“De boeddhistische filosofie hoe kom je daar zo bij?” Deze vraag werd mij gesteld door een nieuwe connectie op LinkedIn. Best een leuke vraag en dus schreef ik er een blog over.

In 2005 begon ik met yoga en maakte ik kennis met de filosofie uit het oosten. Ik leerde naast de houdingen ook over chakra’s en energie en begon met meditatie. Het boeddhisme werd wel eens genoemd, maar speelde nog geen grote rol. Tot ik in 2013 voor het eerst op meditatie retraite ging.

Vipassana retraite

Na een roerige tijd was ik toe ik een periode van afzondering om tot mezelf te komen. Ik had al eens van Vipassana meditatie gehoord, maar tot dan toe zag ik nogal op tegen 10 dagen van absolute stilte. Nu kon ik niet wachten tot ik mocht gaan!

De lessen in het Vipassana meditatiecentrum worden via audio gegeven. De dag begint op 4.00 uur ‘s morgens en eindigt om 22.00 uur. Je mediteert ongeveer 12 uur verspreid over 8 meditatieblokken. Aan het eind van de dag is er een lezing en tussendoor zijn er vaste momenten om vragen te stellen aan de leraar waar je je voor kunt intekenen. Dat is ook het enige moment waarop je mag spreken. Verder ben je volledig stil. Niet praten, geen contact met anderen, niet lezen, schrijven of luisteren naar muziek. Geen gym of andere vorm van beweging, 2 maaltijden en 1 fruitmaaltijd per dag. Het was een hardcore training!

Inzicht

Tijdens de lezingen aan het eind van de dag maakte ik pas echt kennis met de boeddhistische leer. Ik ging begrijpen waar meditatie toe diende en ervoer tijdens de meditatieblokken aan den lijve wat er verteld werd. Lijden kwam in allerlei vormen voorbij. Inzicht kwam echter ook en aan het eind van de retraite voelde ik dat ik mijn pad had gevonden. Het was allemaal zo logisch!

Levensleer

In de jaren daarna ben ik de boeddhistische leer gaan bestuderen. Ik heb meerdere retraites gevolgd en ben “In de Voetsporen van de Boeddha” door India en Nepal getrokken. Het boeddhisme is inmiddels een onderdeel van mezelf geworden. Het is geen religie of leer die je klakkeloos moet aannemen. Het is een levensleer en dient zelf ondervonden worden. Alleen als je jezelf onderzoekt verkrijg je, door dat wat je ontdekt, inzicht.

Meer leren? Sluit eens aan bij de Sangha. Daar behandelen we de filosofie naar aanleiding van je meditatieproces.