Als je opnieuw geboren zou worden, wat zou je dan anders doen? Je kunt vast wel iets bedenken. Maar…waarom zou je wachten?

Wedergeboorte klinkt alsof je opnieuw geboren wordt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Zoiets.

Reïncarnatie is een begrip dat vaak verkeerd geïnterpreteerd wordt. Zeker in het Westen, waar men sterk in de eigen persoonlijkheid gelooft. Dat maakt meteen het wezenlijke verschil tussen de boeddhistische en Westerse betekenis.

In het boeddhisme gaan we er namelijk vanuit dat het Ik niet bestaat (lees: Wie ben Ik). Daarom kan Ik ook niet terugkomen in een volgend leven.

Wat is reïncarnatie dan wel?

We zijn ontstaan uit energie en gaan weer op in energie. Eigenlijk is het niet zo van belang wat er daarna gebeurd. Wat veel belangrijker is, is hoe je nu leeft. Wat doe je in dit leven? Waarom doe je het en hoe doe je het? Wat laat je na? Hoe herinneren mensen zich jou? Dat is wat jouw ware incarnatie is.

Bekijk je patronen eens goed. Word je bewust van je gedrag. Van jouw actie en reactie. Ben je tevreden met wat je achterlaat?

Meditatie helpt je om bewuster te leven. De boeddhistische meditatie helpt je om je patronen te doorzien. Op zaterdag 12 december gaan we hiermee aan de slag tijdens de Boeddhistische Meditatie Training.