Er was eens een man die de Boeddha bezocht. Hij had in zijn leven de nodige tegenslag gehad en hij hoopte dat de Boeddha hem voorgoed van zijn problemen kon verlossen.

De Boeddha luisterde geduldig naar alle klachten, zorgen en problemen van de man en nadat hij was uitgepraat zei de Boeddha: ‘Ik kan je problemen niet oplossen. We hebben allemaal 83 problemen. Als je echt je best doet kun je er misschien een paar oplossen, maar zodra deze verdwenen zijn, komen er direct weer nieuwe voor in de plaats. De man werd boos en riep. ‘Ik dacht dat u zo’n wijs man was! Wat heb ik aan u en uw leer?’ De Boeddha antwoordde: ‘Misschien is mijn leer goed voor het oplossen van uw 84e probleem”. De man vroeg verbaasd: “Wat is dan mijn 84e probleem?” De Boeddha antwoordde: “Uw 84e probleem is dat u geen problemen wilt hebben.”

We hebben allemaal kleine en grote problemen, er is geen mens zonder leed. Lijden hoort bij het leven. Geen problemen willen hebben is het grootste probleem en veroorzaakt het grootste lijden. Acceptatie is de oplossing en het achtvoudige pad de methodiek.