Ik hou van… mij
hoor je nooit zingen
Ik hou van mij
wordt nooit gezegd
maar ik hou van mij
ga ik toch zingen
want ik hou van mij, van mij alleen en ik meen het echt

Ik hou van jou
betekent meestal:
schat, hier heb je mijn problemen, los maar op
ik leef in een hel en verwacht van jou de hemel
Je geeft de hel weg, dank je wel zeg,
rot lekker op

Want houden van een ander,
dat heb jij alleen maar nodig
omdat je niet genoeg kan houden van jezelf
Hou van jou joh, maak de ander overbodig,
want ware liefde, geloof me, begint áltijd
bij jezelf

Luister hier naar het hele nummer van Harry Jekkers.

Ware liefde, bestaat dat eigenlijk wel?

Binnen het boeddhisme wordt de term liefde weinig gebruikt. Wat de meeste mensen onder liefde verstaan valt in het boeddhisme eerder onder begeerte (ego) dan onder ware, onvoorwaardelijke liefde en is daarmee een bron van lijden.

Dat wil niet zeggen dat je beter geen liefdespartner kunt hebben. Want binnen die relatie kun je je bewust worden van (het gebrek aan) de vier hartkwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, gelijkmoedigheid, mededogen en medevreugde. Je hebt er echter geen liefdespartner voor nodig om ze te ontwikkelen.

Vier hartkwaliteiten

Om ware liefde te ervaren en te ontwikkelen, heb je een bepaalde vorm van wijsheid nodig. Je kunt natuurlijk boeken lezen en lezingen bijwonen over de hartkwaliteiten en deze uit je hoofd leren (1e niveau van wijsheid), maar zolang je er niet mee gaat oefenen (2e niveau van wijsheid) en de lessen volledig integreert in je systeem (3e niveau van wijsheid), blijft het een kunstje. Als je de hartkwaliteiten vanuit dat 1e niveau van wijsheid toepast, doe je dit vanuit je ego, je ik-persoonlijkheid en liggen niet de vier hartkwaliteiten, maar de vier valkuilen op de loer. Dan wordt gelijkmoedigheid, onverschilligheid. Liefdevolle vriendelijkheid wordt sentimentaliteit. Mededogen wordt medelijden. Medevreugde wordt hypocrisie.

Meditation helpt je bij het ontwikkelen van wijsheid. Je wordt je meer en meer bewust van je ego, je ik-persoonlijkheid en alle identificaties die je aangaat.

Liefdevolle vriendelijkheid

Liefdevolle vriendelijkheid is de oprechte wens dat alle wezens in het universum gelukkig zijn. Inclusief jezelf dus.

Deze hartkwaliteit kun je beoefenen door de Metta Meditation. Zodat je niet in de valkuil van sentimentaliteit stapt.

Gelijkheidmoedigheid

Gelijkmoedigheid is de afwezigheid van begeerte en aversie. Een neutrale toestand, zonder zware gemoedstoestanden, vanwaaruit je werkelijk kunt genieten van het leven.

Deze hartkwaliteit ontwikkel je door (inzicht)meditation. Zodat je niet in de valkuil van onverschilligheid stapt.

Mededogen

Mededogen (ook wel compassie genoemd) is het willen verhelpen van lijden.

Deze hartkwaliteit is al in iedereen aanwezig en kun je vergroten door wijsheid te ontwikkelen. Zodat je niet de valkuil van medelijden stapt.

De Heart Chakra Meditation is een mooie vorm van meditatie om compassie te vergroten.

Medevreugde

Medevreugde is het oprecht blij zijn voor de ander.

Ook deze hartkwaliteit is al in iedereen aanwezig en kun je vergroten door wijsheid te ontwikkelen. Zodat je niet in de valkuil van hypocrisie stapt.

Wijsheid

Om ware wijsheid (3e niveau) te ontwikkelen is dus oefening nodig. Dit kan via lichaamsgerichte oefeningen zoals massage and yoga, via meditation and coaching. Toch kun je ook niet zonder dagelijkse beoefening. Mindfulness. Weet wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet. Zo word je meer en meer bewust van de handelingen vanuit je ego, zodat je deze los kunt laten en transformeren naar handelingen vanuit de vier hartkwaliteiten.