Loslaten bestaat niet zonder vasthouden

Laat het los, laat het gaan…prachtige woorden die je overal hoort. Er is zelfs een liedje over geschreven. Loslaten is makkelijker gezegd (of gezongen) dan gedaan. Hoe komt dat nou?

Vasthouden

Je kunt niet loslaten omdat je niet beseft dat je iets vasthoudt en waarom en hoe je het nog vasthoudt.

Pak eens iets vast waaraan je gehecht bent. Iets dat past in je hand, zoals een muntje. Houd het stevig vast in je gesloten hand met de rug van de hand naar boven. Als je nu zou ontspannen, loslaten zal de munt waaraan je gehecht bent vallen en ben je hem kwijt.

Doe nu nog eens hetzelfde, maar dan met de rug van je hand naar beneden. Ontspan je hand en laat los. De munt heeft alle vrijheid, maar ligt nog steeds in je hand.

Kijk eens goed naar hoeveel dingen je vasthoudt en hoe je ze vasthoudt. Kan het ook anders?

De knop moet om!

Gezonder eten, meer bewegen, we weten allemaal dat het nodig is. De knop moet echt om! Maar voor velen is het toch een hele opgave om hun levensstijl om te gooien. En dat is ook heel menselijk. We hebben allemaal (de ene wat meer dan de ander) vaste patronen waarin we bewegen. Opstaan, koffie, mediteren, ontbijt, douchen… of …opstaan, drie keer snoozen, haasten om op tijd te komen, ontbijt overslaan en net op tijd op kantoor komen. Een cirkel die maar moeilijk te doorbreken is.

Wil je je patronen veranderen, dan moet je ze ten eerste doorzien. Je bewust worden van je patronen is de allereerste stap naar verandering. Dat betekent dat je mindful moet gaan leven. Bewust elke gedachte en handeling moet gaan volgen.

Ben je je bewust? Dan ga je kijken naar wat je wil veranderen en waarom. Het moet een noodzaak zijn om het patroon te willen veranderen. Wat gebeurt er met je als je het niet doet? Hoe voel je je dan? Wat voel je als het lukt om je patroon te doorbreken? Dat is je motivatie.

Start met bewustwording, vind je motivatie, stel je doel (fysiek, emotioneel en mentaal) en werk daar in stappen naartoe. Succes!

Wat zou jij doen als dit je laatste jaar was?

Daar denk je misschien liever niet aan. Het liefst leven we alsof we nooit zullen sterven. Sta er eens bij stil. Wat is je antwoord? Het is natuurlijk fictief, maar wat als het nu echt eens zo was? Je weet immers niet wanneer, hoe en waar je sterft. Leef jij je leven of leeft het leven jou?

Dit is het

Hier moeten we het mee doen. Dit is het leven, precies wat het nu is.

Sta eens stil en kijk om je heen. Voel wat je voelt. Ervaar wat er is. Nu op dit moment. Is het druk om je heen of in je hoofd? Kun je het verschil voelen tussen je gedachten en je-zelf? Merk je dat je voortdurend aan het kaderen bent? Goed, slecht, mooi, lelijk, fijn, niet fijn, stom, leuk.

Ons denken kleurt onze ervaringen, maar onze gedachten zijn niet de waarheid. Het zijn persoonlijke meningen die door conditioneringen gevoed zijn. Hierdoor raken we verstrikt in ons eigen web van denken en oordelen en trekt het leven onopgemerkt aan ons voorbij.

Als dit je laatste jaar was, zou je dan niet willen genieten van elk moment?

Door met je volledige aandacht aanwezig te zijn en niet vanuit conditioneringen te handelen, beleef je elk moment zoals het is en laat je verleden en toekomst los om te ontwaken waar je nu bent.

Droom, Doel, Doen

Ik had een droom

Ik droomde van een mooie praktijkruimte waar ik met massage, meditatie en gezonde voeding mensen begeleid naar een stressvrij en gezond leven. Ik droomde van een ruimte waar ik yoga- en meditatieretraites kan geven en ik droomde van een leven als zelfstandig ondernemer met voldoende vrijheid om te blijven studeren en genieten…

Van droom naar doel

Inmiddels is mijn praktijk Bewust in Balans al dik 2 jaar een feit en sinds dit jaar heb ik dankzij het samenwerkingsverband met Dharma-Lotus toegang tot het prachtige retraitecentrum Ekãyano in Frankrijk. Mensen weten mij te vinden voor een massage, meditatielessen, voedingsadviezen, retraites en lezingen.

Van doel naar doen

Tot nu toe combineerde ik mijn werkzaamheden als Body & Mind coach met mijn baan als Marketing & Sales coördinator bij RVS Marketing, maar vanaf januari ga ik als zelfstandig ondernemer verder.

Vrijdag 21 december is mijn laatste werkdag in loondienst en daarna geniet ik van de kerstvakantie met mijn lief en mijn kinderen. Vanaf donderdag 3 januari 2019 leef ik mijn droom verder en jullie zijn van harte welkom om deelgenoot te worden van mijn avonturen via Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram en mijn nieuwsbrief.

Ik wens jullie prachtige feestdagen en dat al jullie dromen mogen uitkomen in 2019!

Warme groet,
Baukje

De schokkende realiteit

Vorige week stierven twee mensen kort achter elkaar. Een kind van 14 en een man van 41. Hun dood was een schok en het maakte dat ik me realiseerde dat het leven in één klap voorbij kan zijn.

Alles is vergankelijk. Alles wat leeft sterft en alles dat ontstaat vergaat. Het proces van geboorte en dood gaat eindeloos door. Het universum en alles daarin, staat geen moment stil. Ook niet als het lijkt alsof de wereld stilstaat door een schokkende gebeurtenis. Alles gaat oneindig door. Ook als jij er niet meer bent.

Hoe vaak gebeurt het dat je bezig bent met je dagelijkse dingen, dat de tijd ongemerkt voorbij vliegt en dat als je terugkijkt je niet meer weet wat je hebt gedaan? We staan niet stil bij het moment. We zijn bezig met dingen uit het verleden of in de toekomst. In onze gedachten spoken tienduizenden gedachten rond die ons afleiden van wat er werkelijk is. We verblijven in een soort droomtoestand.

Om volledig te kunnen leven, moeten we aanwezig zijn in het nu en gewaarzijn van wat is. Wanneer je beseft dat alles voortdurend onderhevig is aan verandering en je stopt met proberen dit tegen te houden en je vast te klampen, pas dan leef je in de realiteit.

Alles komt op, blijft enige tijd en vergaat weer.

Wil jij leren hoe je bij het moment kunt blijven? Doe dan eens mee met een meditatieavond of -training.

 

 

Het 84e probleem

Een boer hoorde dat de Boeddha een wijs man was en besloot hem op te zoeken. Hij vertelde de Boeddha over het zware boerenleven, over de relatie met vrouw die niet vlekkeloos verliep en over zijn kinderen die soms zoveel van hem vroegen. De Boeddha luisterde geduldig en de boer vertelde meer over zijn zorgen en problemen. Uiteindelijk stopte hij en wachtte op de woorden die de Boeddha zou uitspreken om een einde te maken aan al zijn problemen.

De Boeddha zei: “Ik kan je niet helpen. Iedereen heeft wel 83 problemen waaraan je niets kunt doen. Misschien kun je een enkele oplossen, maar zodra die verdwenen is komt er een nieuwe voor in de plaats. Alle mensen waarvan je houdt zullen ooit uit je leven verdwijnen en ook jij zal sterven en dat is een probleem. Maar zowel jij als ik kan daar niets aan veranderen.”

De boer werd boos. “Ik dacht dat u zo’n wijs man was! Wat heb ik nu aan zo’n leer?”

De Boeddha antwoordde: “Die is misschien wel goed voor het oplossen van de 84e probleem.”

De boer riep: “Wat is dan het 84e probleem?”

En de Boeddha antwoordde: “Het 84e probleem is dat je geen problemen wilt hebben.”

We denken dat we problemen zo moeten aanpakken dat ze niet meer bestaan, maar de realiteit is dat problemen onderdeel zijn van het menselijke bestaan. Je kunt er niets aan veranderen, je kunt er alleen anders naar leren kijken.

 

Wil jij ook anders leren kijken? Doe dan eens mee met een meditatieavond of -training

 

Gezonde levensstijl vergt goede planning

We willen allemaal gezond zijn, maar we willen er niet teveel voor hoeven doen.

Dat is zoiets als geld willen verdienen maar er niet voor willen werken.

Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk maar voor het gros geldt dat als je iets wil bereiken, dat je er iets voor moet doen.

Wil je gezond blijven of gezonder worden, dan moet je je levensstijl veranderen. Gezond eten, stoppen met roken en alcohol, bewegen, ontstressen en naar buiten.

Als je iets nieuws wil aanleren, dan kom je er niet onderuit dat je iets moet veranderen in je dagindeling. Je moet tijd maken om naar buiten te gaan, voor beweging, boodschappen doen, koken en ontspanning. Het voordeel van stoppen met roken, is dat je tijd overhoudt 😉

Iets veranderen in je dagindeling is een kwestie van slim plannen. Je agenda staat nu vol (werk)afspraken en daar kun je dus ook afspraken voor en met jezelf in zetten. Je plant je sport en je meditatiemoment. Zelfs je maaltijden en het doen van de boodschappen kun je plannen.

Neem de dag voordat je boodschappen gaat doen de tijd om te bedenken wat voor maaltijden je die week (of de komende dagen tot je nieuwe boodschappenmoment) wil klaarmaken. Je kunt hiervoor heel gemakkelijk recepten van internet, de supermarkt of een kookboek gebruiken. De ingrediënten zet je op je boodschappenlijstje en de tijd om de maaltijden te bereiden neem je mee in je planning.

Al je maaltijden kun je van te voren plannen en zelfs al (deels) klaarmaken. Meal preppen heet dat. Op een vast moment in de week kun je je maaltijden (voor)bereiden. Je kunt allerlei groenten en fruit snijden, rijst/quinoa/couscous/aardappelen koken en gevogelte/vlees/vis/vegetarisch bereiden en in bakjes of zakjes verdelen zodat je ze alleen nog maar bij elkaar hoeft te doen voordat je gaat eten of naar je werk vertrekt. Als je hiervoor op een vaste dag tijd inplant, heb je daar de hele week profijt van.

Iedereen heeft evenveel tijd. Het is alleen een kwestie van prioriteit.

Maak het jezelf niet te moeilijk.

Hou de recepten eenvoudig en maak dubbele porties zodat je altijd een gezonde maaltijd in de diepvries hebt liggen.

Maak een dagelijkse wandeling door je stad en ontdek nieuwe plekjes.

Begin met 10 minuten mediteren per dag.

Schakel hulp in om te stoppen met een verslaving.

Geef jezelf regelmatig een compliment. Je bent goed bezig. Ook als het een keer niet gelukt is!

Een gezonde levensstijl aanleren kost tijd, maar je wint er zoveel mee!

 

Heb je hulp nodig bij het aanpakken van een gezonde levensstijl? Neem dan gerust contact op.

Bewust bewegen brengt je in balans

Ik doe al meer dan 13 jaar aan yoga. Dat weet ik omdat ik ben begonnen met yoga toen ik in verwachting was van mijn zoon en hij wordt volgende week 13 😉 Tegenwoordig maak ik elke ochtend tijd voor een paar oefeningen en ik volg regelmatig ‘s avonds nog een les.

Yoga maakt dat je je bewust wordt van je lichaam en mind. De houdingen leren je iets over je-zelf. Tenminste, als je luistert! Ik zie vaak dat de houdingen niet vanuit gevoel, maar vanuit ego worden uitgevoerd. Zo moeilijk, krachtig en diep mogelijk. Met verbeten gezicht, en ingehouden ademhaling…

Yoga gaat echter niet alleen om de houdingen. Yoga gaat vooral om bewustwording. Wat geeft je lichaam aan? Wat voor gedachten komen er in je op? Kun je die gedachten loslaten en je focussen op je houding?

Laat het ego los en ga naar je gevoel. Wat je lichaam aankan verschilt van moment tot moment en vertelt je iets over de (on)balans van dat moment. Wordt zacht, adem rustig door en voel dat als je mind zich ontspant, je lichaam als vanzelf meebeweegt.

 

Moeite met ontspannen en last van rondrazende gedachten? Meld je dan aan voor de meditatietraining of -avond!

Daag jezelf uit met diversiteit!

“Eet gezond en gevarieerd!”

Ik denk dat we deze kreet allemaal wel eens gehoord hebben. Van een arts, diëtist of je moeder. Waarom we gezond moeten eten lijkt me helder, maar waarom dan gevarieerd?

Dood door tekort

Eten heeft naast dat het gewoon lekker is meerdere functies. Niet alleen geeft het ons de benodigde energie, het levert ook stoffen die we zelf niet kunnen aanmaken, maar wel nodig hebben (essentieel).

Wij kunnen bijvoorbeeld zelf geen vitamine C aanmaken. Door het eten van fruit en groenten krijgen we deze vitamine toch binnen. Je kent misschien nog wel de verhalen over de VOC waar doden vielen door een ziekte genaamd Scheurbuik. Toen de bemanning fruit te eten kreeg, verdween deze ziekte. De ziekte ontstond door langdurig gebrek aan vitamine C.

Zo ook met eiwitten. Eiwitten bestaan uit ketenen aminozuren waarvan we er een aantal niet zelf kunnen aanmaken, maar wel nodig hebben. Zonder deze essentiële aminozuren stopt de ontwikkeling en diverse andere lichaamsfuncties waardoor we uiteindelijk sterven.

Niet alleen een tekort aan voedingsstoffen kan problemen veroorzaken. Ook een overschot is ongezond! Eet je bijvoorbeeld elke dag paranoten, dan overschrijdt je over de veilig dosis selenium en maak je kans op een zenuwbeschadiging. Bovendien heb je kans een intolerantie op te bouwen als je te vaak hetzelfde product eet (tarwe bijvoorbeeld).

Honderd biljoen bacteriën

Voeding houdt ons in leven, maar we willen ook graag in goede gezondheid leven. En dan is een gezonde darmflora van belang!

De darmflora is een verzamelnaam voor de 100 biljoen bacteriën in onze darmen. In tegenstelling tot wat we leren over bacteriën (bah, vies!) zijn deze verantwoordelijk voor onze gezondheid. Onze weerstand, het immuunsysteem is er van afhankelijk. Hoe gevarieerder we eten, hoe gevarieerder onze darmflora. Hoe gevarieerder onze darmflora, hoe gezonder ons lichaam.

Diversiteit

Om ons lichaam te voorzien van alle stoffen die ze nodig heeft is het belangrijk om zoveel mogelijk gevarieerd te eten. Elke dag hetzelfde ontbijt is misschien wel gemakkelijk, maar de eenzijdigheid doet ons tekort. Letterlijk! Bovendien ontwikkel je een bredere smaak en voorkom je een overdosis aan bepaalde stofjes.

Doorbreek je patronen en eet eens een hartig ontbijt in plaats van zoet, kies eens een nieuw soort groente en een nieuw recept. Daag jezelf uit in diversiteit!

 

Vind je het lastig om gevarieerd te eten? Ik kan je helpen met een nieuw voedingspatroon!