Hoe yoga mijn leven veranderde

Kum-nye yoga pose 2

Yoga bestaat voor mij niet zomaar uit een paar oefeningen, het is een “way of life” geworden. Hoe? Dat zal ik je vertellen.

In 1999 (oef, wat klinkt dat lang geleden!) kreeg ik een ongeluk. Ik struikelde, viel van een stenen trap en kneusde mijn bekken. Dat was het begin van een lange periode pijn. Maar, omdat ik toen nog helemaal niet bewust in balans was, ging ik gewoon door zonder te luisteren naar mijn lichaam. Ik vond een manier om te bewegen zonder al te veel pijn en leefde mijn leven als vanouds.

Tijdens mijn laatste zwangerschap kreeg ik echter meer last van mijn bekken. Ik had wel eens wat goeds gehoord over zwangerschapsyoga en schreef me in voor een proefles. Ik merkte dat het niet alleen goed was voor mijn lichaam, maar dat ik er ook kalmer van werd. Helaas moest ik stoppen toen ik werd opgenomen in het ziekenhuis.

Pas een paar jaar later pakte ik de draad weer op en ging ik op hatha yogales, tot ik weer werd opgenomen in het ziekenhuis. In 2009, 10 jaar na mijn ongeluk, verschoof ik een kastje, zei ‘iets in mijn rug’ krak en had ik van het één op het andere moment geen gevoel meer in mijn benen. Ik werd naar de spoedeisende hulp gebracht waar een hernia werd geconstateerd. Maanden van fysiotherapie en oefeningen volgden en gelukkig bleek een operatie niet nodig. Ik bleef echter uitvalverschijnselen houden waardoor ik soms door mijn benen zakte. De artsen konden echter niets vinden, dus ‘het zou wel tussen mijn oren zitten”.

Achteraf denk ik dat de stress in die tijd ook zeker van invloed was, maar toen ik bij een shiatsu masseur terecht kwam en zij met een enorme knal, mijn bekken losmaakte, wist ik dat het niet alleen maar mentaal was. Wederom volgde een periode van oefeningen, massage behandelingen en yoga. De eerste tijd was het vreselijk, want alle oefeningen deden pijn en ik voelde overal weerstand tegen. Ik leerde dat dit voornamelijk een emotionele reactie was en dat ik met mediteren inzicht kon krijgen in mijn conditioneringen waardoor de blokkades oplosten. En dat werkte! Mijn geest werd kalmer en mijn lichaam soepeler.

Massage, yoga en meditatie zijn mijn lifesavers geworden. En niet alleen savers, het is mijn life geworden. In alle opzichten!