De helende kracht van voeding, beweging en mindset

De helende kracht van voeding, beweging en mindset

Laat ik beginnen met dat ik ontzettend goed nieuws heb gehad! Ik ben zo gezond als een vis!

Dat leek een paar maanden geleden echter wel anders. Ik had namelijk ernstige buikklachten. Sinds de pubertijd heb ik al last van mijn buik en dat is altijd mijn zwakke plek gebleven. De zwangerschappen, waaronder een miskraam, curettage en een keizersnee maakten het niet beter. In 2004 kreeg ik de diagnose endometriose, een ziekte waarbij er verklevingen en littekenweefsel tussen de buikorganen ontstaat. Een operatie en medicijnen zorgden dat ik lange tijd zonder klachten door het leven ging. Tot een paar maanden geleden dus. De pijn was heftig en de angst voor nieuwe verklevingen was groot. Ik moest echter lang wachten op onderzoeken en een behandelplan, dus ging ik met mijn eigen kennis en de steun van een lieve vriendin aan de slag.

Bewust bewegen brengt je in balans
Lichaamswerk

Mijn expertise ligt op het gebied van massagemeditatie en yoga, maar ik ben ooit gestart als voedingsdeskundige. Daardoor wist ik dat ik op dat vlak nog winst kon behalen. Niet dat ik ongezond at, maar er zijn ook ‘gezonde’ voedingsmiddelen die het lichaam kunnen belasten. Ik startte met een eliminatie dieet waarbij ik binnen een periode van drie weken in zeven stappen bepaalde voedingsmiddelen wegliet. Het hormoon reset dieet van Sara Gottfried. Daarna voegde ik ze weer toe om een reactie uit te lokken. Deze test maakte dat ik vrij snel ontdekte dat suiker en rood vlees de pijn erger maakten. Niet vreemd dat ik sinds een paar maanden weer buikpijn had, want ik was in die periode meer suikers gaan eten.

Mijn dagelijkse yoga practice richtte ik voornamelijk op zachtheid en het openen van heup- en borstgebied. Ik ging naar Jill, een osteopate die met haar behandeling ook meer zachtheid en ruimte in het bekken bracht en tijdens mijn meditaties bracht ik me naar de ruimte in mezelf waar ik vrij was van pijn en emotie.

Na enkele weken was ik nagenoeg klachtenvrij!

Het behandelplan

Afgelopen woensdag kreeg ik dan eindelijk de uitslag van de onderzoeken. De arts vertelde dat mijn baarmoeder gekanteld ligt waardoor er continu spanning op het bekkenbodem staat. Daardoor worden er voortdurend prikkels naar het zenuwstelsel gestuurd. Als omliggende organen vervolgens overprikkeld of overbelast raken, dan sturen zij deze overprikkeling eveneens door naar de zenuwstelsel, met als gevolg: pijn. Dat wil zeggen dat het belangrijk is dat omliggende organen kalm blijven.

Het advies van de arts was dan ook om een speciaal dieet te volgen en o.a. rood vlees en suiker te laten staan. Geen operatie, geen medicijnen, maar een leefstijladvies! Ik ben blij dat de helende kracht van voeding, beweging en ontspanning tot steeds meer artsen is doorgedrongen.

Leefstijladvies
Leefstijl als medicijn

Zonder dat ik wist wat er aan de hand was, deed ik dus al precies wat goed voor me was! Voorheen at ik al weinig rood vlees en suiker, maar blijkbaar toch nog teveel voor mijn lichaam. Ook zuivel, gluten, fructose en (is het nodig om te zeggen?) alcohol en koffie zijn belastend voor de darmen en daarmee je hele systeem.

Met de stappen die ik de afgelopen jaren heb gezet is de endometriose verdwenen, heb ik een gezonde buik én (zoals de arts zei) een mooi stel eierstokken! Nu is het een kwestie van in balans blijven. Hé, laat ik daar nu eens het één en ander van weten 😉