Meditatie

Meditatie heeft zich inmiddels bewezen als een effectief middel tegen stress en onrust. De boeddhistische concentratiemeditatie geeft je daarnaast ook inzicht in je gewoontepatronen en emoties.

Door je gedachten, reacties en lichamelijke sensaties neutraal te observeren kalmeert je geest. Hierdoor word je steeds meer bewust van wie je werkelijk bent en waarom je doet wat je doet.

Meditatietraining

Deel 1: Tijdens deze meditatietraining leer je wat meditatie is en hoe je kunt mediteren. Je leert over het ontstaan van emoties en hoe je ongewenste patronen kunt doorbreken.

Deze training is geschikt voor beginners en voor iedereen die al met meditatie bezig is, maar de boeddhistische meditatie wil leren.

Deel 2: Tijdens deze meditatietraining leer je meer over de boeddhistische filosofie en dan met name over de Satipatthana Sutta en de vier velden van aandacht.

Deze training is geschikt voor gevorderden in de boeddhistische meditatie.

Mediteren geeft inzicht in je gewoontepatronen en emoties. Inzicht brengt je tot rust en in balans. Het geleerde kun je direct in de praktijk brengen en geeft je handvatten om je dagelijkse problemen beter aan te kunnen.

Data: deel 1 (beginners)
Zaterdag 15 januari 9.00 – 12.00 uur
Zaterdag 30 april 9.00 – 12.00 uur

Data deel 2 (gevorderden)
Zaterdag 29 januari 9.00 – 12.00 uur
Zaterdag 14 mei 9.00 – 12.00 uur

 

Kosten: €30,00 p.p.

Sangha Veldhoven

Sangha Veldhoven

Samen mediteren is gemakkelijker dan alleen. In een groep, een Sangha, kom je sneller tot rust en gaat mediteren gemakkelijker dan wanneer je thuis in een ruimte zit waar je dagelijkse leven zich afspeelt.

Twee keer per week, op maandag- en woensdagavond, mediteren we samen. Deze meditatie is zeer geschikt voor beginners, dus aarzel niet om te komen als je nog nooit gemediteerd hebt. De deur is open vanaf 19.15 uur en de meditatie start om 19.30 uur. We beginnen met onderwerp uit de boeddhistische filosofie en mediteren daarna 45 minuten in stilte. Na afloop is er tijd voor thee en een gesprek.

Kosten: Een strippenkaart van 10 lessen kost €105,00 (€10,50 per les) en een losse les €13,50

Maandag- en woensdagavond 19.30 – 21.00
Let op: tijdelijk op andere dagen en tijden i.v.m. de maatregelen.

zondag 5 december 9.00 uur
vrijdag 10 december 9.00 uur

Op zondag 12 december staat een Metta-meditatie op het programma. Zowel Sangha als yogaleden kunnen hier hun strippenkaart voor gebruiken. Ieder ander is welkom voor een losse les.

Je kunt kosteloos aansluiten bij Sangha Veldhoven op Facebook.

Omdat ik ook lesgeef op Ekãyano, ons retraitecentrum in Frankrijk, vallen er soms lessen uit.

Hartchakra Meditatie

Het hartchakra wordt gezien als centrum en middelpunt van ons chakrastelsel en staat voor liefde en mededogen.

De liefde van het vierde chakra is van een heel ander soort als die van het tweede chakra die meer met seksualiteit en passie te maken heeft. Deze liefde is universeel, ongebonden en vrij.

We gaan de energie van het hartchakra ervaren door middel van deze prachtige meditatie.

Via het hartchakra open je jezelf voor het geluk van alles en iedereen. Je voelt je verbonden met het universum. Een eenheid in plaats van een individu.

De Hartchakra Meditatie van Karunesh is gebaseerd op meditaties uit het Soefisme. Hij bestaat uit zes fases waarvan de eerste vier uit eenvoudige bewegingen bestaat. Je wordt door mij en de muziek begeleid en we sluiten af met een zittende meditatie en een diepe ontspanning. Na afloop is er tijd voor thee en een gesprek.

Zondag 6 februari 10.00 – 11.00 uur
Zondag 3 april 10.00 – 11.00 uur

Kosten: €15,00 p.p.

Metta Meditatie

Metta meditatie is een boeddhistische meditatie op compassie, mededogen en onvoorwaardelijke liefde.

We denken vaak onvoorwaardelijk van iemand te houden, maar veel vaker is liefde voorwaardelijk. Ik hou van jou omdat jij mij dit en dat geeft. Metta is onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, voor de ander, voor ieder levend wezen en alles. Ook voor iemand die je niet mag, die je niet kent of zelfs iemand die je haat.

Metta meditatie is een vorm van concentratiemeditatie waarbij je liefde geeft aan alle levende wezens en het universum. Hierbij ga je het verschil tussen voorwaardelijke en onvoorwaardelijke liefde in jezelf herkennen.

Dit is een geleide meditatie van 45 minuten waarbij ik je door de verschillende stadia begeleidt. Na afloop is er tijd voor thee en een gesprek.

Datum: zondag 12 december 10.00 – 11.00 uur
Kosten: €15,00

Meerdaagse activiteiten

Meerdaagse activiteiten worden georganiseerd op Ekãyano, een mooie, gerenoveerde boerderij uit 1819 midden in de natuur van de Champagne-Ardennen. Hier is stilte en rust. Deze dagen worden altijd gegeven in een kleine groep van maximaal tien deelnemers en twee leraren van Dharma-Lotus.

11-daagse Vipassana retraite

Tijdens deze 11-daagse retraite gaan we de Vipassana meditatie aanleren en beoefenen. Vipassana is één van de belangrijkste meditatie-technieken onderwezen door Gautama de Boeddha en is opgetekend in de Satipatthana soetra.

Naast het mediteren is er ruimte voor stilte-wandelingen, Satsang en boeddhistische filosofie. De retraite staat open voor iedereen en ervaring of kennis is niet nodig. In de retraite begin je helemaal bij het begin van meditatie.

Data:
Dinsdag 22 maart (20:00 uur) t/m zondag 3 april (Monique en Ivar)
Dinsdag 23 augustus (20:00 uur) t/m zondag 4 september (Nieky en Ivar)
Dinsdag 1 november (20:00 uur) t/m zondag 13 november (Baukje en Ivar)

Kosten: €700,00 p.p. all-in

Meditatie video’s

Onderstaand vind je diverse meditaties, ingesproken door Baukje.

Deze website gebruikt cookies voor marketingdoeleinden. Cookie beleid

Content is protected. Right-click function is disabled.