Stress en Swedana

Zes op de tien mensen lijdt eraan…stressgerelateerde klachten…

Stress uit zich vaak fysiek in bijvoorbeeld hoofdpijn, nek-, schouder- en rugpijn, buikpijn, spijsverteringsproblemen, eczeem, onrust, slaapproblemen, vermoeidheid, lusteloosheid, eetproblemen enzovoort. De oorzaak ligt echter meestal op het emotionele vlak.

Hoe herken je nu wanneer je fysieke klachten een emotionele oorzaak hebben? Dat doe je door jezelf te observeren. Ben je in staat om je eigen emoties op te merken en te ervaren of nemen je emoties een loopje met je en handel je er al naar voordat je ze hebt opgemerkt?

Het ontstaan der emoties en de wet van oorzaak en gevolg zijn de belangrijkste thema’s die aan bod komen bij de boeddhistische coaching (Swedana). Het doel van Swedana is in balans komen en in balans blijven.

Hoewel bij Swedana ook gepraat wordt ligt de nadruk op het energetische werk: massage, voedingsadvies, yoga en/of meditatie. Voelen en ervaren.

Mail of bel 06-38897756 voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Alles wat bestaat verandert en blijft tegelijkertijd hetzelfde

“De enige constante is verandering”. Dit zijn de woorden van Heraclitus, een Griekse filosoof die opmerkte dat alle verschijnselen worden gekenmerkt door voortdurende verandering. Hij gebruikte hiervoor de woorden “Panta Rhei”, alles stroomt. Alles wat bestaat verandert en blijft tegelijkertijd hetzelfde.

In het boeddhisme hebben we het over de drie grote waarheden:

  1. Alles is veranderlijk
  2. Alles is afhankelijk
  3. Nirvana is rust

Alles is veranderlijk betekent dat niets in deze wereld in dezelfde hoedanigheid blijft bestaan.

Spullen gaan kapot, verdwijnen, verslijten. Mensen verhuizen, worden ziek, sterven. Gevoelens, relaties, situaties veranderen.

Alles verandert in iets anders. Stof, energie, as…

Alles is afhankelijk betekent dat er niets bestaat zonder het ander. Jij bestaat dankzij je ouders, voorouders enzovoort. Een tafel bestaat dankzij een boom, de regen, de zon, de meubelmaker enzovoort. Wat jij zegt en doet heeft invloed op een ander. Het is als een steentje in het water gooien en zien dat de rimpeling zich verspreid. Alles heeft invloed op elkaar.

Nirvana is niet vergelijkbaar met de hemel maar een toestand van de mind. Hiervoor hoef je dus niet eerst te sterven. Deze toestand kun je tijdens je leven bereiken.

Door te beseffen dat alles veranderlijk is en dat alles afhankelijk is en dat er dus niets is om vast te houden en daar vrede mee te hebben creëer je rust.

De Boeddha zei:

Zie af van alle negatieve handelingen
Verricht positieve handelingen
Zuiver je geest
Dit is de leer van hen die verlicht zijn

Door dit werkelijk in te zien, ernaar te leven en te handelen, maakt dat je het Nirvana bereikt.

 

Wil je hier meer over leren? Kom dan eens naar een van de workshops en/of retraites.

Heb je iets op je lever?

Wist je dat bijna 45% van het aantal ziekmeldingen komt door stressgerelateerde klachten? En dat zijn alleen de mensen die zich officieel ziek melden!

Stress uit zich meestal lichamelijk. Zeker als het langdurig genegeerd wordt.

In de Oosterse geneeskunde gaan we er vanuit dat organen gerelateerd zijn aan bepaalde emoties. Zo worden de lever en de gal in verband gebracht met boosheid, frustratie. Bij de urinewegen hoort de emotie angst en bij de maag hoort de emotie bezorgdheid.

Je kunt zelf controleren of je lichamelijke klachten door mentale problemen hebt: word je bewust van de spanning in je lijf. Heb je moeite met het aanvoelen van je lichaam? Dan helpen yoga en massage hierbij.

Loslaten bestaat niet zonder vasthouden

Laat het los, laat het gaan…prachtige woorden die je overal hoort. Er is zelfs een liedje over geschreven. Loslaten is makkelijker gezegd (of gezongen) dan gedaan. Hoe komt dat nou?

Vasthouden

Je kunt niet loslaten omdat je niet beseft dat je iets vasthoudt en waarom en hoe je het nog vasthoudt.

Pak eens iets vast waaraan je gehecht bent. Iets dat past in je hand, zoals een muntje. Houd het stevig vast in je gesloten hand met de rug van de hand naar boven. Als je nu zou ontspannen, loslaten zal de munt waaraan je gehecht bent vallen en ben je hem kwijt.

Doe nu nog eens hetzelfde, maar dan met de rug van je hand naar beneden. Ontspan je hand en laat los. De munt heeft alle vrijheid, maar ligt nog steeds in je hand.

Kijk eens goed naar hoeveel dingen je vasthoudt en hoe je ze vasthoudt. Kan het ook anders?

De knop moet om!

Gezonder eten, meer bewegen, we weten allemaal dat het nodig is. De knop moet echt om! Maar voor velen is het toch een hele opgave om hun levensstijl om te gooien. En dat is ook heel menselijk. We hebben allemaal (de ene wat meer dan de ander) vaste patronen waarin we bewegen. Opstaan, koffie, mediteren, ontbijt, douchen… of …opstaan, drie keer snoozen, haasten om op tijd te komen, ontbijt overslaan en net op tijd op kantoor komen. Een cirkel die maar moeilijk te doorbreken is.

Wil je je patronen veranderen, dan moet je ze ten eerste doorzien. Je bewust worden van je patronen is de allereerste stap naar verandering. Dat betekent dat je mindful moet gaan leven. Bewust elke gedachte en handeling moet gaan volgen.

Ben je je bewust? Dan ga je kijken naar wat je wil veranderen en waarom. Het moet een noodzaak zijn om het patroon te willen veranderen. Wat gebeurt er met je als je het niet doet? Hoe voel je je dan? Wat voel je als het lukt om je patroon te doorbreken? Dat is je motivatie.

Start met bewustwording, vind je motivatie, stel je doel (fysiek, emotioneel en mentaal) en werk daar in stappen naartoe. Succes!

 

Hulp nodig? Neem gerust contact op: 06 388 977 56.

Wat zou jij doen als dit je laatste jaar was?

Daar denk je misschien liever niet aan. Het liefst leven we alsof we nooit zullen sterven. Sta er eens bij stil. Wat is je antwoord? Het is natuurlijk fictief, maar wat als het nu echt eens zo was? Je weet immers niet wanneer, hoe en waar je sterft. Leef jij je leven of leeft het leven jou?

Dit is het

Hier moeten we het mee doen. Dit is het leven, precies wat het nu is.

Sta eens stil en kijk om je heen. Voel wat je voelt. Ervaar wat er is. Nu op dit moment. Is het druk om je heen of in je hoofd? Kun je het verschil voelen tussen je gedachten en je-zelf? Merk je dat je voortdurend aan het kaderen bent? Goed, slecht, mooi, lelijk, fijn, niet fijn, stom, leuk.

Ons denken kleurt onze ervaringen, maar onze gedachten zijn niet de waarheid. Het zijn persoonlijke meningen die door conditioneringen gevoed zijn. Hierdoor raken we verstrikt in ons eigen web van denken en oordelen en trekt het leven onopgemerkt aan ons voorbij.

Als dit je laatste jaar was, zou je dan niet willen genieten van elk moment?

Door met je volledige aandacht aanwezig te zijn en niet vanuit conditioneringen te handelen, beleef je elk moment zoals het is en laat je verleden en toekomst los om te ontwaken waar je nu bent.

 

Bewust in Balans biedt meerdere workshops en retraites aan om je te leren aandachtig te leven. Kijk eens bij de diverse bezigheden. Er zit vast iets voor jou bij!

Droom, Doel, Doen

Ik had een droom

Ik droomde van een mooie praktijkruimte waar ik met massage, meditatie en gezonde voeding mensen begeleid naar een stressvrij en gezond leven. Ik droomde van een ruimte waar ik yoga- en meditatieretraites kan geven en ik droomde van een leven als zelfstandig ondernemer met voldoende vrijheid om te blijven studeren en genieten…

Van droom naar doel

Inmiddels is mijn praktijk Bewust in Balans al dik 2 jaar een feit en sinds dit jaar heb ik dankzij het samenwerkingsverband met Dharma-Lotus toegang tot het prachtige retraitecentrum Ekãyano in Frankrijk. Mensen weten mij te vinden voor een massage, meditatielessen, voedingsadviezen, retraites en lezingen.

Van doel naar doen

Tot nu toe combineerde ik mijn werkzaamheden als Body & Mind coach met mijn baan als Marketing & Sales coördinator bij RVS Marketing, maar vanaf januari ga ik als zelfstandig ondernemer verder.

Vrijdag 21 december is mijn laatste werkdag in loondienst en daarna geniet ik van de kerstvakantie met mijn lief en mijn kinderen. Vanaf donderdag 3 januari 2019 leef ik mijn droom verder en jullie zijn van harte welkom om deelgenoot te worden van mijn avonturen via Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram en mijn nieuwsbrief.

Ik wens jullie prachtige feestdagen en dat al jullie dromen mogen uitkomen in 2019!

Warme groet,
Baukje

De schokkende realiteit

Vorige week stierven twee mensen kort achter elkaar. Een kind van 14 en een man van 41. Hun dood was een schok en het maakte dat ik me realiseerde dat het leven in één klap voorbij kan zijn.

Alles is vergankelijk. Alles wat leeft sterft en alles dat ontstaat vergaat. Het proces van geboorte en dood gaat eindeloos door. Het universum en alles daarin, staat geen moment stil. Ook niet als het lijkt alsof de wereld stilstaat door een schokkende gebeurtenis. Alles gaat oneindig door. Ook als jij er niet meer bent.

Hoe vaak gebeurt het dat je bezig bent met je dagelijkse dingen, dat de tijd ongemerkt voorbij vliegt en dat als je terugkijkt je niet meer weet wat je hebt gedaan? We staan niet stil bij het moment. We zijn bezig met dingen uit het verleden of in de toekomst. In onze gedachten spoken tienduizenden gedachten rond die ons afleiden van wat er werkelijk is. We verblijven in een soort droomtoestand.

Om volledig te kunnen leven, moeten we aanwezig zijn in het nu en gewaarzijn van wat is. Wanneer je beseft dat alles voortdurend onderhevig is aan verandering en je stopt met proberen dit tegen te houden en je vast te klampen, pas dan leef je in de realiteit.

Alles komt op, blijft enige tijd en vergaat weer.

Wil jij leren hoe je bij het moment kunt blijven? Doe dan eens mee met een meditatieavond of -training.

 

 

Het 84e probleem

Een boer hoorde dat de Boeddha een wijs man was en besloot hem op te zoeken. Hij vertelde de Boeddha over het zware boerenleven, over de relatie met vrouw die niet vlekkeloos verliep en over zijn kinderen die soms zoveel van hem vroegen. De Boeddha luisterde geduldig en de boer vertelde meer over zijn zorgen en problemen. Uiteindelijk stopte hij en wachtte op de woorden die de Boeddha zou uitspreken om een einde te maken aan al zijn problemen.

De Boeddha zei: “Ik kan je niet helpen. Iedereen heeft wel 83 problemen waaraan je niets kunt doen. Misschien kun je een enkele oplossen, maar zodra die verdwenen is komt er een nieuwe voor in de plaats. Alle mensen waarvan je houdt zullen ooit uit je leven verdwijnen en ook jij zal sterven en dat is een probleem. Maar zowel jij als ik kan daar niets aan veranderen.”

De boer werd boos. “Ik dacht dat u zo’n wijs man was! Wat heb ik nu aan zo’n leer?”

De Boeddha antwoordde: “Die is misschien wel goed voor het oplossen van de 84e probleem.”

De boer riep: “Wat is dan het 84e probleem?”

En de Boeddha antwoordde: “Het 84e probleem is dat je geen problemen wilt hebben.”

We denken dat we problemen zo moeten aanpakken dat ze niet meer bestaan, maar de realiteit is dat problemen onderdeel zijn van het menselijke bestaan. Je kunt er niets aan veranderen, je kunt er alleen anders naar leren kijken.

 

Wil jij ook anders leren kijken? Doe dan eens mee met een meditatieavond of -training