“Heartache all over the world”

Rocketman liefde

Gisterenavond keek ik naar de film Rocketman, het waargebeurde verhaal over het leven van Elton John. Je ziet hem tijdens een groepstherapiesessie vertellen over zijn verslaving en eenzaamheid. De film toont zijn worsteling met homoseksualiteit en gebrek aan liefde. Hij heeft het gevoel in de steek gelaten te worden door iedereen en dat brengt hem compleet uit balans.

Liefde

We hebben allemaal behoefte aan liefde en genegenheid, maar je moet van jezelf houden, wil je van anderen kunnen houden en je moet van anderen kunnen houden wil je van jezelf kunnen houden. Ons hartchakra is hierin onze innerlijke weegschaal waarmee we evenwicht vinden tussen onze vrouwelijke en mannelijke kant.

Ondanks de seksuele revolutie en emancipatie gelden nog steeds stereotypen dat mannen stoer en sterk moeten zijn en hun emoties niet mogen uiten. Vrouwen horen zorgzaam, emotioneel, lief en teder te zijn.

Door ontkenning van de mannelijke of vrouwelijk kant in jezelf en anderen, ontstaat onbalans en dat heeft een sterke invloed op relaties en je zelfbeeld. Je wijst een deel van jezelf af en daardoor wijs je ook dat deel in anderen af waardoor relaties en liefde uit balans raken. Door deze onbalans wordt liefde van voorwaarden afhankelijk en bepaalt het ego je gevoel van liefde. Hierdoor worden emoties als macht, jaloezie, angst, woede, lust en vooroordelen aangewakkerd.c

Onvoorwaardelijke liefde betekent liefhebben zonder dat je er iets voor terug hoeft te krijgen. Deze liefde is universeel, ongebonden en vrij. Liefde heeft dan ook niets meer te maken met seksuele voorkeur. De liefde van het hartchakra is van een heel ander soort als die van het sacraalchakra dat meer met seksualiteit en passie te maken heeft.

Vergis je niet, ook dit chakra is van belang voor de balans in het hart chakra. Het ontkennen van je seksualiteit is dus ook schadelijk voor het hart chakra. Het wortel chakra en sacraal chakra zijn het fundament van alle chakra’s en andere chakra’s kunnen zich pas ontwikkelen als deze basis in orde is.

Seksualiteit is uiting geven aan je liefde en begeerte. Liefde kun je voor alles en iedereen voelen. Hoe en naar wie je dat ook uit…liefde is altijd goed.

Hartchakra Meditatie

Wanneer je liefde ervaart vanuit het hartchakra in plaats van uit het egocentrum en liefde kunt ervaren voor jezelf en anderen, zul je nooit meer eenzaam zijn.

Ik organiseer regelmatig een workshop Hartchakra Meditatie. Hierbij gaan we het hartcentrum voeden en de energie laten stromen. Het openen van het hartchakra betekent dat je jezelf opent voor het geluk van alles en iedereen. Je voelt je verbonden met het universum. Een eenheid in plaats van een individu.

Bron: Dharma-lotus