“Stel jezelf voor. Wat zijn de vijf dingen die de meeste mensen niet van je weten.”

Leuke vraagstelling om iemand te leren kennen. Wat vertel je? Wat verzwijg je? Waarom zeg je het ene wel en het andere niet?

Wie ben Ik?

Het woord ego komt uit het Latijn en betekent Ik.

Maar wat is nou die Ik?

Hallo, Ik ben Baukje en Ik ben boeddhist….ben Ik dat? Als ik in de spiegel kijk, zie Ik dan wie Ik ben? Maar als Ik kaal word, of een ledemaat verlies, mis Ik dan ook een stuk Ik? Of zit het Ik in mijn hoofd? Maakt het wat ik denk en doe, als een klein mannetje achter het controlepaneel? Wie ben Ik?

Ik is niet hetgeen je ziet in de spiegel, het is de identificatie met hetgeen je ziet in de spiegel. Je hebt een beeld van jezelf, zowel letterlijk als figuurlijk, en daarmee identificeer je jezelf.

Vanuit deze identificatie gaan we situaties aan en wil je het beeld dat je van jezelf hebt beschermen. Je vertelt bijvoorbeeld iets niet, want dan gaat hij of zij anders over jou denken. Of je zegt juist iets waardoor mensen je gaan waarderen. Zo versterk je je Ego, je Ik-beeld.

Wanneer je je dat ten diepste realiseert hoef je jezelf ook niet meer zo serieus te nemen. Je bent immers niets meer dan een zelf gecreëerd idee. En het mooie hiervan is dat je je beeld dus altijd kunt bijstellen.