Wat gebeurt er na je dood? In de meeste religies en levensovertuigingen wordt er geloofd dat er in een vorm van leven na de dood is. Er is niemand ooit teruggekomen om het te vertellen, maar we hebben er wel allerlei theorieën over.

Afgelopen vrijdag overleed mijn oudtante op 92 jarige leeftijd. Met ons aan haar sterfbed verwisselde ze het tijdelijke voor het eeuwige. Tante vroeg zich op het laatst wel af wat er na dood zou zijn. Ze geloofde niet meer in een Hemel. Want als die er was, dan zou die inmiddels toch wel druk bevolkt zijn…

Katholiek boeddhist

Tante was speciaal voor mij. Als kind was ik vaak bij haar. Ik kon me uren vermaken met haar knopendoosje en sieradenkistje. Ze nam me mee naar het Kinderspeelpaleis, het Ottenbad en de Efteling en samen met haar keek ik mijn allereerste bioscoopfilm: Taran en de Toverketel. Later, toen ik van Friesland naar Eindhoven verhuisde, heb ik zelfs een poosje bij haar gewoond. We hadden een bijzondere band.

Tante was dan wel katholiek, maar ze had net zo goed boeddhist kunnen zijn. Ze kon de zaken neutraal en van alle kanten bekijken. Ze had weinig oordelen en zag het goede in alle mensen. Ze leefde een sober leven en stond voor iedereen klaar. Als er een hemel is dan wordt Tante gegarandeerd een Engel!

Reïncarnatie

Het boeddhisme heeft het over wedergeboorte of reïncarnatie na je dood. Tenminste, zolang je niet verlicht bent. Als je de verlichting hebt bereikt, dan ben je verlost van het hele rad van wedergeboortes en ga je naar het Nirwana. Zo niet, dan wordt je het meest subtiele aspect van je altijd veranderende geest, een vonkje van je bewustzijn, opnieuw geboren. Er wordt dus geen nieuwe jij geboren.

Ik heb zelf niet zoveel met dit deel van het boeddhisme en ik zie reïncarnatie dan ook meer als hoe ik herinnerd wordt. Wat voor mens ik nu ben, zal ik na mijn dood ook zijn. Door opmerkzaam te zijn op mijn intenties, gedrag en gedachten en de effecten daarvan op mijzelf en mijn omgeving, wil ik een zo goed mogelijk mens in mijn leven en na mijn dood zijn.

Qué será, será

Op de uitvaart van Tante aanstaande dinsdag luisteren we naar Doris Day, Qué será, será. We weten niet wat de toekomst brengt of wat er na de dood is. Wat zal zijn, zal zijn.