Ik had een interessant gesprek met mijn vriendin over motivatie. Ze vertelde dat ze een opdracht had vanuit haar opleiding en dat het doel van de opdracht niet was om deze zo perfect mogelijk uit te voeren, maar een onderzoek naar hoe ze zich motiveerde om de opdracht te oefenen zodat ze deze kon uitvoeren. Zij kwam erachter dat ze competitie nodig had. Oftewel met een ander, oftewel met zichzelf. Er zijn ook andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld motivatie halen uit een deadline of uit structuur. Heb je een doel? Dan is het nodig om met de juiste motivatie aan de slag te gaan.

Hoe komt het nou dat we best wel weten wat we zouden met doen, maar we niet de juiste motivatie vinden om die opdracht uit te voeren? Dat komt omdat onze geest ons vertelt dat we er geen zin in hebben, we er morgen wel aan beginnen, het niet zo’n vaart zal lopen, anderen het ook niet doen, je wat rust verdiend hebt… etc. Je luistert naar de opdrachten van je eigen geest.

Photo by sippakorn yamkasikorn on Unsplash

Net zoals verslavingen aan drank, gokken, seks, roken etc. is jouw verlangen naar gemak een verslaving aan de verhalen van je eigen geest. Je bent een slaaf geworden van de meester van onwetendheid, begeerte en aversie.

Hoe word je dan weer meester over jezelf? Door op je gedrag te letten (wat doe je, waarom doe je het en hoe doe je het?) en je geest te temmen door middel van meditatie. Door je te leren concentreren op je adem en de lichamelijke sensaties, ga je de ware aard van je geest inzien. De constant afleidende, verhalen vertellende, van de hak op de tak springende aap die het is. En als je ziet dat het slechts een aap is, kun je hem gemakkelijker negeren en doen wat er gedaan moet worden. Zonder smoesjes.

Het probleem is niet dat je niet weet wat je moet doen, het probleem is dat je niet doet wat je weet dat je moet doen.

Wil je meer leren? Je kunt je aap leren temmen tijdens de Meditatietraining.