Mijn ondernemersverhaal: van Detail naar Balans

Het is vandaag de #DagvandeOndernemer! Mooie gelegenheid om je mijn ondernemersverhaal te vertellen.

In mei 2016 begon ik mijn eigen praktijk Bewust in Balans. Wat weinig mensen weten, is dat ik al veel langer ondernemer ben. Mijn eerste bedrijf startte ik in 2007.

Modeatelier Detail

Ik heb van kinds af aan al affiniteit met kleding, stoffen en accessoires en was altijd in de weer met stofjes en lapjes. Logischerwijs volgde ik de opleiding Mode en Kleding. Ik behaalde mijn diploma en ben in de modedetailhandel gaan werken. Zodoende merkte ik dat goed passende kleding moeilijk te vinden is. Zelf moest ik bijvoorbeeld altijd mijn broeken korter maken. Daarnaast maakte ik voor mijn eigen kinderen en voor mijzelf unieke kleding. Ik was ook erg handig in het herstellen en vermaken van kleding en toen ik daarvoor steeds vaker verzoeken kreeg van vrienden en familie, ben ik Modeatelier Detail gestart.

Na een aantal veranderingen in mijn leven besloot ik te stoppen met mijn atelier en inmiddels maak ik alleen nog fantasykostuums voor mij en mijn kinderen en doe ik wat kleine verstel klusjes voor mezelf en vrienden in nood.

Handige Handen

Bewust in Balans

Na de sluiting van mijn bedrijf ging ik weer in loondienst werken en ondertussen startte ik een opleiding bij Dharma-Lotus.

In eerste instantie volgde ik de opleiding voor mijn eigen ontwikkeling, maar deze veranderde mijn leven dusdanig, dat ik mijn kennis en ervaring wilde delen met anderen. Eerst vanuit huis, maar al snel huurde ik een ruimte om te kunnen masseren en coachen.

Inmiddels is Bewust in Balans uitgegroeid tot een boeddhistisch gezondheidscentrum. Je kunt bij mij terecht voor massage, meditatie, yoga, coaching, workshops en retraites.

Handige handen

Met mijn handen werken bleek dus echt mijn ding, maar uiteindelijk op een heel ander vlak.

De massages die geef zijn krachtig en liefdevol tegelijk. Ik maak gebruik van verschillende (Tibetaanse) massagetechnieken zoals kneden, schudden, drukken en strijken en tijdens de gehele massage is er contact, verbinding.

massage

Ook eens ervaren?

Mail of bel 06-38897756 voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Kijk in de kalender voor openstaande plaatsen voor boekingen.

Warme groet,
Baukje

De fantastische werkelijkheid

Twee keer per jaar begeef ik me in een andere wereld. Dan stap ik over de magische grens van de werkelijkheid naar die van fantasie.

Elfia border

Elfia is een kostuumevenement, met verbazingwekkende en schitterende kostuums; met levendige optredens, sensationele shows en marktkramen waar je spullen kan kopen waar je het bestaan niet van af wist.

Het is een fantasiewereld in de werkelijkheid. Maar…wat is de werkelijkheid en wat is fantasie?

Werkelijkheid

Hier in het westen heeft het ratio, het weten, een veel belangrijkere positie gekregen dan het voelen. We zoeken zekerheid in materie en macht. Hieromheen hebben we een werkelijkheid gecreëerd waarin gehechtheid en afkeer, willen en niet willen, centraal staan.

Wat we vergeten zijn, is dat we een energetisch wezen zijn dat, net als alles om zich heen, bestaat uit energie en zich voedt met energie uit de elementen. Een wezen dat volledig in balans is.

We hebben ons ego dit wezen laten overheersen en we halen onze energie niet langer uit de elementen, maar uit andere mensen. Dit doen we het liefst op een positieve maar als dat niet lukt op een negatieve manier. We overheersen, gebruiken mensen voor eigen gewin, spelen de slachtoffer…en zijn uit balans.

Misschien klinkt het als een sprookje, maar het mooie van de boeddhistische leer is dat je hem altijd kunt testen. Je bewust worden van je maniertjes, je gewoontepatronen, is een eerste stap om weer in contact te komen met je werkelijke zelf. Een tweede is te ontdekken waar jij je batterij aan oplaadt, zonder dat je daar andere mensen voor nodig hebt. Misschien kook je graag, hou je van wandelen in bossen of bergen, schilderen, muziek maken, fantaseren, zwemmen of zeilen.

Stap eens over de grens terug naar voelen in plaats van weten en ontdek wie je werkelijk bent.

Fantasie

Elfia is een groot ego-feestje. Vol begeerte en verlangen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Als je er maar bewust van bent dat het ego is. Werkelijke fantasie 😉

Nijhuis fotografie

Meer weten over het boeddhisme? Op 9 november geef ik de presentatie Boeddhisme voor Beginners.

Sweda en Tantra ~ Shiva en Parvati

Sinds ik bij de boeddhistische organisatie Dharma-Lotus ben aangesloten, krijg ik regelmatig de vraag of ik ook tantra massages geef. Dharma-Lotus staat immers bekend om zijn tantra workshops, cursussen en opleidingen, massages en sessies. Tijd voor wat uitleg…

Kom in balans

Toen ik na een langdurige periode van stress, waaronder het einde van mijn huwelijk, op het randje van een burn-out stond maakte ik een beslissing die mijn leven veranderde. Ik leerde mediteren.

Van meditatie leerde ik dat stress niet veroorzaakt wordt door de omstandigheden, maar door je gedachten daarover. Met dat inzicht ging ik op zoek naar een opleiding waar ik dat praktisch kon leren toepassen.

Al snel vond ik de website van Dharma-Lotus. Ik las over balans en over hoe je in balans komt komen en blijven. Nou, als ik iets wilde, is het in balans komen. Wie niet?

Ik volgde op dat moment een opleiding tot voedingsdeskundige en zag dat ze een workshop tantristische voeding organiseerden. Dat leek me een mooie workshop om kennis te maken met de organisatie.

Kum-nye tantra

Het werd een bijzondere middag. De leraar, Ivar, sprak over Kum-nye tantra, over wat balans is en hoe je in balans kunt komen. “Tantra is een levensfilosofie die elk onderdeel van het leven omvat. De leer van de tantra zegt dat de natuurlijke staat van de mens ‘balans’ is en dat onze conditioneringen redenen tot onbalans zijn. Tantra laat je zien welke conditioneringen dit zijn en nodigt je uit deze te verplaatsen of weg te halen. Hoe minder conditioneringen, hoe minder bronnen van onbalans. De praktische uitoefening van de hiervan is massage, meditatie, yoga en een combinatie van dit alles”.

Nou, dat wilde ik wel leren! Ik begon met de opleiding tot Kum-nye tantrika en leerde de Tibetaans boeddhistische filosofie, massage, meditatie en yoga.

Shiva en Parvati

Tantra is werken met prana, levensenergie. Om prana te laten ontstaan, worden eerst de mannelijke en vrouwelijke kant van de energie opgewekt, Shiva en Parvati. Pas als zij samenkomen ontstaat er prana. Alles daarvoor heet Sweda. De Sweda techniek richt zich ook op Shiva en Parvati energie maar gaat juist met deze energie werken om blokkades op te heffen. Deze technieken spraken mij het meest aan en daarvan maakte ik uiteindelijk mijn beroep.

Inmiddels ben ik -naast eeuwige leerling- lid van Dharma-Lotus. We werken regelmatig samen en dat doen we voornamelijk op ons retraitecentrum Ekãyano. Hier worden allerlei workshops, cursussen en retraites gegeven die te maken hebben met onze missie; Kom in Balans en Blijf  in Balans. Een enkele keer help ik mee bij een tantra workshop, maar in mijn praktijk blijf ik Sweda massages geven. Dit is wat bij mij als professionele masseur het beste past. Ik werk in mijn praktijk met kennis en kunde vanuit mijn opleiding en met empathie en compassie vanuit mijn hart.

Mocht je toch interesse hebben in een tantra massage, dan kun altijd terecht bij één van mijn collega’s.

Ben je juist nieuwsgierig geworden naar de Sweda? Dan kun je van 28 oktober t/m 3 november meedoen met de Tibetaanse massage cursus. Hier zijn nog 4 plaatsen vrij.

Tot ziens!

Warme groet,
Baukje

Tibetaanse massage cursus Ekãyanohidt

Hoe yoga mijn leven veranderde

Yoga bestaat voor mij niet zomaar uit een paar oefeningen, het is een “way of life” geworden. Hoe? Dat zal ik je vertellen.

In 1999 (oef, wat klinkt dat lang geleden!) kreeg ik een ongeluk. Ik struikelde, viel van een stenen trap en kneusde mijn bekken. Dat was het begin van een lange periode pijn. Maar, omdat ik toen nog helemaal niet bewust in balans was, ging ik gewoon door zonder te luisteren naar mijn lichaam. Ik vond een manier om te bewegen zonder al te veel pijn en leefde mijn leven als vanouds.

Tijdens mijn laatste zwangerschap kreeg ik echter meer last van mijn bekken. Ik had wel eens wat goeds gehoord over zwangerschapsyoga en schreef me in voor een proefles. Ik merkte dat het niet alleen goed was voor mijn lichaam, maar dat ik er ook kalmer van werd. Helaas moest ik stoppen toen ik werd opgenomen in het ziekenhuis.

Pas een paar jaar later pakte ik de draad weer op en ging ik op hatha yogales, tot ik weer werd opgenomen in het ziekenhuis. In 2009, 10 jaar na mijn ongeluk, verschoof ik een kastje, zei ‘iets in mijn rug’ krak en had ik van het één op het andere moment geen gevoel meer in mijn benen. Ik werd naar de spoedeisende hulp gebracht waar een hernia werd geconstateerd. Maanden van fysiotherapie en oefeningen volgden en gelukkig bleek een operatie niet nodig. Ik bleef echter uitvalverschijnselen houden waardoor ik soms door mijn benen zakte. De artsen konden echter niets vinden, dus ‘het zou wel tussen mijn oren zitten”.

Achteraf denk ik dat de stress in die tijd ook zeker van invloed was, maar toen ik bij een shiatsu masseur terecht kwam en zij met een enorme knal, mijn bekken losmaakte, wist ik dat het niet alleen maar mentaal was. Wederom volgde een periode van oefeningen, massage behandelingen en yoga. De eerste tijd was het vreselijk, want alle oefeningen deden pijn en ik voelde overal weerstand tegen. Ik leerde dat dit voornamelijk een emotionele reactie was en dat ik met mediteren inzicht kon krijgen in mijn conditioneringen waardoor de blokkades oplosten. En dat werkte! Mijn geest werd kalmer en mijn lichaam soepeler.

Als je me nu ziet, zou je niet denken dat ik zo’n slechte rug heb. Versleten tussenwervelschijf waardoor scheefstand, lichte scoliose, lumbaal facetsyndroom en artrose. De rug van een oude vrouw.

Massage, yoga en meditatie zijn mijn lifesavers geworden. En niet alleen savers, het is mijn life geworden. In alle opzichten!

 

Kookboek uitdaging

Geïnspireerd door de kookboekenkast van mijn moeder en de film Julie and Julia, heb ik de kookboek uitdaging bedacht. Want zeg nou zelf, hoe vaak gebruik jij je kookboeken?
 
Je kunt meedoen wanneer en zo vaak je zelf wil. Ikzelf kook minstens één keer per week een recept uit één van mijn kookboeken en deel dat op Facebook, Instagram en Twitter.
 
Doe je mee? Maak dan een foto van het recept en het resultaat. Vermeld Bewust in Balans en de auteur van het recept in je post en deel je posts zo vaak je wil.
 
Wat kun je winnen? Lekkere recepten, smakelijke maaltijden en veel plezier 😉
 

“Heartache all over the world”

Gisterenavond keek ik naar de film Rocketman, het waargebeurde verhaal over het leven van Elton John. Je ziet hem tijdens een groepstherapiesessie vertellen over zijn verslaving en eenzaamheid. De film toont zijn worsteling met homoseksualiteit en gebrek aan liefde. Hij heeft het gevoel in de steek gelaten te worden door iedereen en dat brengt hem compleet uit balans.

Liefde

We hebben allemaal behoefte aan liefde en genegenheid, maar je moet van jezelf houden, wil je van anderen kunnen houden en je moet van anderen kunnen houden wil je van jezelf kunnen houden. Ons hart chakra is hierin onze innerlijke weegschaal waarmee we evenwicht vinden tussen onze vrouwelijke en mannelijke kant.

Ondanks de seksuele revolutie en emancipatie gelden nog steeds stereotypen dat mannen stoer en sterk moeten zijn en hun emoties niet mogen uiten. Vrouwen horen zorgzaam, emotioneel, lief en teder te zijn.

Door ontkenning van de mannelijke of vrouwelijk kant in jezelf en anderen, ontstaat onbalans en dat heeft een sterke invloed op relaties en je zelfbeeld. Je wijst een deel van jezelf af en daardoor wijs je ook dat deel in anderen af waardoor relaties en liefde uit balans raken. Door deze onbalans wordt liefde van voorwaarden afhankelijk en bepaalt het ego je gevoel van liefde. Hierdoor worden emoties als macht, jaloezie, angst, woede, lust en vooroordelen aangewakkerd.

Seksualiteit

Onvoorwaardelijke liefde betekent liefhebben zonder dat je er iets voor terug hoeft te krijgen. Deze liefde is universeel, ongebonden en vrij. Liefde heeft dan ook niets meer te maken met seksuele voorkeur. De liefde van het hart chakra is van een heel ander soort als die van het sacraal chakra dat meer met seksualiteit en passie te maken heeft.

Vergis je niet, ook dit chakra is van belang voor de balans in het hart chakra. Het ontkennen van je seksualiteit is dus ook schadelijk voor het hart chakra. Het wortel chakra en sacraal chakra zijn het fundament van alle chakra’s en andere chakra’s kunnen zich pas ontwikkelen als deze basis in orde is.

Seksualiteit is uiting geven aan je liefde en begeerte. Liefde kun je voor alles en iedereen voelen. Hoe en naar wie je dat ook uit…liefde is altijd goed.

Hart Chakra Meditatie

Wanneer je liefde ervaart vanuit het hart chakra in plaats van uit het egocentrum en liefde kunt ervaren voor jezelf en anderen, zul je nooit meer eenzaam zijn.

Op 22 september kun je meedoen met de Hart Chakra Meditatie. Hierbij gaan we het hartcentrum voeden en de energie laten stromen. Het openen van het hart chakra betekent dat je jezelf opent voor het geluk van alles en iedereen. Je voelt je verbonden met het universum. Een eenheid in plaats van een individu.

Bron: Dharma-lotus

Stress en Swedana

Zes op de tien mensen lijdt eraan…stressgerelateerde klachten…

Stress uit zich vaak fysiek in bijvoorbeeld hoofdpijn, nek-, schouder- en rugpijn, buikpijn, spijsverteringsproblemen, eczeem, onrust, slaapproblemen, vermoeidheid, lusteloosheid, eetproblemen enzovoort. De oorzaak ligt echter meestal op het emotionele vlak.

Hoe herken je nu wanneer je fysieke klachten een emotionele oorzaak hebben? Dat doe je door jezelf te observeren. Ben je in staat om je eigen emoties op te merken en te ervaren of nemen je emoties een loopje met je en handel je er al naar voordat je ze hebt opgemerkt?

Het ontstaan der emoties en de wet van oorzaak en gevolg zijn de belangrijkste thema’s die aan bod komen bij de boeddhistische coaching (Swedana). Het doel van Swedana is in balans komen en in balans blijven.

Hoewel bij Swedana ook gepraat wordt ligt de nadruk op het energetische werk: massage, voedingsadvies, yoga en/of meditatie. Voelen en ervaren.

Mail of bel 06-38897756 voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Alles wat bestaat verandert en blijft tegelijkertijd hetzelfde

“De enige constante is verandering”. Dit zijn de woorden van Heraclitus, een Griekse filosoof die opmerkte dat alle verschijnselen worden gekenmerkt door voortdurende verandering. Hij gebruikte hiervoor de woorden “Panta Rhei”, alles stroomt. Alles wat bestaat verandert en blijft tegelijkertijd hetzelfde.

In het boeddhisme hebben we het over de drie grote waarheden:

  1. Alles is veranderlijk
  2. Alles is afhankelijk
  3. Nirvana is rust

Alles is veranderlijk betekent dat niets in deze wereld in dezelfde hoedanigheid blijft bestaan.

Spullen gaan kapot, verdwijnen, verslijten. Mensen verhuizen, worden ziek, sterven. Gevoelens, relaties, situaties veranderen.

Alles verandert in iets anders. Stof, energie, as…

Alles is afhankelijk betekent dat er niets bestaat zonder het ander. Jij bestaat dankzij je ouders, voorouders enzovoort. Een tafel bestaat dankzij een boom, de regen, de zon, de meubelmaker enzovoort. Wat jij zegt en doet heeft invloed op een ander. Het is als een steentje in het water gooien en zien dat de rimpeling zich verspreid. Alles heeft invloed op elkaar.

Nirvana is niet vergelijkbaar met de hemel maar een toestand van de mind. Hiervoor hoef je dus niet eerst te sterven. Deze toestand kun je tijdens je leven bereiken.

Door te beseffen dat alles veranderlijk is en dat alles afhankelijk is en dat er dus niets is om vast te houden en daar vrede mee te hebben creëer je rust.

De Boeddha zei:

Zie af van alle negatieve handelingen
Verricht positieve handelingen
Zuiver je geest
Dit is de leer van hen die verlicht zijn

Door dit werkelijk in te zien, ernaar te leven en te handelen, maakt dat je het Nirvana bereikt.

 

Wil je hier meer over leren? Kom dan eens naar een van de workshops en/of retraites.

Heb je iets op je lever?

Wist je dat bijna 45% van het aantal ziekmeldingen komt door stressgerelateerde klachten? En dat zijn alleen de mensen die zich officieel ziek melden!

Stress uit zich meestal lichamelijk. Zeker als het langdurig genegeerd wordt.

In de Oosterse geneeskunde gaan we er vanuit dat organen gerelateerd zijn aan bepaalde emoties. Zo worden de lever en de gal in verband gebracht met boosheid, frustratie. Bij de urinewegen hoort de emotie angst en bij de maag hoort de emotie bezorgdheid.

Je kunt zelf controleren of je lichamelijke klachten door mentale problemen hebt: word je bewust van de spanning in je lijf. Heb je moeite met het aanvoelen van je lichaam? Dan helpen yoga en massage hierbij.

Loslaten bestaat niet zonder vasthouden

Laat het los, laat het gaan…prachtige woorden die je overal hoort. Er is zelfs een liedje over geschreven. Loslaten is makkelijker gezegd (of gezongen) dan gedaan. Hoe komt dat nou?

Vasthouden

Je kunt niet loslaten omdat je niet beseft dat je iets vasthoudt en waarom en hoe je het nog vasthoudt.

Pak eens iets vast waaraan je gehecht bent. Iets dat past in je hand, zoals een muntje. Houd het stevig vast in je gesloten hand met de rug van de hand naar boven. Als je nu zou ontspannen, loslaten, zal de munt waaraan je gehecht bent vallen en ben je hem kwijt.

Doe nu nog eens hetzelfde, maar dan met de rug van je hand naar beneden. Ontspan je hand en laat los. De munt heeft alle vrijheid, maar ligt nog steeds in je hand.

Kijk eens goed naar hoeveel dingen je vasthoudt en hoe je ze vasthoudt. Kan het ook anders?