Aanraking is een belangrijke vorm van contact die in onze cultuur weinig aandacht krijgt. Het gaat dan om simpele aanrakingen zoals een knuffel, hand op de schouder en hand vasthouden en niet om seksualiteit.

Wanneer mensen voor het eerst een massage ondergaan komen ze er vaak pas achter wat een enorme behoefte aan aanraking er opgeslagen lag. Ze hadden huidhonger. Lieza Röben maakte hier een film over met de gelijknamige titel Huidhonger.

Ook in mijn praktijk merk ik dat mensen niet gewend zijn aangeraakt te worden. Ze komen vaak met lichamelijke of mentale problemen en ervaren voor het eerst sinds lange tijd de helende werking van liefdevolle aanraking. Vaak zijn ze volledig verrast door de verbinding die ze ervaren. Niet zozeer in het contact met mij, maar met zichzelf.

Ook tijdens de yogalessen of de Hartchakra Meditatie, wanneer ik iemand help dieper in de houding te komen, ervaart men een bevrijdend gevoel door middel van de aanraking. Zowel het lichaam als de geest ontspannen.

Het contact herstellen

Als je een partner hebt is het wellicht gemakkelijker om je te laten aanraken. Maar wanneer je partner (of jijzelf) niet geleerd heeft aan te raken zonder seksuele lading, kan de huidhonger toch heel sterk zijn en loont het de moeite om hier samen over te praten en in te oefenen.

Ben je alleenstaand en heb je niemand om mee te oefenen? Naakt slapen, jezelf aanraken, bewegen en naar de sauna gaan, helpen om het contact met je lichaam te herstellen.

Mocht je behoefte hebben aan begeleiding, laat je dan eens door mij masseren en ontdek wat liefdevol lichamelijk contact voor jou kan betekenen.

Kijk hier naar een filmpje over de dieptemassage, gegeven door Baukje