid wordt getoond. Dit wordt vaak met de hele familie gevierd met kalkoen en andere traditionele gerechten. In de Verenigde Staten werd deze dag gisteren, donderdag 28 november gevierd.

Dankbaarheid

Gisteren was ook mijn hele familie bij elkaar. Dit vanwege de uitvaart van mijn oma. Ook wij genoten met zijn allen van een diner en spraken woorden van dankbaarheid naar elkaar uit. Dankbaar voor de familieband die er altijd is, dat we allemaal bij elkaar konden zijn en hoeveel liefde we voor elkaar voelen. Dat had oma heel mooi gevonden.

Vandaag is het vrijdag en het is bij ons in de familie stil, de maanden van intensieve zorg zijn voorbij, de week van regelen en organiseren is gedaan. Er is verdriet, maar ook rust.

Een schril contrast

Vandaag is het vrijdag. Traditioneel de dag waarop iedereen begint met het inkopen van cadeautjes voor kerstmis. Black Friday, de dag dat de winkels stunten met hun prijzen en mensen gek worden van hebberigheid.

Een dag na de dag waarop je dankbaar bent voor wat je hebt.

Een schril contrast…

 

18 jaar moeder en de belangrijkste lessen die ik leerde

Laura werd op 17 november 2001 geboren via een spoedkeizersnee. Het ging allemaal niet zo best die laatste weken van de zwangerschap en ik lag al een poosje in het ziekenhuis toen het op die bewuste dag dan toch echt tijd werd om haar te halen. Dat was bijna 6 weken te vroeg.

18 jaar later

Afgelopen zondag vierden we Laura’s 18e verjaardag in een door haar gekozen restaurant met het zo felbegeerde legale biertje. Ze toonde trots haar identiteitsbewijs toen er naar haar leeftijd werd gevraagd. Ze heeft een eigen bankrekening waar haar salaris op wordt gestort, ze mag stemmen, krijgt autorijles en heeft haar eigen zorgverzekering. Laura is opgegroeid tot een mooie, zelfverzekerde jongedame.

In de tussentijd

Elk jaar bracht zo zijn eigen successen en uitdagingen met zich mee. Laura kreeg er een broertje bij, haar vader en ik gingen scheiden, ze kreeg de diagnose autisme, we verhuisden een paar keer, ze haalde haar diploma en kreeg een baan.

Levenslessen

De afgelopen 18 jaren zijn niet zo verlopen als gepland en ik ben daar heel verdrietig om geweest. Dat bleek meteen één van de grootste lessen van de afgelopen 18 jaar. Het leven valt niet te plannen. Je kunt dromen en verlangen, maar zodra je je aan de uitkomst gaat hechten, ontstaat er lijden.

Les 1. Alles is aan verandering onderhevig

In moeilijke tijden heb ik me soms heel eenzaam gevoeld. Ik dacht dat ik overal alleen voor stond tot ik me realiseerde dat ik wel degelijk liefde en steun ontving vanuit mijn omgeving. Een telefoontje van een vriendin, oprechte aandacht van een familielid, een vriendelijke glimlach van een vreemde op straat, een hand op mijn schouder van een hulpverlener, een knikje van herkenning van een andere moeder.

Les 2. Alles en iedereen is afhankelijk van elkaar

De manier waarop ik Laura (en haar broer) opgevoed heb, heeft haar deels gemaakt tot wie ze nu is. Mijn wijze lessen maar ook mijn fouten hebben haar gevormd. Alles wat ik doe heeft invloed op mijn omgeving. Dat is mijn nalatenschap, mijn reïncarnatie. Met deze wetenschap ga je als vanzelf liefdevol handelen en creëer je een positief energieveld waarvan alle levende wezens profiteren. Daardoor ontstaat er verbinding.

Les 3. Er is geen individu, geen zelf, alles wat je doet heeft invloed op de ander

De Dharma, de lessen uit het boeddhisme hebben mij geholpen een groot deel lijden op te heffen. Elke keer is er weer een stuk om naar te kijken en op te lossen aan de hand van deze drie levenslessen. Ik ben nog steeds niet verlicht ;-), maar ik begrijp waar het om gaat. Ik vervolg mijn pad en ben nieuwsgierig naar de komende 18 jaar!

 

Interesse in meer lessen en wijsheden? Schrijf je dan in voor de maandelijkse dosis bewustwording en ontvang alvast 10 tips om in balans te komen en te blijven.

Mijn ondernemersverhaal: van Detail naar Balans

Het is vandaag de #DagvandeOndernemer! Mooie gelegenheid om je mijn ondernemersverhaal te vertellen.

In mei 2016 begon ik mijn eigen praktijk Bewust in Balans. Wat weinig mensen weten, is dat ik al veel langer ondernemer ben. Mijn eerste bedrijf startte ik in 2007.

Modeatelier Detail

Ik heb van kinds af aan al affiniteit met kleding, stoffen en accessoires en was altijd in de weer met stofjes en lapjes. Logischerwijs volgde ik de opleiding Mode en Kleding. Ik behaalde mijn diploma en ben in de modedetailhandel gaan werken. Zodoende merkte ik dat goed passende kleding moeilijk te vinden is. Zelf moest ik bijvoorbeeld altijd mijn broeken korter maken. Daarnaast maakte ik voor mijn eigen kinderen en voor mijzelf unieke kleding. Ik was ook erg handig in het herstellen en vermaken van kleding en toen ik daarvoor steeds vaker verzoeken kreeg van vrienden en familie, ben ik Modeatelier Detail gestart.

Na een aantal veranderingen in mijn leven besloot ik te stoppen met mijn atelier en inmiddels maak ik alleen nog fantasykostuums voor mij en mijn kinderen en doe ik wat kleine verstel klusjes voor mezelf en vrienden in nood.

Handige Handen

Bewust in Balans

Na de sluiting van mijn bedrijf ging ik weer in loondienst werken en ondertussen startte ik een opleiding bij Dharma-Lotus.

In eerste instantie volgde ik de opleiding voor mijn eigen ontwikkeling, maar deze veranderde mijn leven dusdanig, dat ik mijn kennis en ervaring wilde delen met anderen. Eerst vanuit huis, maar al snel huurde ik een ruimte om te kunnen masseren en coachen.

Inmiddels is Bewust in Balans uitgegroeid tot een boeddhistisch gezondheidscentrum. Je kunt bij mij terecht voor massage, meditatie, yoga, coaching, workshops en retraites.

Handige handen

Met mijn handen werken bleek dus echt mijn ding, maar uiteindelijk op een heel ander vlak.

De massages die geef zijn krachtig en liefdevol tegelijk. Ik maak gebruik van verschillende (Tibetaanse) massagetechnieken zoals kneden, schudden, drukken en strijken en tijdens de gehele massage is er contact, verbinding.

massage

Ook eens ervaren?

Mail of bel 06-38897756 voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Kijk in de kalender voor openstaande plaatsen voor boekingen.

Warme groet,
Baukje

De fantastische werkelijkheid

Twee keer per jaar begeef ik me in een andere wereld. Dan stap ik over de magische grens van de werkelijkheid naar die van fantasie.

Elfia border

Elfia is een kostuumevenement, met verbazingwekkende en schitterende kostuums; met levendige optredens, sensationele shows en marktkramen waar je spullen kan kopen waar je het bestaan niet van af wist.

Het is een fantasiewereld in de werkelijkheid. Maar…wat is de werkelijkheid en wat is fantasie?

Werkelijkheid

Hier in het westen heeft het ratio, het weten, een veel belangrijkere positie gekregen dan het voelen. We zoeken zekerheid in materie en macht. Hieromheen hebben we een werkelijkheid gecreëerd waarin gehechtheid en afkeer, willen en niet willen, centraal staan.

Wat we vergeten zijn, is dat we een energetisch wezen zijn dat, net als alles om zich heen, bestaat uit energie en zich voedt met energie uit de elementen. Een wezen dat volledig in balans is.

We hebben ons ego dit wezen laten overheersen en we halen onze energie niet langer uit de elementen, maar uit andere mensen. Dit doen we het liefst op een positieve maar als dat niet lukt op een negatieve manier. We overheersen, gebruiken mensen voor eigen gewin, spelen de slachtoffer…en zijn uit balans.

Misschien klinkt het als een sprookje, maar het mooie van de boeddhistische leer is dat je hem altijd kunt testen. Je bewust worden van je maniertjes, je gewoontepatronen, is een eerste stap om weer in contact te komen met je werkelijke zelf. Een tweede is te ontdekken waar jij je batterij aan oplaadt, zonder dat je daar andere mensen voor nodig hebt. Misschien kook je graag, hou je van wandelen in bossen of bergen, schilderen, muziek maken, fantaseren, zwemmen of zeilen.

Stap eens over de grens terug naar voelen in plaats van weten en ontdek wie je werkelijk bent.

Fantasie

Elfia is een groot ego-feestje. Vol begeerte en verlangen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Als je er maar bewust van bent dat het ego is. Werkelijke fantasie 😉

Nijhuis fotografie

Meer weten over het boeddhisme? Op 9 november geef ik de presentatie Boeddhisme voor Beginners.

Sweda en Tantra ~ Shiva en Parvati

Sinds ik bij de boeddhistische organisatie Dharma-Lotus ben aangesloten, krijg ik regelmatig de vraag of ik ook tantra massages geef. Dharma-Lotus staat immers bekend om zijn tantra workshops, cursussen en opleidingen, massages en sessies. Tijd voor wat uitleg…

Kom in balans

Toen ik na een langdurige periode van stress, waaronder het einde van mijn huwelijk, op het randje van een burn-out stond maakte ik een beslissing die mijn leven veranderde. Ik leerde mediteren.

Van meditatie leerde ik dat stress niet veroorzaakt wordt door de omstandigheden, maar door je gedachten daarover. Met dat inzicht ging ik op zoek naar een opleiding waar ik dat praktisch kon leren toepassen.

Al snel vond ik de website van Dharma-Lotus. Ik las over balans en over hoe je in balans komt komen en blijven. Nou, als ik iets wilde, is het in balans komen. Wie niet?

Ik volgde op dat moment een opleiding tot voedingsdeskundige en zag dat ze een workshop tantristische voeding organiseerden. Dat leek me een mooie workshop om kennis te maken met de organisatie.

Kum-nye tantra

Het werd een bijzondere middag. De leraar, Ivar, sprak over Kum-nye tantra, over wat balans is en hoe je in balans kunt komen. “Tantra is een levensfilosofie die elk onderdeel van het leven omvat. De leer van de tantra zegt dat de natuurlijke staat van de mens ‘balans’ is en dat onze conditioneringen redenen tot onbalans zijn. Tantra laat je zien welke conditioneringen dit zijn en nodigt je uit deze te verplaatsen of weg te halen. Hoe minder conditioneringen, hoe minder bronnen van onbalans. De praktische uitoefening van de hiervan is massage, meditatie, yoga en een combinatie van dit alles”.

Nou, dat wilde ik wel leren! Ik begon met de opleiding tot Kum-nye tantrika en leerde de Tibetaans boeddhistische filosofie, massage, meditatie en yoga.

Shiva en Parvati

Tantra is werken met prana, levensenergie. Om prana te laten ontstaan, worden eerst de mannelijke en vrouwelijke kant van de energie opgewekt, Shiva en Parvati. Pas als zij samenkomen ontstaat er prana. Alles daarvoor heet Sweda. De Sweda techniek richt zich ook op Shiva en Parvati energie maar gaat juist met deze energie werken om blokkades op te heffen. Deze technieken spraken mij het meest aan en daarvan maakte ik uiteindelijk mijn beroep.

Inmiddels ben ik -naast eeuwige leerling- lid van Dharma-Lotus. We werken regelmatig samen en dat doen we voornamelijk op ons retraitecentrum Ekãyano. Hier worden allerlei workshops, cursussen en retraites gegeven die te maken hebben met onze missie; Kom in Balans en Blijf  in Balans. Een enkele keer help ik mee bij een tantra workshop, maar in mijn praktijk blijf ik Sweda massages geven. Dit is wat bij mij als professionele masseur het beste past. Ik werk in mijn praktijk met kennis en kunde vanuit mijn opleiding en met empathie en compassie vanuit mijn hart.

Mocht je toch interesse hebben in een tantra massage, dan kun altijd terecht bij één van mijn collega’s.

Ben je juist nieuwsgierig geworden naar de Sweda? Dan kun je van 28 oktober t/m 3 november meedoen met de Tibetaanse massage cursus. Hier zijn nog 4 plaatsen vrij.

Tot ziens!

Warme groet,
Baukje

Tibetaanse massage cursus Ekãyanohidt