We staan aan het eind van 2023 en kijken uit naar 2024. Een nieuw jaar. Denk jij wel eens na over met welke intentie je zo’n nieuw jaar start? Met welke intentie je leeft?

Verlichting

Een man belt zijn meditatieleraar en start het gesprek met: ’stoor ik niet?’ De leraar antwoordt met: ‘Ik was nu net aan het mediteren en ik stond op het punt de verlichting te bereiken’. 

Ik krijg regelmatig de vraag of het ‘bereiken van verlichting‘ mijn doel is. Ik zie de verlichting echter niet als iets dat behaald dient te worden, maar iets dat kan ontstaan door het ontwikkelen van drie kwaliteiten: moraliteit, meditatie en wijsheid. Deze zijn uitgeschreven als het Achtvoudige Pad en een onderdeel hiervan is juiste intentie.

Intentie

Juiste intentie komt voort uit het leven in hier en nu en kan dus ook veranderen. Net zoals alles in en om je heen verandert. Je kunt je dus elke keer afvragen: Wat is mijn intentie in deze fase van mijn leven? Die intentie moet kloppen met wie je werkelijk bent. Los van de ingesleten patronen die je persoonlijkheid vormen, los van je beschermingsmechanismen.

Voor mij persoonlijk én als leraar is het mijn intentie om compassie te cultiveren. Compassie cultiveer je door te mediteren op gevoelens van mededogen, vriendelijkheid en liefde om innerlijke vrede te vergroten en een diepere verbinding met jezelf en anderen te ervaren.

Compassie cultiveren

De leraar staat op het punt om de verlichting te bereiken. Dan hoort hij het rinkelen van de telefoon. Hij neemt op en antwoordt. 

Een belangrijke meditatie om compassie te cultiveren is de Metta Meditatie. In de Sangha beoefenen we deze in allerlei vormen en ik heb online een korte versie staan zodat je thuis kunt oefenen. Aanstaande zondag laten we liefdevolle energie door ons lichaam stromen via de Heart Chakra Meditation. Er zijn nog 2 plaatsen vrij.

Wellicht zie ik je nog voor de vakantie en zo niet dan wens ik je vanuit hier hele fijne feestdagen en een liefdevol nieuw jaar!

PS: Wil je de Balansbrief voortaan in je digitale brievenbus ontvangen? Schrijf je dan hier in.