Er is geen mens zonder leed. We maken allemaal nare dingen mee. Sterfgevallen, ziekten, verlies… het leven is onvolmaakt. Het grootste leed komt echter voort uit ons gedrag wanneer we denken slachtoffer te zijn van de situatie. Alles overkomt je. Je kunt nergens iets aan doen. Het is je lotsbestemming…karma, toch?

Karma is wellicht het meest verkeerd begrepen woord uit het boeddhisme. Het wordt vaak als lotsbestemming uitgelegd. Alles dat je overkomt is je karma, komt voort uit een hogere macht of vorig leven. Je kunt er niets aan doen…

Niets is minder waar. Karma heeft niets te maken met lot of overmacht. Het is een direct gevolg van één of meerdere oorzaken. De letterlijke vertaling van karma is: handeling.

Photo by Marek Okon on Unsplash

Intentie

Er zijn drie soorten handelingen; fysieke, verbale en mentale. Oftewel; handelingen via het lichaam, via spraak en via gedachten. Vaak vinden we de fysieke handeling erger dan de mentale. Iemand een klap verkopen lijkt erger dan denken aan iemand een klap willen verkopen. Maar volgens de boeddhistische leer is de mentale handeling juist het belangrijkste. Hoe je handelt komt namelijk voort uit je intentie en dat is de basis van je karma.

Als een chirurg iemand snijdt en deze persoon overlijdt onder zijn handen op de operatietafel is degene net zo dood als wanneer een moordenaar iemand doodsteekt. Het verschil in de handelingen zit in de intentie en de gevolgen van de actie. De intentie bepaalt het resultaat.

De Boeddha zei: Ieder lijden dat ontstaat, heeft een reactie als oorzaak, als alle reacties ophouden te bestaan, dan is er geen lijden meer.

Karma is dus de reactie van jouw geest op het resultaat van je intentie.

Wil je hier meer over weten én ermee aan de slag gaan? Ik organiseer regelmatig meditatie-avonden en -trainingen waarbij de boeddhistische leer de leidraad is.

Bron: Het leven als kunst – William Hart volgens de traditie van S.N. Goenka