Waarvan word jij gelukkig? Op welk moment van je leven was je het meest gelukkig? Wat deed je toen?

Als je me een beetje kent, weet je al dat ik me het meest gelukkig voel in de natuur. Niet gek natuurlijk als je beseft dat ik en ieder ander deel is van de natuur.

Samsara

Het is zo gemakkelijk om je te laten leiden door de dagelijkse bezigheden waarbij mentale en emotionele staten van verlangen, afkeur en verwarring geregeld opkomen en de overhand hebben. Dat is wat we in het boeddhisme lijden noemen. 

Meditatie helpt die mentale en emotionele staten te begrijpen en te kalmeren zodat je bewust(er) en kalm(er) in het leven staat. Van daaruit maakt je weloverwogen keuzes zoals bijvoorbeeld een uur wandelen in plaats van een uur door sociale media scrollen.

Geluk

Geluk is het gevoel van balans en daarmee dus de afwezigheid van onbalans. Om daar te komen had de Boeddha een heel eenvoudig advies: elimineer de bronnen van onbalans en vergroot de bronnen van balans.

Welke activiteit jou een gelukkig gevoel geeft kan verschillen van een ander. De bron van geluk is echter voor iedereen hetzelfde; een kalme en heldere geest.

Ik wens je veel geluk!

PS: Wil je de Balansbrief voortaan in je digitale brievenbus ontvangen? Schrijf je dan hier in.