“Ik maakte me over veel dingen in mijn leven zorgen, waarvan de meeste dingen niet gebeurden.”

Mark Twain slaat hiermee de spijker op zijn kop. Onze geest is voortdurend bezig met dingen die zouden kunnen gebeuren, of met dingen die zijn gebeurd en maakt daar dan allerlei versies van. 

Door naar de constante stroom van gedachten te luisteren leef je eigenlijk alleen maar in het verleden of de toekomst. De geest heeft namelijk weinig te vertellen over het heden. Dat is dus precies waar je rust vindt. In je lichaam, in het heden. 

Dat is wat mindfulness je brengt. Door met aandacht aanwezig te zijn in je lichaam bij alles wat je doet, creëer je rust. 

Meditatie is een stap verder. Hierbij ga je jezelf onderzoeken. Wie ben je? Waarom doe je wat je doet? Hierdoor leer je patronen herkennen en kun je veranderingen aanbrengen. 

Om verder te ontwikkelen heb je dus maar één studieobject nodig. Het meest interessante en misschien ook wel het meest irritante 😉

Meditatie

Als je de aandacht naar je ademhaling brengt, dan is je geest kalm en in het heden aanwezig. Je word niet langer meegesleept in gedachten over verleden of toekomst. Het enige object van de geest is je adem. Je wordt je ademhaling. Dat heeft niet alleen effect op je geest ook de kwaliteit van je ademhaling zal verbeteren. Je zal je beter gaan voelen. Rustiger. Je lichaam profiteert daar ook van.

De ademhaling maakt je gewaar van het lichaam. Als we in ons lichaam aanwezig zijn, erken je het bestaan van je lichaam zoals het is. Door aandacht op het lichaam te richten en het lichaam te erkennen zoals is het is, zal je beter voor je lichaam gaan zorgen. Je laat de spanning los.

De kalmte van je geest zal diep doorwerken in je lichaam. Daardoor kun je emoties gaan herkennen en loslaten. Je brengt je geest naar je lichaam en je lichaam zal meer rust kennen waardoor je voor je emoties kunt zorgen.

Mindfulness is de energie die de emoties kan herkennen en deze kan loslaten. Als je dit oefent, diep gaat onderzoeken, kom je uit bij het ontstaan van je emoties. Deze vorm van diepgaand onderzoek heet meditatie.

Meer leren? Doe dan mee met de Meditatietraining of vraag het e-werkboek aan.