Mijn eerste retraite heb ik in 2013 bij Dhamma Pajjota gevolgd. In 10 dagen van stille afzondering leerde ik de Vipassana meditatietechniek en zette ik de eerste stappen op het boeddhistisch pad. In de zomer van 2019 volgde ik een 11-daagse Vipassana retraite en ik ben net terug van een 4-daagse. Wat doet zoiets met je?
Vipassana
Vipassana is één van de belangrijkste meditatietechnieken die onderwezen werd door Gautama de Boeddha. Binnen de Vipassana observeer je de lichamelijke, emotionele en mentale gewaarwordingen zoals jij die ervaart. Echter, wie ben jij?…
Waarom doe je jezelf zoiets aan?
De eerste keer dat ik in retraite ging zat ik op het randje van een burn-out en wist ik dat ik iets moest doen om niet over die rand te gaan. Ik moest met mezelf aan de slag. Tijdens die eerste retraite ervaarde ik veel meer mentale worstelingen dan tijdens de tweede. Ik leerde begrijpen dat ik deze gedachtenstorm zelf veroorzaak en dat ik er ook voor kan kiezen om er niet naar te luisteren. Daardoor werd het een stuk rustiger in mijn hoofd.
Fysiek was ook een behoorlijke uitdaging. Het lange zitten bezorgde me rugpijn, zere knieën en een beurse kont. Hoe meer ik daarmee bezig was, hoe erger het werd. Naarmate mijn hoofd rustiger werd, kalmeerde ook mijn lichaam en na een paar dagen was de pijn verdwenen.
Verder werd ik behoorlijk uit mijn comfortzone gehaald door het primitieve verblijf, slechts twee maaltijden per dag en de strenge regels. In eerste instantie voelde ik weerstand en verzet, maar toen ik kon accepteren dat dit het voor nu was, kon ik loslaten en ontspannen. Hierdoor ging ik het comfort thuis wel veel meer waarderen. Iets wat na de pelgrimage door India en Nepal nog eens versterkt werd.
De tweede retraite was 6 jaar later. Met de nodige kennis op zak werd het een heel andere beleving. Bovendien ging ik tijdens deze retraite ook nog eens in volledige afzondering voor een 24-uurs meditatie. Met zo weinig afleiding van buitenaf, ligt de afleiding van binnenuit onder een vergrootglas. Je komt jezelf hoe dan ook tegen. En dat is goed! Want alleen daardoor ontdek je waar het werkelijk om gaat, wie je bent en wat het leven is. Dat het allemaal niets anders is dan een samenspel van de elementen en het opkomen en vergaan van alle dingen. Je komt terug bij je natuur.
Krachtig
Als ik de retraites in een paar kernwoorden moet omschrijven zeg ik: krachtig, heftig, zuiverend, zwaar, helend, sober, onvergetelijk en waardevol. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.