Meditatie Proeverij ~ Ekãyano

Veel mensen denken dat mediteren betekent dat je stil zit en nergens aan denkt. En omdat dat niet lukt, haken net zoveel mensen af na een paar keer proberen.

Mediteren is observeren, waarnemen van hetgeen er is. Dit kan tijdens een zittende of loopmeditatie, maar je kunt ook meditatieve oefeningen doen.

Deze verschillende meditatietechnieken gaan we beoefenen op Ekãyano.

Meditaties

In de grote zaal leer je de volgende meditatie technieken en daarna zoek je je eigen plek op om deze te beoefenen. Dat mag dus ook buiten in de tuin zijn.

Concentratiemeditatie

Deze meditatie is gericht op de ademhaling. Je leert geconcentreerd en neutraal observeren van de ademhaling zonder deze te sturen of te tellen. Je laat de ademhaling gaan zoals deze gaat zonder er een mening of gedachte over te hebben.

Je zal daardoor minder snel afgeleid worden en ontdekken dat gewaarwordingen vanuit emoties ontstaan en dat deze altijd aversie en begeerte in zich hebben waardoor onbalans ontstaat.

Tonglen

Tonglen is Tibetaans voor ‘geven en nemen’ (of het verzenden en ontvangen), en verwijst naar een meditatie die beoefend wordt in het Tibetaans boeddhisme.

In de meditatie, visualiseert de beoefenaar het lijden van anderen om deze vervolgens in te ademen. Bij de uitademing wordt geluk of liefde gevisualiseerd en teruggegeven aan die anderen.

De functie van de meditatie is:

-verminderen van zelfzuchtige gehechtheid
-verhoging van een gevoel van ruimte
-zorgen voor positief karma door het geven en te helpen
-te ontwikkelen en uit te breiden liefdevolle vriendelijkheid

Hart Chakra Meditatie

Het hart chakra wordt gezien als centrum en middelpunt van ons chakrastelsel en staat voor liefde en mededogen. We gaan ons hartchakra voeden door middel van deze prachtige meditatie.

De Hart Chakra Meditatie heeft zes fases waarvan de eerste vier uit eenvoudige bewegingen bestaat. Je wordt door Baukje en de muziek begeleid en we sluiten af met een zittende meditatie en een diepe ontspanning.

Metta meditatie

Metta meditatie is een boeddhistische meditatie op compassie, mededogen en onvoorwaardelijke liefde.

We denken vaak onvoorwaardelijk van iemand te houden, maar veel vaker is liefde voorwaardelijk. Ik hou van jou omdat jij mij dit en dat geeft. Metta is onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, voor de ander, voor ieder levend wezen en alles. Ook voor iemand die je niet mag, die je niet kent of zelfs iemand die je haat.

Metta meditatie is een vorm van concentratiemeditatie waarbij je liefde geeft aan alle levende wezens en het universum. Hierbij ga je het verschil tussen voorwaardelijke en onvoorwaardelijke liefde in jezelf herkennen.

Meditatieve oefeningen

Heb je moeite met stilzitten tijdens je meditatie? Blijven je gedachten rondmalen en voel je je rusteloos? Dan zijn voor jou meditatieve oefeningen wellicht een goede afwisseling. Tijdens de Meditatie Proeverij leer je de loopmeditatie, meditatieve bewegingsoefeningen en maken we een stiltewandeling waarbij mindfulness beoefend wordt. Door met aandacht aanwezig te zijn, leer je hoe je beweegt en reageert op omstandigheden.

Het programma

06.30 opstaan (stilte)
07.00 – 08.30 blok 1 (stilte)
08.30 – 10.00 ontbijt en pauze (stilte)
10.00 – 11.00 Dharma-lezing
11:00 – 12:00 blok 2
12:00 – 14.00 pauze en lunch
14:00 – 16:00 wandelen/vrij programma
16:00 – 17:00 blok 3
18.00 – 19.30 pauze en diner
19:30 – 20.30 satsang
20:30 – 21.30 meditatie (stilte)
22.00 lichten uit (stilte)

Na deze meditatie proeverij weet jij hoe je de meditatie oefeningen toepast en kun je thuis verder aan de slag.

De Meditatie Proeverij wordt gegeven door Baukje en Ivar

Kosten: Als je vóór 26 juni 2020 je boeking doet betaal je €540,00 p.p. all-in. Boek je op of na deze datum dan zijn de kosten €600,00 p.p. all-in.

Locatie: 2 la Fosse Mouillée, Viel-Saint-Remy, Frankrijk
Datum:
Vrijdag 7 augustus 20:00 – donderdag 13 augustus 15:00 uur Aanmelden

Voor meer informatie kun je contact opnemen via de mailWhatsApp of telefonisch via 06-38897756.

Meditatie Proeverij Meditatieminiretraite2018 Wandelen op Ekãyano Ekãyano
Yoga Med Yoga in de tuin