De fantastische werkelijkheid

Twee keer per jaar begeef ik me in een andere wereld. Dan stap ik over de magische grens van de werkelijkheid naar die van fantasie.

Elfia border

Elfia is een kostuumevenement, met verbazingwekkende en schitterende kostuums; met levendige optredens, sensationele shows en marktkramen waar je spullen kan kopen waar je het bestaan niet van af wist.

Het is een fantasiewereld in de werkelijkheid. Maar…wat is de werkelijkheid en wat is fantasie?

Werkelijkheid

Hier in het westen heeft het ratio, het weten, een veel belangrijkere positie gekregen dan het voelen. We zoeken zekerheid in materie en macht. Hieromheen hebben we een werkelijkheid gecreëerd waarin gehechtheid en afkeer, willen en niet willen, centraal staan.

Wat we vergeten zijn, is dat we een energetisch wezen zijn dat, net als alles om zich heen, bestaat uit energie en zich voedt met energie uit de elementen. Een wezen dat volledig in balans is.

We hebben ons ego dit wezen laten overheersen en we halen onze energie niet langer uit de elementen, maar uit andere mensen. Dit doen we het liefst op een positieve maar als dat niet lukt op een negatieve manier. We overheersen, gebruiken mensen voor eigen gewin, spelen de slachtoffer…en zijn uit balans.

Misschien klinkt het als een sprookje, maar het mooie van de boeddhistische leer is dat je hem altijd kunt testen. Je bewust worden van je maniertjes, je gewoontepatronen, is een eerste stap om weer in contact te komen met je werkelijke zelf. Een tweede is te ontdekken waar jij je batterij aan oplaadt, zonder dat je daar andere mensen voor nodig hebt. Misschien kook je graag, hou je van wandelen in bossen of bergen, schilderen, muziek maken, fantaseren, zwemmen of zeilen.

Stap eens over de grens terug naar voelen in plaats van weten en ontdek wie je werkelijk bent.

Fantasie

Elfia is een groot ego-feestje. Vol begeerte en verlangen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Als je er maar bewust van bent dat het ego is. Werkelijke fantasie 😉

Nijhuis fotografie

Meer weten over het boeddhisme? Kom dan eens naar de presentatie Boeddhisme voor Beginners.