Yoga retraite ~ Ekãyano

Een week vol rust en ruimte voor jezelf. Om op te laden en in balans te komen. Op een prachtige plek in Frankrijk op nog geen halve dag rijden vanaf Eindhoven. Waar wij (Ivar en Baukje) jou begeleiden bij yoga, meditatie en stiltewandelingen.

Deze retraite is bedoeld om inzicht te krijgen in de bronnen van je onbalans. Hoe komt het dat je toe bent aan rust en tijd voor jezelf? Antwoord op deze vraag ga je ontdekken in jezelf. Wij reiken je daarvoor tools aan in de vorm van yoga, meditatie, lezingen, wandelingen en gezonde (vegetarische) voeding. Dit alles doen we volgens de Tibetaans boeddhistische Kum-nye visie.

Kum-nye yoga

Kum-nye yoga komt voort uit de hatha yoga en bestaat uit series opeenvolgende oefeningen ter voorbereiding van een Vishna, een houding waarbij het hele lichaam meedoet. De achterliggende filosofie van deze yoga is dat bijna elk lichamelijk ongemak wordt veroorzaakt door een energetische blokkade die voortkomt uit een conditionering.

Het doel van Kum-nye yoga is:

  • rust in het fysieke en energetische lichaam
  • een betere lichaamshouding en lenigheid
  • een betere zithouding tijdens de meditatie
  • blokkades vinden en oplossen
  • inzicht krijgen in de herkomst van de blokkade
  • je fysieke en energetische lichaam beter leren kennen

Fysiek of energetisch

Natuurlijk zal het lichaam eerst getraind moeten worden. Het moet soepel en krachtig worden en daarvoor moet je regelmatig oefenen. Als na vier maanden dagelijkse oefening blijkt dat de Vishna niet volledig lukt, is de blokkade bijna altijd energetisch. Bijna altijd, want het kan voorkomen dat de yogahouding niet uitgevoerd kan worden door een fysieke beperking. Als je bijvoorbeeld een been mist, kun je sommige houdingen maar aan één kant uitvoeren. Om deze energetische blokkades in jezelf te gaan (h)erkennen, gaan we mediteren.

Meditatie

Tijdens de retraite leer je de boeddhistische concentratiemeditatie, gericht op de ademhaling. Je leert het geconcentreerd en neutraal observeren van de ademhaling zonder deze te sturen of te tellen. Je laat de ademhaling gaan zoals deze gaat zonder er een mening of gedachte over te hebben.

Je zal daardoor minder snel afgeleid worden en ontdekken dat gewaarwordingen vanuit emoties ontstaan en dat deze altijd aversie en begeerte in zich hebben waardoor onbalans ontstaat.

Het programma

06.30 opstaan (stilte)
07.00 – 08.30 yoga en meditatie (stilte)
08.30 – 10.00 ontbijt en pauze (stilte)
10.00 – 11.00 Dharma-lezing
11:00 – 12:00 yoga
12:00 – 14.00 pauze en lunch
14:00 – 16:00 wandelen/vrij programma
16:00 – 17:00 yoga
18.00 – 19.30 pauze en diner
19:30 – 20.30 satsang
20:30 – 21.30 meditatie (stilte)
22.00 lichten uit (stilte)

Tijdens het vrije programma is het mogelijk om een massage te boeken. Je kan een boek lezen in de bibliotheek, lekker buiten zitten of de sauna in.

Je komt niet alleen tot rust, je gaat ook naar huis met verhelderende inzichten en handvatten om in balans te blijven.

De yoga retraite is geschikt voor iedereen die yoga op een meditatieve manier wil beoefenen en dus bereid is naar zichzelf te kijken en aan zichzelf te werken. Ervaring of kennis is niet nodig. Wees welkom!

Boek je resp. vóór 5 april en vóór 20 juli, dan betaal je €540,00 p.p. all-in. Boek je na deze datum dan zijn de kosten €600,00 p.p. all-in.

Zaterdag 16 mei 20:00 – vrijdag 22 mei 15.00 uur Aanmelden 

Zaterdag 29 augustus 20.00 – vrijdag 4 september 15.00 uur Aanmelden

Voor meer informatie kun je contact opnemen via de mailWhatsApp of telefonisch via 06-38897756.

Yoga retraite mei 2020 Yoga Med Yoga in de tuin Yoga retraite sept 2020 yoga retraite2