De eerste week van het nieuwe jaar is begonnen. Een nieuw jaar vol mogelijkheden. Heb jij goede voornemens voor het komende jaar?

Goede voornemens

Veel mensen starten het nieuwe jaar met goede voornemens. Stoppen met alcohol, roken en suiker. Meer beweging, meditatie en tijd voor ontspanning. Hoe goed en belangrijk deze voornemens ook zijn, het volhouden ervan valt nog niet mee. Veel mensen stoppen dan ook in de tweede week van januari al met hun voornemens. De reden is eenvoudig. Het zijn namelijk voornemens die heel veel aanpassingen vergen in je gewoontepatroon. En een gewoontepatroon is niet voor niks een gewoonte. Het zit diep in je systeem verankerd. Bovendien is je voornemen om iets te veranderen niet genoeg.

Intentie

Wat werkt dan wel? Zoals ik in mijn vorige blog ook schreef: het hebben van een intentie is het belangrijkste ingrediënt. Intenties zorgen ervoor dat je op één lijn komt met je handelingen. Intenties bepalen hoe je in het leven staat.

Misschien is je intentie wel: een gezonder mens worden. Elke keer als je een handeling verricht, kun je die intentie terughalen. Maakt deze handeling je een gezonder mens? Je intentie is je houvast in het proces.

Proces

Vervolgens kun je stap voor stap werken aan wat je wil bereiken. Het is een proces en heeft dus een open-eind. Je weet echter waar je naartoe wil en je kunt daar zolang over doen en zoveel stappen voor zetten als jij nodig hebt. Met kleine veranderingen in je gewoonten en zoveel mogelijk compassie.

Ik wens je een heel gezond, gelukkig en vreugdevol nieuwjaar!

PS: Wil je de Balansbrief voortaan in je digitale brievenbus ontvangen? Schrijf je dan hier in.