Garantie op een gezond en gelukkig leven

Garantie op een gezond en gelukkig leven

Gisteren keek ik de documentaire Be Here Now over Andy Whitfield en zijn gevecht tegen kanker. Hij was de ster in de serie Spartacus waar hij vocht voor de vrijheid van slaven. Na de opnames werd bij hem non-hodgkinlymfoom vastgesteld en vocht hij voor zijn leven.

Naast de gebruikelijke chemotherapie en bestraling, maakte Andy gebruik van complementaire therapie. Hij ging naar India voor een Ayurvedische behandeling, deed aan yoga en meditatie en zette acupunctuur in om zijn ziekte te bestrijden.

Garantie

Het zou een mooi verhaal zijn als ik nu zou schrijven dat hij dankzij de complementaire behandelingen op miraculeuze wijze genezen zou zijn. Dat is niet zo. Ondanks alle behandelingen, regulier en complementair, sterft hij op 39 jarige leeftijd aan kanker.

Gezond leven geeft je geen garantie op een lang en gelukkig leven. Mijn dagelijkse yoga en meditatie practice kan me niet beschermen tegen ziekte en dood. Ook al leef ik gezond en mindful, ook ik kan ziek worden en sterven.

Juist daardoor besef ik hoe fantastisch het is dat ik NU gezond ben en hoe belangrijk het is om elke dag het beste van mezelf en mijn leven te maken. Voor mij betekent dat, door meditatie, yoga, gezonde voeding en mindfulness, in balans blijven. Want vanuit balans ben ik de beste versie van mezelf en kan ik anderen inspireren om ook de beste versie van henzelf te worden.

Het leven heeft een deadline. Maak er het beste van!