Kum-nye yoga Veldhoven

Donderdagavond is het yoga-avond bij Bewust in Balans!

Kum-nye yoga is geschikt voor iedereen die yoga op een meditatieve manier wil beoefenen en dus bereid is naar zichzelf te kijken en aan zichzelf te werken.

De uiterlijke vorm van de oefeningen is beweging, maar de innerlijke oefening, de essentie van Kum-nye, is altijd voelen.

Reactie van een leerling:

Een actieve uitdagende yoga les, waarbij je op zoek gaat naar je grenzen. Niet om ze te verleggen, maar om ze te verkennen. Zodat je jezelf steeds beter leert kennen.

Kum-nye yoga

Kum-nye yoga komt voort uit de hatha yoga en bestaat uit series opeenvolgende oefeningen. De achterliggende filosofie van deze yoga is dat bijna elk lichamelijk ongemak wordt veroorzaakt door een energetische blokkade die voortkomt uit een conditionering.

Het doel van Kum-nye yoga is:

  • rust in het fysieke en energetische lichaam
  • een betere lichaamshouding en lenigheid
  • een betere zithouding tijdens de meditatie
  • blokkades vinden en oplossen
  • inzicht krijgen in de herkomst van de blokkade
  • je fysieke en energetische lichaam beter leren kennen

Fysiek of energetisch

Natuurlijk zal het lichaam eerst getraind moeten worden. Het moet soepel en krachtig worden en daarvoor moet je regelmatig oefenen. Als na vier maanden dagelijkse oefening blijkt dat de houding niet volledig lukt, is de blokkade bijna altijd energetisch. Bijna altijd, want het kan voorkomen dat de yogahouding niet uitgevoerd kan worden door een fysieke beperking. Als je bijvoorbeeld een been mist, kun je sommige houdingen maar aan één kant uitvoeren. Om deze energetische blokkades in jezelf te gaan (h)erkennen, beginnen en eindigen we elke les met een korte meditatie.

We werken in kleine groepen waardoor er veel individuele aandacht is.

Je kunt kennismaken met deze vorm van yoga via de online lessen.

Kosten: Een losse les kost 15,00. Een strippenkaart voor 10 lessen kost €135,00. Deze is een heel kalenderjaar geldig. Let op: je reservering is pas definitief na betaling. 

Locatie: Dorpstraat 173A Veldhoven
Data: donderdagavond van 20.00 – 21.00 uur Aanmelden 

Bij voldoende interesse start er op woensdagochtend een tweede groep.

Voor meer informatie kun je contact opnemen via de mailWhatsApp of telefonisch via 06-38897756.

Kum-nye yoga

Kum nye volgens Tarthang Tulku

Tarthang Tulku is een Tibetaanse leraar die opgegroeid is vanuit de Tibetaanse Nyingma traditie en van zijn vader de basis van de Kum-nye heeft geleerd. In 1972 richtte hij het Nyingma instituut op en ontwikkelde de ‘Kum nye-ontspanning’ die kortaf Kum-nye werd genoemd. Tarthang Tulku geeft in zijn boek “Tibetaanse ontspanning, Kum nye: massage en beweging” (Altamira-Becht, Haarlem, ISBN: 9069636336) duidelijk aan dat zijn ‘Kum nye-ontspanning’ anders is dan de oorspronkelijke Kum-nye.

“Hoewel de kum nye-ontspanning die in dit boek wordt gepresenteerd gebaseerd is op de oorspronkelijke beginselen van de Kum-nye, is die volledig eigentijds, voortgekomen uit mijn ervaring en speciaal aangepast aan de behoefte van deze tijd. De aanpassingen hebben geleid tot het complete systeem van oefeningen dat ik kum nye-ontspanning noem”.

Om elke vorm van verwarring te voorkomen maken we hierbij duidelijk dat wij niet de Kum nye-ontspanning volgens Tarthang Tulku, maar de oorspronkelijke Kum-nye aanbieden.